ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα φέρνει μπροστά και νέα όπλα και παίζει την ίδια (καλή) μπάλα

EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης αναλύει τα πολλαπλά οφέλη της αναμενόμενης όχι όμως και ασήμαντης πρόκρισης της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο Ελλάδος.

Προφανώς για όλους όσους βρέθηκαν ξανά στην Φιλαδέλφεια και στις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ, το ματς του κυπέλλου με τον ΠΑΣ ήταν ακόμα μια ευκαιρία για να γιορτάσουν και να απολαύσουν αυτό που δεν χορταίνουν με τίποτα. Δηλαδή την επιστροφή στο σπίτι. Και που δεν θα το χορτάσουν ίσως και ποτέ. Άλλωστε ημέρα Πέμπτη, ώρα που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και για ματς κυπέλλου, στις εξέδρες ήταν κοντά 30χιλιάδες.

Για τον Αλμέιδα όμως, η… φάση δεν ήταν καθόλου ίδια. Έπρεπε να βγάλει μια ομάδα στο γήπεδο, που θα ήταν φρεσκαρισμένη καθότι είχε ματς πρωταθλήματος την περασμένη Κυριακή και θα έχει και ένα ακόμα την Δευτέρα. Αλλά και ταυτόχρονα μια ομάδα που για να συνεχίσει στο κύπελλο, θα έπρεπε να κερδίσει το ματς απέναντι σε ομάδα από την Σουπερλίγκα. Και όλα αυτά χωρίς διαθέσιμους τους Τσούμπερ, Άμραμπατ και Φαν Βέερτ.

Μια καθόλου εύκολη συνθήκη. Για να ξέρουμε και τι λέμε, ήταν μια πολύ περίπλοκη συνθήκη, την οποία ο Αλμέιδα διαχειρίστηκε ως εξής. Έκανε συνολικά εννέα αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με όλα τα τελευταία ματς πρωταθλήματος. Έφερε βασικούς και τον Σιντιμπέ στα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά με την ΑΕΚ και τον Γάλανόπουλο στην πρώτη του φορά στην ενδεκάδα από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, ακόμα και τον νεαρό Κοσίδη που πέρασε ολόκληρη την περασμένη σεζόν ως φορ της Β ομάδας.

Η νίκη “παίζει” να μην είναι καν το πιο σημαντικό

Το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ να κερδίσει με 2-0, χωρίς να δυσκολευτεί σχεδόν καθόλου και να συνεχίσει σ’ έναν θεσμό που θέλει να φτάσει εως το τέλος και να το κατακτήσει. Αυτό από μόνο του, θα ήταν έτσι κι αλλιώς σημαντικό. Όμως η αλήθεια είναι πως απ’ αυτό το παιχνίδι με τον ΠΑΣ, προέκυψε κάτι ακόμα σημαντικότερο. Ο Αλμέιδα έφερε στο προσκήνιο καινούργια… όπλα. Και όπλα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την ΑΕΚ στις «μάχες» που έρχονται.

Διότι και ο Σιντιμπέ έδειξε (κυρίως με τις τοποθετήσεις του και με τα αγγίγματα στην μπάλα) πως έχει τέτοια κλάση που όταν θα βρει τον αγωνιστικό του ρυθμό θα κάνει την διαφορά στην θέση του δεξιού μπακ. Και ο Γαλανόπουλος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στον ρόλο που επί της ουσίας κρατάει ο Πινέδα, αποδεικνύοντας πως είναι και αυτός ένα πολύ σύγχρονο εξαρο – οκτάρι. Επομένως όταν θα είναι και αυτός στο 100% του, θα είναι σημαντικότατη λύση.

Ο νεαρός Κοσίδης, που είχε πάντα στα Σπάτα τα καλύτερα τελειώματα απ’ όλους, παίρνει την εμπιστοσύνη του Αλμέιδα και επομένως μόνο καλύτερος και πιο χρήσιμος θα γίνεται σε κάθε ματς. Και ακόμα και ο Φράνσον που ήρθε από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο, όχι απλώς δεν είχε την εικόνα του παίκτη που λίγο έλλειψε πέρυσι να μετατραπεί σε κωμωδία, αλλά έδωσε πράγματα στην ομάδα στον χρόνο που αγωνίστηκε.

Εννέα βγήκαν από την ενδεκάδα, εννέα μπήκαν. Τα ίδια πράγματα έψαχνε να κάνει η ΑΕΚ στο γήπεδο. Λίγο καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο, λίγο χειρότερα στο πρώτο μισό του γηπέδου.

Μεγάλωσε το ρόστερ χωρίς την παραμικρή αλλοίωση αγωνιστικού πλάνου

Η ΑΕΚ πλέον έχει πολύ συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι της. Και έχουν μάθει, μέσα από την δουλειά του Αλμέιδα, να τις εφαρμόζουν όλοι μέσα στο γήπεδο. Είτε απ’ αυτούς που λέμε «βασικοί», ήταν απ’ αυτούς που είναι εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε στην προσέγγιση που κάνει ο Αργεντινός προπονητής, δεν υπάρχουν καν τέτοιες ταμπέλες. Απλώς υπάρχουν κάποια πρακτικά ποδοσφαιρικά δεδομένα για το ποιός ξεκινά στο βασικό σχήμα και ποιός όχι και αυτά διαμορφώνονται μόνο στις προπονήσεις και πουθενά αλλού.

Για τον Αλμέιδα έχει τεράστια σημασία, εκτός από την πρόκριση, πως σ’ αυτό το ματς με τον ΠΑΣ είδε το ρόστερ του να απλώνεται και να μεγαλώνει, χωρίς να αλλοιώνεται η αγωνιστική φυσιογνωμία που πασχίζει μέσα από από την δουλειά στις προπονήσεις να δώσει στην ομάδα. Το βλέπει πλέον να γίνεται και να αποδίδει καρπούς. Να παίρνει δηλαδή νίκες και να παίρνει και προκρίσεις. Που είναι και το ζητούμενο στην τελική.

Και κάτι τελευταίο για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Ναι, ο Αραούχο δεν σκόραρε ούτε και σ’ αυτό το ματς. Αλλά έκανε κυριολεκτικά όλα μα όλα τα υπόλοιπα μέσα στο γήπεδο. Έφτιαχνε το παιχνίδι της ΑΕΚ, άνοιγε τις επιθέσεις, πρέσαρε, έκλεβε μπάλες, έκανε τάκλιν, έβγαζε άμυνες. Στο 90ο λεπτό, όταν όλοι είχαν αρχίσει να ετοιμάζονται να χαιρετήσουν και να αποχωρήσουν, ο Αραούχο έκοβε την μπάλα έξω από την περιοχή της ΑΕΚ σε ρόλο αμυντικού χαφ. Πως να μην  τον έχει αυτόν τον παίκτη ο Αλμέιδα 90 ολόκληρα λεπτά αρχηγό, ακόμα σε ματς με τόσο σαρωτικό rotation;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News