Τένις: Είναι η ώρα του Στέφανου Τσιτσιπά στο χώμα!

Τένις: Είναι η ώρα του Τσιτσιπά στο χώμα! Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε στα… γρήγορα τον Φάμπιο Φονίνι με .. και από πολύ νωρίς, σε συνδυασμό με όσα έδειξε ο Τζόκοβιτς αναβιώνει το ερώτημα «μήπως ήρθε η ώρα του για το Παρίσι;».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε στα… γρήγορα τον Φάμπιο Φονίνι με 2-0 (6-3, 6-0) και από πολύ νωρίς, σε συνδυασμό με όσα έδειξε ο Τζόκοβιτς αναβιώνει το ερώτημα «μήπως ήρθε η ώρα του για το Παρίσι;».

Στο Court Rainier III του Μόντε Κάρλο, μπήκαν κατά σειρά οι δύο περσινοί φιναλίστ του Roland Garros. Από τη μία ο Νόβακ Τζόκοβιτς που έδωσε μόλις το 4ο του παιχνίδι στη σεζόν, απέναντι στον Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς-Φοκίνα και ηττήθηκε με 2-1 σετ μετά από κοπιαστική «μάχη», για να ακολουθήσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και να επικρατήσει 2-0 (6-3, 6-0) με κυνικό τρόπο του Φάμπιο Φονίνι!

Από τον τελικό του περασμένου Ιουνίου, έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο αγωνίζονται. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κάτοχος του τίτλου στο Μόντε Κάρλο, είναι ο τενίστας που συγκεντρώνει πάνω του πολλά από τα βλέμματα, παίζοντας και χωρίς πόνο στον αγκώνα, σε αυτήν την άκρως ιδιαίτερη χωμάτινη περίοδο που ξεκινάει από το Πριγκιπάτο, όπως σημειώναμε προ δύο εβδομάδων!

Το χώμα αποτελεί την καλύτερή του επιφάνεια και οι αντίπαλοί του αυτήν την περίοδο ταλαιπωρούνται από διαφορετικού τύπου προβλήματα. Ο Ράφα Ναδάλ, ο βασιλιάς του χώματος, είναι εκτός τουλάχιστον μέχρι τη Ρώμη λόγω του τραυματισμού στα πλευρά και κανείς δεν ξέρει πώς θα εμφανιστεί τότε.

Ο Τζόκοβιτς όντας παντελώς εκτός κλίματος, όχι απλά έκανε λάθη στα χτυπήματά του, αλλά τις περισσότερες φορές είχε και κάκιστες επιλογές, ενώ στο 3ο σετ έμεινε από… βενζίνη όπως δήλωσε, ένεκα και της μεγάλης απουσίας του. Συνυπολογίζοντας πως οι Ζβέρεφ και Μεντβέντεφ βλέπουν τη δυναμική τους να συρρικνώνεται στο χώμα, ο Στέφανος μοιάζει ο κατάλληλος να ηγηθεί αυτής της σεζόν με το δικό του παιχνίδι.

Ο Τσιτσιπάς με σερβίς βολέ και επιθετικότητα στο χώμα…

Για να ακριβολογούμε βέβαια, πρόκεται για το πρώτο παιχνίδι όλων στα «κόκκινα κορτ» της Ευρώπης και ο δρόμος μέσα από τα τουρνουά του Μόντε Κάρλο, της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Ρώμης είναι μακρύς. Ωστόσο ο Τσιτσιπάς δείχνει ότι είναι έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη!

Τα καλύτερα χρόνια του Φονίνι μπορεί να βρίσκονται πίσω του, αλλά το «εκρηκτικό» ταπεραμέντο του και η γεμάτη ρίσκο τακτική του μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες. Ο Στεφ δυσκολεύτηκε έως ότου προσαρμοστεί και βρει με συνέπεια το πρώτο του σερβίς, αφού ο Ιταλός επέστρεφε άλλες φορές 3-4 μέτρα πίσω από τη βασική γραμμή και άλλες με διάθεση για winner, όμως έδειξε σημάδια άκρας επιθετικότητας.

Δεν είναι η επιφάνεια που συνηθίζεται, όμως ο Τσιτσιπάς ακόμα και έτσι δοκίμασε το σερβίς βολέ του για να ανέβει στο φιλέ και να μικρύνει τους πόντους. Το επιχείρησε μάλιστα ακόμα και σε πιεστικές καταστάσεις, όταν ο Φονίνι βρισκόταν σε break point, όταν ένιωθε πως πρέπει να αλλάξει τον ρυθμό των ράλι και τις μπάλες που έπαιρνε στο forehand του και όταν εγκλιματίστηκε στις συνθήκες «καθάρισε» τον Ιταλό, που οδηγήθηκε από μόνος του σε λάθη.

Το ότι οι δυο τους μπήκαν τελευταίοι στο κορτ, με τον ήλιο να χάνεται και τη θερμοκρασία να πέφτει δε βοήθησε τον Τσιτσιπά, που σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξαπολύει με περισσότερο top-spin τα χτυπήματά του…

Να μαζέψει νίκες στον δρόμο προς το Roland Garros

Όσο προχωράει το τουρνουά, τα συμπεράσματα που θα βγαίνουν θα είναι πιο ασφαλή, όμως ο Τσιτσιπάς δεδομένα θα μπει στο δεύτερο Grand Slam της σεζόν ως ένα από τα φαβορί. Από ποια θέση θα εκκινήσει για το Roland Garros, θα κριθεί τόσο από τα πεπραγμένα των δύο μελών της big-3, όσο και από τα δικά του στα τουρνουά προετοιμασίας, με παίκτες όπως ο Αλκαράθ Γκαρφία να έρχονται από πίσω τους έχοντας τη… φόρα και την αλεγρία των νιάτων.

Κόντρα στον Φονίνι μία σταθερή και κυνική εμφάνιση αρκούσε για τον Στεφ, που όσο θα προσθέτει νίκες και ενδεχομένως κάποιον τίτλο στην πορεία του προς το Παρίσι, θα επικοινωνεί πως είναι έτοιμος έπειτα από έναν ημιτελικό και έναν χαμένο τελικό εκεί, να κάνει και το επόμενο βήμα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News