Διαιτησία: Ο Λανουά χάνει γρήγορα την εμπιστοσύνη των ομάδων

Οι επιδόσεις της διαιτησίας, στα μέχρι στιγμής παιχνίδια, είναι ανησυχητικές για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Γράφει ο Παντελής Περιβολάρης.

Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα ο Στεφάν Λανουά αρχίζει να χάνει πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη των ομάδων. Μαθαίνω ότι ο Γάλλος αρχιδιαιτητής συναντά πολλές δυσκολίες για να κλείσει ξένους ελίτ διαιτητές για τα ντέρμπι. Την ίδια στιγμή οι διαιτησίες των Ελλήνων είναι γεμάτες προβλήματα και λάθη.

Ο Λανουά καλύπτει τους πάντες, εκτός του Τάσου Σιδηρόπουλου, που τον εξέθεσε στην πρώτη αγωνιστική βάζοντας το λάθος του στο βίντεο ανάλυσης λαθών. Θυμίζουμε ότι ο ελίτ Έλληνας διαιτητής έδειξε άγνοια κανονισμών, αφού άφησε να εκτελεστεί φάουλ με παίκτη του Αστέρα Τρίπολης δίπλα στο τοίχος ενώ ο κανονισμός λέει ένα μέτρο. Γι’ αυτή την κάλυψη με την οποία βγάζει λάδι σχεδόν όλους τους διαιτητές, η Sportday πετυχημένα τον βάφτισε Λαδούα και έτσι αποκαλείται πλέον ο αρχιδιαιτητής στην ποδοσφαιρική πιάτσα.

Η απόφαση της UEFA εκθέτει τον Λανουά

Ηχηρό χαστούκι στον Στεφάν Λανουά αποτελεί η απόφαση της ΟΥΕΦΑ, έστω και καθυστερημένη, ότι το χέρι του Κουκουρέγια στον ημιτελικό Ισπανία – Γερμανία έπρεπε να δοθεί πέναλτι.

Ο Λανουά είχε βασιστεί σε αυτή τη φάση για να βγάλει λάδι τον Μουκουντί στο χέρι που είχε κάνει στον αγώνα με το Λεβαδειακό. Και δεν είναι το μοναδικό χέρι που δεν δόθηκε πέναλτι. Το χέρι του Σιέλη στον αγώνα Ολυμπιακός – Παναιτωλικός αποδεικνύεται ότι είναι και αυτό πέναλτι. Δύο αποφάσεις που συντελούν ήδη αλλοίωση του πρωταθλήματος. Όπως αλλοιώθηκε το Euro γιατί αν είχε δοθεί εκείνο το πέναλτι η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά.

Αλλά ας αφήσουμε το Euro και ας συγκεντρωθούμε στα δικά μας, όπου γίνεται χαμός με τον Λανουά να έχει χάσει τη μπάλα.

Ο Παϊρέτο και το Άρης – Ολυμπιακός

Ο Βόλος διαμαρτύρεται τα διαιτησία στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο Ιταλός ρέφερι στο παιχνίδι Άρης – Ολυμπιακός πέρασε πριονοκορδέλα τους «ερυθρόλευκους» που ψάχνονται για τις γραμμές στο ελεγχόμενο για οφσάιντ γκολ του Μορόν. Στο γκολ αυτό, μάλιστα, δεν υπήρχε φάουλ του Ντόη από το οποίο ξεκίνησε η φάση για τον Άρη. Ο Πήλιος πήγε καροτσάκι παίκτη της Καλλιθέας και ούτε ο Τζήλος, ούτε το VAR είδαν το πέναλτι μαρς.

Και όμως στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό μία ίδια φάση δόθηκε και σωστά δόθηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανσερραϊκό στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού έχει προηγηθεί φάουλ και δεν έπρεπε να μετρήσει. Όμως, το πέναλτι που δόθηκε και το πήρε πίσω ο διαιτητής ήταν κανονικό.

Και η αξιοπιστία πήγε περίπατο την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Λανουά όρισε διαιτητή τον Μαρέσκα, της κωμωδίας Χουάνκαρ, μίας υπόθεσης που κατέπεσε στο CAS και μετά πήρε τον ορισμό πίσω.

Το πρόβλημα του Λανουά είναι ότι έχει περιορισμένο ρόστερ διαιτητών, μόλις 18 και φοβάται να αρχίσει τις τιμωρίες μήπως ξεμείνει από διαιτητές. Όμως, γι’ αυτό πληρώνεται. Ας αρχίσει να φέρνει ξένους και στα ματς των άλλων ομάδων και ας στείλει μερικές εβδομάδες στο «ψυγείο» όσους κάνουν λάθη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News