ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα εμπιστεύεται τόσο τη δουλειά του, που την άνοιξε στον κόσμο

EUROKINISSI

Ο Αλμέιδα έγινε ο πρώτος προπονητής μετά τον Σάντος, που άνοιξε την πόρτα των προπονήσεων της ΑΕΚ και αυτό έχει την τεράστια σημασία του. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Είναι αλήθεια πως η πλειοψηφία των προπονητών, δεν θέλει να έχει… κοινό όταν δουλεύει στις προπονήσεις. Είτε αν μιλάμε για οπαδούς, είτε για δημοσιογράφους. Αφενός διότι πάντα τα αδιάκριτα μάτια, είναι ένα ζήτημα, ειδικά για ημέρες προπόνησης που γίνονται δοκιμές ενόψει ματς. Αφετέρου διότι υπάρχει μια θεωρία που έχουν οι προπονητές, πως οι ποδοσφαιριστές παρασύρονται και δεν είναι συγκεντρωμένοι στην δουλειά τους, όταν ξέρουν πως τους παρακολουθεί κόσμος. Και ειδικά δημοσιογράφοι.

Από την άλλη μεριά, όλα αυτά τα επιχειρήματα, όσο λογική βάση και αν έχουν, δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν αυτό που επικρατούσε και στην ΑΕΚ και σ’ όλες τις ελληνικές ομάδες, εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι προπονήσεις να γίνονται με κλειστά και διπλοκλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες του προπονητικού κέντρου. Για όλους ανεξαιρέτως τους μη έχοντες εργασία με την ομάδα.

Όταν ο Αλμέιδα έπιασε δουλειά στην ΑΕΚ έφερε πολλές αλλαγές. Ακόμα και στην καθημερινότητα της ομάδας. Μια απ’ αυτές τις αλλαγές, που δεν συνιστούν και μια εύκολη απόφαση, ήταν το άνοιγμα της πόρτας του προπονητικού κέντρου, έστω για μια προπόνηση κάθε εβδομάδα. Μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά με δεδομένο πως όλα όσα συμβαίνουν, θα μεταφέρονται δημόσια, ήταν σαν να έκανε την δουλειά του ανοιχτή για όλο τον κόσμο. «Θα ήθελα να ήταν όλες οι προπονήσεις ανοιχτές, αλλά για πολλούς λόγους αυτό δεν γίνεται» είχε εξηγήσει ο Αλμέιδα.

“Από πρώτο… χέρι”

Ο Αργεντινός τεχνικός είχε ξεκαθαρίσει πως ο λόγος που θέλει να βλέπουν οι δημοσιογράφοι και κατ’ επέκταση ο κόσμος, όλα όσα δουλεύει, έστω μια φορά την εβδομάδα, είναι για να υπάρχουν υποθέσεις ή πληροφορίες για όσα συμβαίνουν. Να υπάρχουν μάτια και αφτιά πάνω στην δουλειά του. Να τα μαθαίνουν όλοι από πρώτο χέρι, με λίγα λόγια. Εξ ου και έχει ζητήσει επίσης να τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι για οτιδήποτε έχουν απορία ή τους έχει φανεί παράξενο.

Είναι πολύ προφανές πως ο Αλμέιδα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην δουλειά που κάνει στην ομάδα. Και δεν θέλει να κρύψει απολύτως τίποτα απ’ αυτήν. Γι αυτό και την ανοίγει στον κόσμο. Θεωρεί, όπως άλλωστε το λέει και η κοινή λογική, πως είναι εξαιρετικά πιο εύκολο και για τον ρεπόρτερ της ΑΕΚ και κατ’ επέκταση για τον κόσμο, να καταλάβει τι κάνει και γιατί το κάνει η ομάδα μέσα σε κάθε ματς, αν πρώτα έχει δει τι και πως έχει δουλευτεί στην προπόνηση.

Ο Αλμέιδα πιστεύει και στην δουλειά του και στο αποτέλεσμα που θα έχει μέσα στο γήπεδο. Ως εκ τούτου θέλει να την ανοίγει στον κόσμο και όχι να την έχει κρυμμένη. Ο αμέσως προηγούμενος που το είχε κάνει αυτό στην ΑΕΚ, ήταν ο Φερνάντο Σάντος στο μακρινό 2004. Εκείνος μάλιστα, τις είχε ανοιχτές όλες τις προπονήσεις. Και μπορεί να καταπίναμε κάθε μέρα χιλιόμετρα και να τρώγαμε φουλ κρύο στους πρόποδες της Πάρνηθας στους μυθικούς Θρακομακεδόνες. Αλλά αυτό που βλέπαμε σε κάθε ματς τα Σαββατοκύριακα, μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε με βάση την δουλειά που είχε γίνει στην προπόνηση όλη την εβδομάδα.

Δεν προέκυψε από… σύμπτωση

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που ο Αλμέιδα είναι ο επόμενος μετά τον Σάντος, που ήθελε να δείξει και όχι να κρύψει την δουλειά του. Αυτοπεποίθηση λέγεται και εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνεις. Και ο Φερέρ αρχικά, ανοιχτές τις είχε όλες τις προπονήσεις. Αλλά σταδιακά άρχισε να τις κλείνει, όταν είχε αρχίσει να στραβώνει και το πράγμα με την δουλειά που γινόταν στους Θρακομακεδόνες τότε. Μέχρι που τελικά ο Ισπανός έκλεισε όλες τις προπονήσεις, πριν τελικά καταλήξει σε διαζύγιο με την ΑΕΚ.

Εξυπακούεται από τον Σάντος μέχρι και τον Αλμέιδα, υπήρξαν και άλλοι προπονητές που ενδεχομένως να σκέφτηκαν να αφήσουν κάποιες προπονήσεις ανοιχτές. Ενδεχομένως ο Ουζουνίδης θα μπορούσε να ήταν απ’ αυτούς που το σκέφτηκαν. Αλλά δεν ευνόησαν οι συνθήκες. Υπήρξαν όμως και εκείνοι οι προπονητές, που ήθελαν να κρατήσουν τα πάντα κρυφά, γιατί στην ουσία δεν είχαν τίποτα να δείξουν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν ο Καρντόσο. Ήταν ο πρώτος προπονητής που πέρασε από την ΑΕΚ και μπήκε στην διαδικασία να κλείσει τις πόρτες στις προπονήσεις ακόμα και σε βασικό στάδιο καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Συνολικά 13 προετοιμασίες της ΑΕΚ έχουν καλύψει, αυτό που είχαμε περάσει οι δυο συνάδελφοι που ήμασταν εκείνο το καλοκαίρι στο Κίελτσε, ήταν μοναδικό. Βλέπαμε δεκάλεπτα, τέταρτα και στο τσακίρ κέφι 20άλεπτα της προπόνησης. Και μετά φεύγαμε. Πιθανότατα για να μην δούμε αυτό που έλεγαν πολύ αργότερα οι παίκτες της ΑΕΚ. «Μας είχε μια ώρα όρθιους μέσα στον ήλιο και μας ανέλυε την θεωρία του ποδοσφαίρου. Ούτε μπάλα, ούτε τακτική, ούτε τίποτα».

Για να μην το ανοίγω και πολύ. Ο Αλμέιδα μεταξύ πολλών και σημαντικών αλλαγών που έχει φέρει στην ΑΕΚ, είναι και αυτό το άνοιγμα της δουλειάς του όχι προς τα ΜΜΕ, αλλά προς τον κόσμο. Διότι επί της ουσίας αυτό που ήθελε ο Αργεντινός τεχνικός, δεν ήταν απλώς να βλέπουν οι ρεπόρτερ μια προπόνηση, αλλά να είναι ανοιχτά όλα όσα δουλεύει. Και αυτό όχι μόνο βοηθάει ασύλληπτα στο να υπάρχει μια καθαρή εικόνα και κρίση για όσα γίνονται ή δεν γίνονται σ’ ένα ματς. Αλλά φανερώνει και πως ο ίδιος ο Αλμέιδα βλέπει και την δουλειά που κάνει και την σχέση του με τον κόσμο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News