Ολυμπιακός – Μονακό: Για τα βραβεία θέλεις Τζέιμς, για το Βελιγράδι θέλεις Γουόκαπ

Ολυμπιακός – Μονακό: Για τα βραβεία θέλεις Τζέιμς, για το Βελιγράδι θέλεις Γουόκαπ, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 71-54 της Μονακό στο Game1 των playoffs.

Ο Γουόκαπ πήρε την άτυπη νίκη στη «μονομαχία» του με τον Μάικ Τζέιμς και ο Ολυμπιακός υπέταξε τη Μονακό με 71-54, κάνοντας το πρώτο βήμα για το Βελιγράδι μπροστά σε ένα ΣΕΦ… φωτιά!

Λένε πως οι θεατρικές πρεμιέρες είναι από τις πιο εύκολες παραστάσεις, αν ο ηθοποιός καταφέρει να διαχειριστεί το άγχος του και να το αποβάλλει, ώστε να ερμηνεύσει ελεύθερος στο σανίδι. Είναι η προσμονή και τα εισιτήρια που εξαντλούνται, τα οποία στέλνουν τη βελόνα της συγκέντρωσης στο κόκκινο. Έτσι και έγινε στο ΣΕΦ, που αδημονούσε από το 2017 για μία σειρά playoffs της Euroleague! Οι δηλώσεις των Μονεγάσκων βοήθησαν, αφού ο Μοτιεγιούνας δε δίστασε να πει πως η Μονακό κατηφορίζει στον Πειραιά για δύο νίκες…

Το άγχος του Ολυμπιακού κράτησε για μόλις ένα δεκάλεπτο, αφού η πρωτάρα σε τέτοια παιχνίδια Μονακό δεν μπήκε καθόλου ψαρωμένη, το αντίθετο μάλιστα. Ήταν οι «ερυθρόλευκοι» αυτοί που σούταραν στο σίδερο με χέρια να τρέμουν. Το αρχικό 0/7 από την άρκτο του τριπόντου τους έφερε στο 8-15 του δεκαλέπτου, αλλά το ΣΕΦ ήταν έτοιμο να εκραγεί στην πρώτη ευκαιρία…

Ο Βεζένκοφ άναψε το φυτίλι, ο Γουόκαπ έσβησε τον Τζέιμς

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σταθερό από τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού βρήκε πρόσφορο το έδαφος απέναντι στον Μπροκ Μότουμ και οι δικοί του πόντοι απελευθέρωσαν τους συμπαίκτες του. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε γρήγορα να μαζεύει τη διαφορά και το αρχικό 0/7 μετατράπηκε σε 4/5, όταν ο ΜακΚίσικ έβαλε δύο μαζεμένα και το 8-15 σε 33-26.

Πάνω από όλα βέβαια ο Ολυμπιακός πρόσεξε την άμυνά του, το στοιχείο που τον έφερε μέχρις εδώ. Η Μονακό δεν είναι απλά η τρίτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης αλλά και η ομάδα που τρέχει περισσότερο από κάθε άλλη. Οι Πειραιώτες δέχτηκαν μηδέν, ναι μηδέν πόντους στο transition στο πρώτο ημίχρονο, αφού ο Γουόκαπ απενεργοποίησε πλήρως τον Μάικ Τζέιμς. Χωρίς το ανοιχτό γήπεδο η Μονακό είναι μία άλλη, συμβατική ομάδα που δεν έχει την ποιότητα ούτε τις λύσεις να πάρει στα ίσια κάποιο παιχνίδι από τους Πειραιώτες, πολλώ δε μάλλον τρία!

Με τους παίκτες να βγαίνουν για τα καθιερωμένα σουτάκια της προθέρμανσης μία ώρα πριν τον αγώνα, ο Γουόκαπ γνώρισε καθολική αποθέωση, λες και άπαντες ήξεραν ότι αυτός έχει τον σημαντικότερο ρόλο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τζέιμς (10 πόντοι, 1/2 2π., 2/7 3π., 4 ασίστ, 4 λάθη) είναι παικταράς και ίσως δικαιούται περισσότερο από τον Μίροτιτς τον τίτλο του MVP. Ωστόσο αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τον Γουόκαπ (11 πόντοι, 4 κλεψίματα, 2 ασίστ) που τον κυνήγησε per mare per terram και βάζοντας διαρκώς ένα χέρι πάνω στην εκτέλεσή του, τον οδήγησε σε δύο airball και μόλις 1/4 τρίποντα σε 18 λεπτά του πρώτου μέρους. Εδώ είναι playoffs και θα επικρατήσει αυτός που είναι διατεθειμένος να θυσιάσει το κορμί του στον βωμό της ομάδας.

Ο Γουόκαπ ξέρει να το κάνει καλύτερα από όλους, παρασέρνοντας και τους συμπάικτες του να βάλουν χέρια σε κάθε περιστροφή και να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, όχι μόνο μέσω της άμυνας αλλά και με 9 συνεχόμενους πόντους στην επίθεση για το 44-30. Τετέλεσται, αυτό το παιχνίδι χωρίς την «τρέλα» του Μάικ Τζέιμς και το transition δε γυρίζει και όταν ο Ολυμπιακός έβαλε ξανά τα μακρινά σουτ υπέγραψε τον θρίαμβο. Η αποθέωση έγινε υποχρέωση και ο Γουόκαπ δικαίωσε και τους 12.000 που με τη φωνή τους έσπρωξαν στο 1-0.

Βέβαια ο Ολυμπιακός είχε προσαρμοστεί απόλυτα πάνω στον Τζέιμς, αφού δοκίμασε και jump to the ball από τον κοντινότερο παίκτη για να του μειώσει τον χώρο δράσης, αλλά και επιθετικά hedge out, ειδικότερα με τον Σάσα Βεζένκοφ στο «4». Λογική ρίσκου με μία ομάδα που διαθέτει τους σουτέρ της Μονακό, αλλά ο Μπαρτζώκας δικαιώθηκε, αφού η δημιουργία του Αμερικανού ισορρόπησε στα λάθη του, κάνοντας το ΣΕΦ να πανηγυρίζει περισσότερο τις άμυνες και τα… άσφαιρα που έριχνε από την περίμετρο, παρά τα καλάθια των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται το ΣΕΦ και τη Μεγάλη Παρασκευή

Ο Ολυμπιακός είδε ξαφνικά, λίγο πριν την έναρξη τον δεύτερό του σέντερ να τίθεται εκτός. Απουσία κομβική, αφού δεν είχε κάποιον να ματσάρει τον «εκρηκτικό» Ντόντα Χολ στο δεύτερο rotation, που όμως δε βρήκε χώρο για τα pick and roll του, ελέω της φτωχής συγκομιδής των γκαρντ του σε δημιουργία!

Ο Λιβιό έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά αυτό του στέρησε χρόνο από το «4» και λίγη περισσότερη ένταση, ειδικότερα στην τακτική πάνω στον Τζέιμς και ο Πρίντεζης βοήθησε αρκετά με το επιθετικό του παιχνίδι. Για να συμβούν όλα αυτά όμως, πρώτα από όλα ο Φαλ κέρδισε όλες τις φάσεις από τον Μοτιεγιούνας, αλλά την Παρασκευή είναι ένας εντελώς καινούργιος αγώνας. Σαν τα σετ του τένις που είναι διαφορετικά και ο Ολυμπιακός έριξε απλά την πρώτη γροθιά, αλλά χρειάζεται άλλες δύο για ρίξει τους Μονεγάσκους νοκ άουτ.

Άλλωστε μετά την θεατρική πρεμιέρα ακολουθεί η πιο δύσκολη παράσταση, η δεύτερη, που ο ηθοποιός έχει αδειάσει και η συγκέντρωση δεν είναι η ίδια με αυτή της πρεμιέρας. Ένας ακόμα λόγος το… θέατρο του ΣΕΦ να είναι γεμάτο, αφού το κλίμα της κατάνυξης τη Μεγάλη Παρασκευή στις 19:00 δεν είναι το ιδανικότερο και ο Ολυμπιακός πρέπει να δεινοπαθήσει, όπως αποδείχθηκε, για να κατακτήσει κάθε σπιθαμή του γηπέδου και να φορτώσει με δύο νίκες τις βαλίτσες για Μόντε Κάρλο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News