Euroleague: Όταν ο Παπανικολάου... τα βάζει, ο Ολυμπιακός δύσκολα χάνει

Euroleague: Όταν ο Παπανικολάου… τα βάζει, ο Ολυμπιακός δύσκολα χάνει. Ο Κώστας Παπανικολάου μέσα από τη διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια της δεύτερης θητείας του στον Ολυμπιακό, έχει αναλάβει τον ρόλο της… κόλλας.

Βοήθα τους άλλους να πετύχουν τα όνειρά τους και θα έχεις πετύχει τα δικά σου. Ο Κώστας Παπανικολάου μέσα από τη διαδρομή του όλα αυτά τα χρόνια της δεύτερης θητείας του στον Ολυμπιακό, έχει αναλάβει τον ρόλο της… κόλλας.

Αυτός ο glue guy φόργουορντ που λένε και οι Αμερικανοί, που είναι πάντοτε σημαντικός στο πλάνο και παρότι σπάνια μπροστάρης, γνωρίζεις πως είναι δύσκολο να κερδίσεις χωρίς αυτόν, ακόμα και αν ο Βεζένκοφ είναι αυτός που διαρκώς τραβάει το κάρο επιθετικά, ο Σλούκας κατευθύνει και ο Φαλ υψώνει ανάστημα.

Άλλωστε αυτό το ένιωσε πραγματικά… στο πετσί του ο Ολυμπιακός, όταν τον έχασε πέρσι με το πρόβλημα στον αυχένα, μην μπορώντας να βρει ισορροπίες σε μία έτσι και αλλιώς μεταβατική και δύσκολη σεζόν.

Όταν τα… βάζει ο Παπανικολάου ο Ολυμπιακός δε χάνει

Ο Παπανικολάου του 2022 είναι μία τελείως διαφορετική βερσιόν από τον αθλητικό φόργουορντ που έκανε τους πάντες να παραμιλάνε για τα πεπραγμένα του, δέκα χρόνια νωρίτερα.

Δεν μπορεί να δώσει τη σταθερότητα του Πιερ από το τρίποντο, ούτε τη δημιουργία από το ποστ του Κάλινιτς, αλλά στα καλά του επιθετικά του βράδια ο Ολυμπιακός μετατρέπεται σε «πολεμική μηχανή». Ο Παπανικολάου έχει 9 παιχνίδια στη φετινή Euroleague που σκόραρε 10 και πλέον πόντους, με καλύτερη επίδοση αυτήν στο Κάουνας όπου σκόραρε 18. Πόσα από αυτά έχασαν οι «ερυθρόλευκοι»; Μόλις ένα, αυτό στην Πόλη από τη Φενέρ!

Στις βραδιές που ο Παπανικολάου κολλάει και το «3» δίπλα στο καθιερωμένο «D», η ισορροπία της επίθεσης, οι αποστάσεις και η σταθερότητα ενός ακόμα πλαϊνού σουτέρ, κάνουν κατά τι πιο εύκολο το έργο του Μπαρτζώκα. Κάτι που φαίνεται με γυμνό μάτι βέβαια, μετά και το ματς απέναντι στην Μπασκόνια που σκόραρε 12 με 4/4 τρίποντα. Ακολούθησαν οι κολλητές εμφανίσεις με Ζαλγκίρις (18 πόντους, 3/6 τρίποντα) και Παναθηναϊκό (13 με 3/4 τρίποντα) για να έρθει το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Γαλλία.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να αποτινάξει από πάνω του την εμφάνιση κόντρα στη Μονακό και ένας εκ των πιο μπαρουτοκαπνισμένων του μπήκε για να ξαναβάλει το τρένο στις ράγες. Τρία στα τρία τρίποντα, ένα κάρφωμα από τα παλιά στο transition και 11 γρήγοροι πόντοι-δήλωση! Οι Πειραιώτες είδαν τον Παπ να ξεκινάει καλά, οπότε η Βιλερμπάν θα έπρεπε να βγάλει λαγούς από το καπέλο για να κερδίσει.

Καθοριστικός για τα playoffs στο ΣΕΦ

Η νίκη απέναντι στη Βιλερμπάν συνοδεύτηκε από την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας. Μία έδρα που με πολύ κόπο ο Ολυμπιακός φέτος έχει υπερασπιστεί -παρά μονάχα μίας εξαίρεσης στην Euroleague- και θέλει να συνεχίσει να το κάνει. Είτε με την Εφές, είτε με οποιονδήποτε άλλον, η συνταγή θα παραμείνει η ίδια, βασισμένη στην ένταση που θα καταθέσουν στο παρκέ οι Πειραιώτες, για να αντέξουν αμυντικά και να συμπαρασύρουν και το κοινό τους στην αντίπερα όχθη.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη ομάδα εντός έδρας όσον αφορά το defensive rating, δεχόμενοι 95.35 πόντους ανά 100 κατοχές, την ώρα που ο μέσος όρος είναι 106.86! Σε αυτές τις επιδόσεις συμβάλλουν παιδιά που σπάνια παίρνουν τα κρέντιτς. Ο Γουόκαπ είναι ένας από αυτούς και ο Παπανικολάου άξιος συμπαραστάτης του.

Το μέγεθός του συνεχίζει να αποτελεί βαρόμετρο στην αμυντική λειτουργία, ακόμα και αν δεν έχει την ικανότητα να κυνηγά με τον ίδιο ζήλο τα αντίπαλα γκαρντ, όπως προ τετραετίας επί εποχής Γιάννη Σφαιρόπουλου. Είναι φορές που οι μάχες τις οποίες δίνει στις αλλαγές στο ποστ (50.16% STOP% σε 235 κατοχές), αξίζουν περισσότερο από ένα καλάθι, αφού για τον Ολυμπιακό αυτό είναι το σχέδιο.

Η ενέργεια και η αύρα του Παπανικολάου στο παρκέ θα αποτελέσει εφαλτήριο πρόκρισης, αν συνεχίσει να συνδυάζεται, όπως συμβαίνει προσφάτως και με τα τελευταία του επιθετικά καμώματα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News