Μέτρα για τη βία: Ούτε βουλωμένο γράμμα να διαβάζαμε

Η Κυβέρνηση έπεσε εντελώς έξω στους υπολογισμούς της για τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία

Στη Sportday είχαμε γράψει πριν από λίγο καιρό τα εξής: «Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα είναι έτοιμα τα γήπεδα για να ανοίξουν για τους φιλάθλους στις 12 Φεβρουαρίου με βάση τα όσα έχει πει η Κυβέρνηση. Χθες ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα γήπεδα. Την ίδια στιγμή δεν έχει καν συνταχθεί ο νόμος. Μέχρι να αποφασιστεί ποιες κάμερες θα προμηθευτούν οι ομάδες, να συνταχθεί ο νόμος, να υπογραφεί από πέντε Υπουργούς να βγουν μετά οι εφαρμοστικές αποφάσεις, αλλά και να γίνουν οι δοκιμές για το πώς λειτουργούν τα νέα συστήματα θα χρειαστεί καιρός. Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα γήπεδα θα είναι έτοιμα στα πλέι οφ. Μένει να δούμε αν τα γήπεδα θα ανοίξουν έτσι όπως έκλεισαν ή θα παραταθεί το κλείσιμο».

Ούτε βουλωμένο γράμμα να διαβάζαμε. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τα μέτρα και μόνο δυο είναι άμεσα εφαρμόσιμα από τις 13 του Φεβρουαρίου. Το πρώτο είναι ότι τα γήπεδα ανοίγουν στις 13 του μήνα. Και το δεύτερο είναι ότι αλλάζει η δικαιοδοσία της ΔΕΑΒ, ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή της ΦΙΦΑ, αφού η ΔΕΑΒ θα μπαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Τα άλλα δύο θέματα είναι οι κάμερες και η ταυτοπροσωπία. Τι είπε γι’ αυτά η Κυβέρνηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης;

* Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

* Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕΠ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και εδώ θα πω τα εξής: Για να λειτουργήσουν αυτά θα χρειαστεί να τεσταριστούν. Μπορεί να γίνουν παιχνίδια και το σύστημα ταυτοποίησης να λειτουργήσει σε μία θύρα. Γιατί; Προκειμένου να δουν πόσο καθυστερεί η είσοδος του κόσμου στο γήπεδο.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση πάνω στη φούρια της να πει ότι θα αντιμετωπίσει την οπαδική βία εξήγγειλε πράγματα που δεν ήταν δυνατό να γίνουν αμέσως. Όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί θα λειτουργούν 100% με τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το ερώτημα είναι αν θα καταπολεμηθεί έτσι η βία. Η απάντηση μου είναι όχι. Και θα επανέλθω σε αυτό.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News