Ολυμπιακός: Επέστρεψε στην ελίτ για να μείνει… και θα μείνει

Ολυμπιακός: Επέστρεψε στην ελίτ για να μείνει… και θα μείνει, όπως δήλωσε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον απόηχο του Final Four της Euroleague μετά το παιχνίδι με την Εφές.

Ο Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζει τον Ολυμπιακό που επέστρεψε στην ελίτ της Ευρώπης, όπως δήλωσε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά έχει και όλα τα εφόδια ώστε να μείνει εκεί!

«Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην ελίτ της Ευρώπης, δείξαμε σε όλους πως αξίζουμε να βρισκόμαστε εδώ». Αυτά ήταν τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα στη συνέντευξη τύπου, λίγα λεπτά μετά το φινάλε του ημιτελικού με την Εφές Αναντολού.

Ο Βασίλιε Μίσιτς μόλις είχε υποχρεώσει σε μία πικρή -ως προς τον τρόπο- ήττα τους «ερυθρολεύκους», όμως ο προπονητής τους έπρεπε με νηφαλιότητα να περιγράψει τι πραγματικά συνέβη. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στα ίσια έναν ημιτελικό μετά το 2017 και ξαναμπήκε στις συζητήσεις ανάμεσα στους κορυφαίους.

Μετά το 2018, με τον Βασίλη Σπανούλη να μεγαλώνει και τη διαμάχη με την ΕΟΚ -την αποχώρηση από την Basket League- να τον κρατά «δέσμιο», ο Ολυμπιακός σταμάτησε να συγκαταλέγεται στα powerhouses της Euroleague. Δεν ήταν ούτε η ομάδα των «θαυμάτων», ούτε των ανατροπών, μήτε συκγαταλεγόταν ανάμεσα σε αυτούς που κάθε χρόνο θεωρούσαν δεδομένη την οκτάδα. Για διεκδικητής του τροπαίου φυσικά δε γίνεται λόγος…

Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα το 2020 επανέφερε το τρένο στις ράγες, σταδιακά με βήματα προόδου, όπως αναφέραμε και μετά το παιχνίδι με τη Μονακό. Πλέον ο Ολυμπιακός μπορεί να χτίσει πάνω σε όλο αυτό και έχει όλα τα εφόδια με το μέρος του.

Ο Ολυμπιακός έχει τον κορμό αλλά και τη σταθερά του Γιώργου Μπαρτζώκα

Το ρόστερ του είναι γεμάτο με παίκτες που θα μείνουν κάτοικοι Πειραιά και την επόμενη σεζόν. Ο Γουόκαπ θα συνεχίζει να κάνει… bullying στα αντίπαλα γκαρντ, ενώ οι ανανεώσεις των ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ, Φαλ πιστοποιούν πως ο κορμός αυτός θα παραμείνει αναλλοίωτος, φυσικά με την ηγετική παρουσία του Κώστα Σλούκα. Το μοναδικό του ερωτηματικό είναι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και η δίψα του να επιστρέψει στις ΗΠΑ και το NBA, όμως ακόμα και για αυτόν οι μέρες εδώ φαντάζουν ιδανικές καθώς και ο ίδιος απολαμβάνει να είναι μέρος αυτής της ομάδας. Η απόφαση του αρχηγού του για το αν θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν είναι διαφορετικό κεφάλαιο… Ο Ολυμπιακός δε χρειάζεται να ξαναχτίσει από το μηδέν, παρά μονάχα να προσθέσει τα κομμάτια εκείνα που ίσως να του έλειψαν τη φετινή σεζόν. Μία δύο πινελιές που θα τον κάνουν ακόμα πιο ισχυρό στο φινάλε.

Φυσικά εχέγγυο για το παραπάνω αποτελεί ο ίδιος ο προπονητής του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ένας άνθρωπος που ταυτίζεται με το DNA του συλλόγου και είναι ο πλέον κατάλληλος για να κάθεται στον πάγκο όχι απλά την επόμενη, αλλά για τις επόμενες δέκα σεζόν. Οι Πειραιώτες έχουν τον δικό τους… Πάμπλο Λάσο και είναι η ώρα να διορθωθεί το «λάθος» με την αποχώρησή του το 2014και εκείνος να παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια στο τιμόνι.

Ο Μπαρτζώκας είναι η επιτομή του moneyball, δηλαδή του χτισίματος ενός ρόστερ χωρίς ιδιαίτερες σπατάλες. Βρίσκει παίκτες που κουμπώνουν στο μπάσκετ του και τους προσθέτει στο σύνολο. Άλλωστε και στο Final Four ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ. Ο ίδιος θα κρίνει τα… εξτραδάκια που χρειάζονται να προστεθούν ή να προσθαφαιρεθούν στο υπάρχον ρόστερ, ώστε την επόμενη σεζόν να διεκδικήσει ξανά την πρόκριση στο Final Four.

Το δέσιμο με τους φίλους και ο στόχος του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Και λέμε την πρόκριση γιατί αυτός θα είναι ο στόχος, αφού συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπογράφει κανείς, ώστε να θεωρεί την τελική τετράδα δεδομένη. Το ότι οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην ελίτ πρέπει να σημαίνει πως κάθε χρόνο θα μπαίνουν στη διεκδίκηση της τελικής τετράδας, με «όπλο» τους το ΣΕΦ και το δέσιμο που η συγκεκριμένη ομάδα έχει με τον κόσμο.

Το είδαμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά και στο Βελιγράδι, με τους φίλους του Ολυμπιακού να ζουν πολύ έντονα συναισθήματα. Η σχέση αυτής της ομάδας με τον κόσμο είναι κάτι διαφορετικό, πιο ζωντανό από τις προηγούμενες. Οι φίλοι του δεν τον αγχώνουν αλλά τον στηρίζουν θερμά, όπως και χθες που παρά την ήττα προσέφεραν το χειροκρότημα και τη στήριξή τους, αφού η σεζόν δεν έχει τελειώσει.

Πλέον, αφού τελειώσει και με τις υποχρεώσεις στον μικρό τελικό, ο Ολυμπιακός καλείται να παίξει για το πρωτάθλημα, στο οποίο είναι φαβορί και κουβαλάει το «πρέπει». Στην επιστροφή του στις εγχώριες διοργανώσεις θέλει το double, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, όχι μόνο διότι κουβαλάει το πλεονέκτημα έδρας αλλά και επειδή είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό όπως έχει αποδειχθεί. Μένει πλέον να πάρει τις τρεις νίκες που χρειάζεται κόντρα στους «πρασίνους» ώστε να κλείσει η σεζόν με έναν δεύτερο τίτλο.

Θα ήταν άλλωστε και ένα είδος υπερβολής, ασχέτως αν όντως ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ όλη τη σεζόν και αν έφτανε ως εκεί μπορεί να το άξιζε, ένα triple crown. Η επιστροφή στην ελίτ μπορεί να γίνει σταδιακά, βήμα-βήμα. Αλλιώς δε θα ήταν τόσο ξεχωριστό το «θαύμα» της Πόλης, αυτά συμβαίνουν μία φορά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News