EURO 2004: 20 χρόνια από το έπος, 10 χρόνια φαγούρα

O Παντελής Περιβολάρης θυμάται το έπος του 2004 και αναλύει το γκρέμισμα του οικοδομήματος των Εθνικών ομάδων τα τελευταία 10 χρόνια με ευθύνη όλων των διοικήσεων της ΕΠΟ.

Το έπος του 2004 θυμόμαστε και γιορτάζουμε σήμερα και καλά κάνουμε. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, τελεία και παύλα. 20 χρόνια πέρασαν από εκείνο το θρίαμβο που μας έκανε να ζήσουμε το μεγαλύτερο πάρτι όλων των εποχών. Γιατί και εμείς που δουλεύαμε εκείνες τις ημέρες, εγώ προσωπικά στην τότε Απογευματινή, στο ιστορικό κτίριο στη Φειδίου, έγραφα τα παιχνίδια, παρέδιδα τα κείμενά μου και έτρεχα για τους πανηγυρισμούς στην Ομόνοια.

Όμως, εκτός από τα 20 χρόνια από το έπος υπάρχουν και τα 10 χρόνια φαγούρας. Από το 2014 που η Εθνική πήγε στο Μουντιάλ δεν καταφέραμε ξανά να πάμε σε μεγάλη διοργάνωση. Δύο φορές φτάσαμε κοντά, στα μπαράζ με τους Κροάτες για το Μουντιάλ της Ρωσίας και θυμίζω οι τότε Κροάτες πήγαν τελικό και στα φετινά μπαράζ με την Γεωργία, όπου γνωρίσαμε τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Γεωργία στα πέναλτι.

Το ποδόσφαιρο λίγο πριν από το 2004 γνώριζε άνθηση και σε επίπεδο συλλόγων και σε επίπεδο παραγωγής παικτών. Το 1998 η Εθνική Ελπίδων έφτασε στον τελικό Ευρώπης και έχασε από την Ισπανία. Σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν ο Καραγκούνης, ο Δέλλας, ο Γκούμας, ο Λάκης, ο Μπασινάς, μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης. Η Εθνική ομάδα και οι μικρότερες Εθνικές ομάδες προσέχτηκαν από την ΕΠΟ την δεκαετία του 2000. Μην ξεχνάμε ότι το 2007 η Εθνική Νέων με το Νίνη τον Παπασταθόπουλο και τον Μήτρογλου ηγέτες έφτασε τελικό Ευρώπη και έχασε από την Ισπανία και έναν χρόνο μετά ξαναπήγε στα τελικά του θεσμού.

Μην ξεχνάμε ότι το 2011 η Εθνική Νέων ξαναπήγε στα τελικά, ένα χρόνο μετά έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε πάλι από την Ισπανία και μετά ως Κ20 πήγε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από εκείνες τις ομάδες έκαναν μεγάλη καριέρα ο Μπακασέτας, ο Φορτούνης, ο Κουρμπέλης, ο Σταφυλίδης. Το 2015 ξαναπαίξαμε σε τελική φάση, αλλά ήμασταν διοργανώτρια χώρα και δεν είχαμε καλή ομάδα. Έπρεπε να φτάσουμε το 2023 για να καταφέρει και πάλι μία Εθνική Νέων να προκριθεί με το σπαθί της στα τελικά.

Το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων κατέρρευσε μετά το 2014 με την ευθύνη να βαρύνει όλες τις διοικήσεις της ΕΠΟ. Προπονητές σε όλα τα κλιμάκια έκαναν εξυπηρετήσεις. Φτάσαμε στο σημείο προπονητές να επαίρονται για την κλήση του Ανταμ Τζανετόπουλου, όταν ήταν στην ΑΕΚ, στην Εθνική ομάδα και πως ήταν κέρδος η χρησιμοποίησή του σε ένα παιχνίδι. Ο καλός Τζανετόπουλος κατέληξε να κάνει καριέρα στην Λαμία. Γονέας κατήγγειλε ότι του ζήτησαν λεφτά για να προωθηθεί το παιδί του στην Εθνική Νέων. Τα ίδια και στις μεικτές ομάδες των Ενώσεων.

Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ θα έχει πολύ δουλειά. Όχι στην Εθνική Ανδρών. Εκεί θα είναι λιγότερη γιατί υπάρχει μία καλή βάση. Το θέμα είναι να ξαναφτιαχτεί το οικοδόμημα. Και να μην υπάρχουν τα καρκινώματα που διέλυσαν τα πάνα τα προηγούμενο διάστημα. Όχι για να το ξαναπάρουμε το Euro. Αυτό συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια. Αλλά για να αρχίσουμε να ξαναπηγαίνουμε σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News