ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα είδε στο πρόσωπο του Λιβάι τον δικό του Αντόνιο και δικαιώνεται

Eurokinissi

Ο Αλμέιδα επέμενε από το καλοκαίρι για τον Γκαρσία σε θέση φορ καθώς είδε σ’ αυτόν περίπου ότι και ο Πελεγκρίνι στον Μικαέλ Αντόνιο και η εικόνα της ΑΕΚ και οι αριθμοί του Λιβάι τον δικαιώνουν. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Από την πρώτη μελέτη που έκανε ο Ματίας Αλμέιδα στην περίπτωση του Λιβάι Γκαρσία, είχε βάλει στο μυαλό του πως θα ήταν μια ιδανική περίπτωση σέντερ φορ. Όσο τον έβλεπε στα βίντεο, τόσο περισσότερο το έβαζε στο μυαλό του. Και όταν άρχισε να τον βλέπει και στις προπονήσεις, ήταν απολύτως σίγουρος.

Τόσο σίγουρος που το έλεγε συνεχώς στους συνεργάτες του, που επέμενε επ’ αυτού σ’ όλες τις συσκέψεις με τους ανθρώπους της ομάδας για τον σχεδιασμό της νέας ΑΕΚ. Και αυτή την σιγουριά, την πέρασε και στον ίδιο τον Λιβάι, στις πολλές απολύτως ποδοσφαιρικές κουβέντες που έκαναν οι δυο τους στα μέσα του καλοκαιριού.

Πιθανότατα ο Αλμέιδα είχε πει στον ίδιο τον Γκαρσία, την ίδια ατάκα που είπε και μετά το ματς με τον Λεβαδειακό και με την ίδια σιγουριά σε φωνή και βλέμμα. «Είμαι πεπεισμένος πως ο Λιβάι είναι εννιάρι». Μόνο που τώρα, μπορούσε να συμπληρώσει στην ατάκα και αυτό που είχε προβλέψει αλλά δεν είχε χειροπιαστό το καλοκαίρι. «Το αποδεικνύουν τα γκολ του».

Πράγματι, ο Γκαρσία ο σέντερ φορ που έχει σκοράρει πέντε γκολ, στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε ματς πρωταθλήματος της ΑΕΚ. Σ’ όλα δηλαδή που έχει ξεκινήσει βασικός στον συγκεκριμένο ρόλο. Και μ’ όλο και πιο σεντερφορίσια γκολ, διότι την θέση την μαθαίνει όλο και περισσότερο και όλο και καλύτερα. Άλλωστε κάθε γκολ που βάζει, είναι έξτρα αυτοπεποίθηση γι αυτόν.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν πολύ δύσκολο για έναν προπονητή που θα ασχολιόταν σοβαρά με την περίπτωση του Γκαρσία, να εντοπίσει την δυνατότητα αυτού του παίκτη να γίνει φουλ αποτελεσματικός ως φορ. Θυμίζω πως το είχε κάνει και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος στο φινάλε των περυσινών Play Offs.

Μόνο ο Αλμέιδα μπορούσε…

Όμως η πραγματικότητα είναι πως δεν υπήρχε περίπτωση κανείς άλλος προπονητής, πλην του Αλμέιδα, να μπορούσε να επιμείνει τόσο πολύ στην άποψη του και να καταφέρει να ξεπεράσει την τόσο έντονη αμφισβήτηση σ’ αυτή την προοπτική. Θυμίζω πως η συζήτηση όλο το καλοκαίρι ήταν πως η ΑΕΚ έπρεπε να αποκτήσει σέντερ φορ βαρβάτο, διότι ο Λιβάι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ’ αυτό τον ρόλο.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν σκεφτεί «πως κάτι πρέπει να κάνουμε το παιδί», όταν μετά από δυο σεζόν ο Λιβάι δεν έδειχνε να μπορεί να εκτοξευτεί ανάλογα με τα αθλητικά του προσόντα αλλά και την οικονομική επένδυση που έγινε πάνω του. Και αυτό το «κάτι πρέπει να το κάνουμε», το πήρε όλο πάνω του ο Αλμέιδα.

Θυμηθείτε όμως τι ήταν ο Αντόνιο και τι έγινε. Ξεκίνησε ως ένα παιδί με τρομερά αθλητικά προσόντα, που λόγω της έκρηξής του έπαιζε κυρίως στα άκρα. Έπαιζε αλλά δεν απέδιδε ανάλογα με τα προσόντα του. Τον πήγαιναν στο αριστερό άκρο, τον πήγαιναν στο δεξί, αλλά μέχρι πέντε γκολ στη σεζόν ήταν το ταβάνι του. Μέχρι που ο Πελεγκρίνι κάποια στιγμή στην τελευταία του σεζόν στην Γουέστ Χαμ, αποφάσισε πως «κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό το παιδί».

Ο Αντόνιο για πρώτη φορά μετακόμισε σε ρόλο κεντρικού φορ, έπαιξε 18 ματς από την συγκεκριμένη θέση και έβαλε οκτώ γκολ. Από εκεί άρχισαν όλα και ο Τζαμακαϊνός έφτασε να είναι ο βασικός φορ της Γουέστ Χαμ στις τρομερές σεζόν που έχει κάνει τα δυο τελευταία χρόνια και να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Με τρομερό κορμί, δυναμισμό και αθλητικά προσόντα, αλλά και με κινήσεις φορ πλέον μέσα στο «κουτί».

“Fox on the box”

Φυσικά και η ιστορία αυτή σας θυμίζει κάτι. Διότι είναι δεδομένο πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν σκεφτεί «πως κάτι πρέπει να κάνουμε το παιδί», όταν μετά από δυο σεζόν ο Λιβάι δεν έδειχνε να μπορεί να εκτοξευτεί ανάλογα με τα αθλητικά του προσόντα αλλά και την οικονομική επένδυση που έγινε πάνω του. Και αυτό το «κάτι πρέπει να το κάνουμε», το πήρε όλο πάνω του ο Αλμέιδα. Είδε στον Λιβάι, περίπου ότι είδε και ο Πελεγκρίνι στον Αντόνιο. Και δικαιώνεται.

Ο Γκαρσία ήδη παίζει σαν φορ και ήδη σκοράρει και σαν φορ. Στο Αγρίνιο έβαλε ένα γκολ με σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή. Αλλά ακολούθησαν ακόμα τρία γκολ, που ήταν όλα μέσα από το «κουτί». Και από εκεί που οι προηγούμενοι προπονητές της ΑΕΚ θεωρούσαν πως είχαν κάνει καλά την δουλειά τους απλώς ζητώντας να πετάξουν την μπάλα μπροστά στον Λιβάι για να τρέξει στον χώρο και στην πλευρά, ο Αλμέιδα φτιάχνει ένα κλασικό «fox on the box». Με τους αριθμούς μέχρι τώρα να τον δικαιώνουν, σ’ ένα αγωνιστικό μοντέλο που όλο και καλύτερο και κυρίως όλο και πιο αποτελεσματικό γίνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News