ΑΕΚ: Αυτή (θα) είναι η Φιλαδέλφεια που… καταπίνει αντιπάλους!
Η ΑΕΚ έχει ξανά ένα δικό της γήπεδο, που θα μπορεί από μόνο του να «καταπιεί» αντιπάλους και να πάρει παιχνίδια, κάτι που στερήθηκε 19 ολόκληρα χρόνια. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.
Για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ τον Ιωνικό πιθανότατα θα τον κέρδιζε είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στη Ριζούπολη. Είναι μεγάλη η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Όμως σε κανένα άλλο γήπεδο, εξόν αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ δεν θα έκανε αυτό που έκανε τώρα και ο Ιωνικός δεν ζούσε αυτό που έζησε τώρα.
Εννοείται πως αυτά τα 19 χρόνια που η ΑΕΚ δεν ήταν στο σπίτι της, υπήρχαν ματς που ήταν πολύ καλύτερη από τον αντίπαλο της. Υπήρχαν παιχνίδια που πέτυχε μεγάλες και σπουδαίες νίκες και κάποιες με πολλά γκολ. Ομολογώ ωστόσο πως δεν θυμάμαι αντίστοιχη περίπτωση, που το γήπεδο να…έγερνε. Να είναι κατηφορικό. Όπως συνέβη σ’ αυτό το πρώτο ματς στη Φιλαδέλφεια.
Ούτε θυμάμαι άλλο παιχνίδι, όπως αυτό το βράδυ της Δευτέρας στην Φιλαδέλφεια, που ο αντίπαλος της ΑΕΚ να είναι ζήτημα αν είχε αλλάξει συνολικά δέκα πάσες στο πρώτο ημίωρο. Και μπορεί να λέω και πολλές. Ούτε θυμάμαι άλλο ανάλογο ματς, που ο αντίπαλος τερματοφύλακας να κάνει καθυστερήσεις, ενώ η ομάδα του έχανε με 2-0, μπας και κοπάσει η καταιγίδα. Η οποία μάλιστα δεν έλεγε και να κοπάσει.
“Έγερνε” το γήπεδο
Καθαρά ποδοσφαιρικά, η ατμόσφαιρα, η αύρα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, «κατάπιε» τον Ιωνικό. Και την ίδια στιγμή, φαινόταν να έχει βάλει φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Στο 92ο λεπτό ο πιτσιρικάς ο Κοσίδης έχασε ευκαιρία για να σκοράρει, από κλέψιμο που έγινε όταν τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω στον αντίπαλο και στην μπάλα.
Προφανώς όλο αυτό το δεν αφήνουμε καμία φάση και καμία μπάλα που να μην κυνηγήσουμε, είναι μια βασική αρχή του Αλμέιδα που από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας την έχει βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Και το έχουμε δει σε προηγούμενα ματς.
Αυτό όμως που έγινε σχεδόν σ’ όλο το 90άλεπτο του παιχνιδιού με τον Ιωνικό, με το λυσσασμένο κυνήγι των παικτών της ΑΕΚ πάνω στην μπάλα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και απότοκο του ηλεκτρισμού της κερκίδας και του νέου γηπέδου που περνούσε και στους ποδοσφαιριστές.
Αυτή είναι η Φιλαδέλφεια όμως. Αυτή είναι η επίδραση που μπορεί να έχει στην ΑΕΚ και στους παίκτες της. Και αυτός είναι και ο λόγος που πολεμήθηκε τόσο πολύ και τόσο λυσσαλέα, μέχρι και την ύστατη στιγμή, αυτή η επιστροφή.
Προφανώς το ματς με τον Ιωνικό δεν το πήρε το γήπεδο. Δεν χρειάστηκε. Αλλά αυτό το πνίξιμο στον αντίπαλο, αυτό το αίσθημα πως το γήπεδο κάποιες στιγμές έγερνε, ναι, το δημιούργησε η Φιλαδέλφεια. Και θα το δημιουργήσει ξανά και ξανά και ακόμα πιο έντονα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλο αυτό πάντα θα καταλήγει σε νίκες. Αλλά δεδομένα θα υπάρξουν και κάποια παιχνίδια, που θα τα πάρει το γήπεδο της ΑΕΚ μόνο του, όταν η ΑΕΚ δεν θα είναι καλή. Κάτι που η ΑΕΚ το στερήθηκε 19 ολόκληρα χρόνια, όταν οι ανταγωνιστές της το είχαν.
Κλειδί η ελευθερία κινήσεων της “πεντάδας”
Και κλείνω με το αγωνιστικό κομμάτι, παρόλο που ίσως σε μια τέτοια βραδιά δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Ωστόσο αυτό που πλέον ο Αλμέιδα εφαρμόζει, με πέντε ποδοσφαιριστές μπροστά από το αμυντικό χαφ, να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων αλλά και θέσεων, λειτουργεί πολύ καλά. Το δοκίμασε για πρώτη την προηγούμενη αγωνιστική στο Αγρίνιο, το έκανε και τώρα. Και η ΑΕΚ πήρε δυο πανεύκολες νίκες, με πειστική αγωνιστική εικόνα.
Ο Γκατσίνοβιτς, που έκανε μαγικό παιχνίδι με τον Ιωνίκο, πέρα από τις γκολάρες που έβαλε, έλεγε πριν απ’ αυτό το ματς πως ο Αλμέιδα στους μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς δίνει μια ελευθερία κινήσεων και τους προτρέπει να την αξιοποιήσουν. Αυτό, έλεγε ο «Γκάτσι», δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές και στον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα. Και αυτό φάνηκε και στο Αγρίνιο αλλά και στο παιχνίδι με τον Ιωνικό.
Εκτός από τον Σιμάνσκι που ήταν ως κόφτης ακούνητος μπροστά από τα στόπερ, όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή ο Πινέδα, ο Γκατσίνοβιτς, ο Ελίασον, ο Αραούχο και ο Γκαρσία, είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Τυπικά και οι πέντε είχαν θέσεις. Πρακτικά, αυτό δεν αποτυπωνόταν μέσα στο γήπεδο και δυσκόλευε πολύ την άμυνα του Ιωνικού. Όταν θα γίνεται σωστά, θα δυσκολεύει κάθε άμυνα. Ειδικά λόγω της ποιότητας που έχουν οι παίκτες της ΑΕΚ μεσοεπιθετικά.
Και δείτε κάτι. Από την ΑΕΚ στο χθεσινό ματς έλειπαν και ο Γιόνσον και ο Φαν Βέερτ και ο Χατζισαφί. Και από τον πάγκο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ο Αλμέιδα έφερε Τσούμπερ, Μάνταλο, Άμραμπατ και Γαλανόπουλο. Οι τρεις εξ αυτών πέρυσι ήταν βασικότατοι και το ίδιο θα ήταν σίγουρα και ο Γαλανόπουλος αν δεν ήταν τραυματίας. Επίσης ο Σιντιμπέ, εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής να θυμίσω, ήταν στον πάγκο χωρίς να παίξει λεπτό. Και αυτό λέει πολλά για τις επιλογές που πλέον έχει η ΑΕΚ.
Προφανώς και η συνέχεια θα είναι ζόρικη για την ΑΕΚ και έρχονται ματς, ήδη από την προσεχή Κυριακή στο Χαριλάου, που θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δώσει πειστικές απαντήσεις. Όμως το γεγονός πως η ξεκάθαρη αγωνιστική πρόοδος, πάει πλέον χέρι – χέρι με την αύρα της έδρας και της Φιλαδέλφειας, δίνει στην ΑΕΚ μια προφανέστατη προοπτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης