Super League: Μονόδρομος η επαγγελματική διαιτησία

Σφυρίχτρα

Η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ο ανοιχτός δρόμος για την εφαρμογή της επαγγελματικής διαιτησίας. Γράφει ο Παντελής Περιβολάρης.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ σε πρόσφατη συνέντευξή της  μίλησε για την επαγγελματική διαιτησία. Συγκεκριμένα τα λόγια της ήταν: «Πρέπει να πάμε σε επαγγελματική διαιτησία. Αν οι διαιτητές θέλουν πραγματικά να είναι ανεξάρτητοι, πρέπει να είναι υπέρμαχοι της επαγγελματικής διαιτησίας. Όπως είναι επαγγελματικό το ποδόσφαιρο και επαγγελματίες οι ποδοσφαιριστές».

Η επαγγελματική διαιτησία είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην θητεία του ως πρόεδρος της Λίγκας κατάφερε να πετύχει πολλά. Έφερε πολλά χρήματα στις ομάδες. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Super League απέκτησε κεντρικό χορηγό. Όχι ελεημοσύνη από κάποιον από τους ισχυρούς του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως είχε συμβεί το 2017 με την Σουρωτή και τα λίγα χρήματα που είχε δώσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά με την μεγαλύτερη χορηγική σύμβαση που υπέγραψε ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Όμως, πιο σημαντικό από όλα ήταν Βαγγέλης Μαρινάκης άνοιξε το δρόμο για την επαγγελματική διαιτησία. Χάρη στον Μαρινάκη ψηφίστηκε ο νόμος για την επαγγελματική διαιτησία, που αναφέρει:

  1. Με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου και της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών, εισάγεται σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας για τις ανάγκες των αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού χαρακτήρα.
  2. Ειδικά για τις ανάγκες των εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού ποδοσφαίρου ανδρών, εισάγεται σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. Η απόφαση της παρούσας κατισχύει κάθε διαφορετικής ρύθμισης που περιέχεται στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

Μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος. Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί; Διότι η ΕΠΟ δεν θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος. Η μεγαλύτερη δύναμη των Ενώσεων είναι οι διαιτητές. Το νταλαβέρι γίνεται μέσω της ανέλιξης των διαιτητών. Ποιοι θα προωθηθούν από τα ερασιτεχνικά στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που θα πάνε στη Super League ποιοι θα γίνουν διεθνείς.

Όποιος θέλει να ελέγξει τις Ενώσεις το κάνει για να ελέγχει τη διαιτησία και για να ορίζει διοίκηση στην ΕΠΟ, αφού οι Ενώσεις ψηφίσουν την Εκτελεστική Επιτροπή. Για τον ίδιο λόγο που δεν θέλει την επαγγελματική διαιτησία η ΕΠΟ δεν θέλει και την ύπαρξη της Ένωσης Διαιτητών.

Παρεμπίπτοντος στις 12 Ιανουαρίου θα συζητηθεί η προσφυγή της Ένωσης Διαιτητών κατά την διοίκησης της ΕΠΟ, της οποίας την έκπτωση ζητά, γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Δηλαδή, η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει την Ένωση Διαιτητών με διάφορες προφάσεις.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η επαγγελματική διαιτησία δεν έχει εφαρμοστεί είναι ότι κάποιες ομάδες δεν την θέλουν. Δεν την θέλουν γιατί τους αρέσει το νταλαβέρι. Τους αρέσει το σημερινό σύστημα. Γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα ελέγξουν παρασκηνιακά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πίσω από αυτή την έλλειψη ομοφωνίας κρύβεται η Κυβέρνηση.

«Ελάτε με τις προτάσεις για να συζητήσουμε πως θα εφαρμοστεί η επαγγελματική διαιτησία», λέει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Εγώ θα έλεγα ας αρχίσει ο Υπουργός τις διαπιστωτικές πράξεις για τη μη εφαρμογή του νόμου. Και μετά αφού κάθε κατεργάρης θα πάει σπίτι του,  τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Η επαγγελματική διαιτησία θα εφαρμοστεί, το ποδόσφαιρο θα σωθεί από το νταραβέρι και θα αναπτυχθεί. Είναι μονόδρομος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News