Παναθηναϊκός: Ένας είναι ο δρόμος για να κάνει δύσκολη τη ζωή του Ολυμπιακού!

Ο Μαρίνος Πρίντεζης ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια «μαγική συνταγή» που μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και να αυξήσει τις πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο αουτσάιντερ στους τελικούς, βάσει εικόνας των δύο ομάδων τη φετινή σεζόν

Να τα ξεκαθαρίσουμε! Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα. Μη γράψω ότι είναι το δικαιότερο στον κόσμο. Το βέβαιο είναι πως ό,τι παίρνεις, κερδίζεις. Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί στη σειρά με τους «πράσινους». Εχει πιο πλήρες ρόστερ, έχει διάρκεια, έχει μεγαλύτερη ποιότητα και φυσικά την απαιτούμενη χημεία. Είναι σε καλή κατάσταση (φάνηκε και στα πλέι οφ με τον Προμηθέα). Δικαίως έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τον Παναθηναϊκό που φέτος ήταν δέκα φορές κρύο και μία φορά ζέστη. Με πολλές παθογένειες και με αλλαγές προσώπων. Ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο αουτσάιντερ και αυτό φάνηκε και από τις 4 σερί ήττες που υπέστη από τον Ολυμπιακό. Ειδικά εκείνο το τελευταίο δεκάλεπτο στον τελικό του κυπέλλου στην Κρήτη έχει μείνει στο τσιπάκι των παικτών. Διότι αν οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει το κύπελλο, η ιστορία ίσως εξελισσόταν διαφορετικά. Όπως και να έχει την πίεση του φαβορί την έχει ο Ολυμπιακός. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Ισα, ίσα δεν χαλαρώνει τους παίκτες και τον Γιώργο Βόβορα και το γνωρίζουν αυτό.

Στους τελικούς του 2013 πάλι οι «πράσινοι» ήταν σε μια ανάλογη κατάσταση (με άλλο ρόστερ), αλλά έβγαλαν σκληράδα και μπασκετικό τσαμπουκά

Όπως και να το κάνουμε, ο Παναθηναϊκός είναι Παναθηναϊκός. Για παράδειγμα στους τελικούς του 2013. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει το back2back, είχε μονάδες που ήταν στα… ντουζένια τους (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου). Ο Παναθηναϊκός είχε μεν την εμπειρία του Διαμαντίδη και του Τσαρτσαρή, αλλά ήταν αουτσάιντερ. Και όμως σε εκείνη την σειρά, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη (με βοηθό τον Γιώργο Βόβορα), δεν μάσησε (να το γράψω λαϊκά). Κύκλωσε το πρώτο ματς και έκανε το μπρέικ που οδήγησε στην «σκούπα». Προφανώς και είναι διαφορετική η κατάσταση τώρα, διότι ο Ολυμπιακός είναι πιο «φρέσκος» σε σχέση με εκείνη τη σειρά, όπου προερχόταν και από την κατάκτηση και είχε αδειάσει. Όμως ο Παναθηναϊκός έβγαλε σκληράδα, έβγαλε μπασκετικό τσαμπουκά και μπασκετικό εγωϊσμό. Ηταν συσπειρωμένος. Αυτά για το μακρινό 2013 το οποίο έχει τις ομοιότητές του υπό την έννοια ότι και τότε ο Παναθηναϊκός ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ.

Αν οι παίκτες του Παναθηναϊκού καταλάβουν πως δεν υπάρχει η φράση «δεν πειράζει», τότε θα αυξήσουν τις πιθανότητες

«Αν θέλεις τίτλο, πρέπει να παίξεις άμυνα» είπε ο Γιώργος Βόβορας. Υπάρχει και ένα σημαντικό ερωτηματικό. Αν η κόπωση (σωματική-πνευματική) από την σειρά με την Λάρισα, θα έχει επηρεάσει τους παίκτες ή αν τους έχει κρατήσει σε εγρήγορση έχοντας ως τελευταία εντύπωση την πειστική εμφάνιση του πέμπτου ματς. Είμαι βέβαιος πως παίκτες όπως ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης και ο Νέντοβιτς, θα «σκυλιάσουν» για να τα δώσουν όλα μια και έχουν την προσωπικότητα και τις υψηλές παραστάσεις. Αν οι παίκτες καταλάβουν πως δεν υπάρχει η φράση «δεν πειράζει» ή επίσης η φράση «πάμε και ό,τι γίνει», τότε θα αυξήσουν τις πιθανότητες για να δυσκολέψουν την ζωή του Ολυμπιακού. Να τον φορτώσουν με παραπάνω πίεση και να τον ρίξουν στα σχοινιά. Φυσικά παίζει και ο αντίπαλος και αν οι «ερυθρόλευκοι» πετάνε στους τελικούς, τότε δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση. Όμως για να «πετάξουν» θα πρέπει και ο Παναθηναϊκός να τους δώσει δικαιώματα. Όπως για παράδειγμα, «νεκρά διαστήματα», έλλειψη ρυθμού, απώλεια ριμπάουντ και άλλες λεπτομέρειες. Αν αυτά περιοριστούν, τότε υπάρχουν ελπίδες.

Το σημαντικό για τους «πράσινους» είναι να κάνουν το 2/2 στο ΟΑΚΑ κόντρα σε ένα σύνολο που φέτος έχει αποδράσει δις από το σπίτι τους

Υπάρχει και κάτι άλλο που θα χρειαστεί απάντηση από τους ίδιους τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Θα μπορέσουν να κρατήσουν αλώβητη την έδρα τους από ένα σύνολο που τους έχει κερδίσει και τις δύο φορές φέτος στο γεμάτο ΟΑΚΑ; Βάσει εικόνας των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στο ΟΑΚΑ, παρά να αποδράσει ο Παναθηναϊκός από το ΣΕΦ. Παλιότερα, γινόταν το αντίστροφο. Το σημαντικό για τους «πράσινους» είναι να κάνουν το 2/2 στο σπίτι τους και κατά συνέπεια να ρίχνουν το… μπαλάκι της πίεσης στους «ερυθρόλευκους». Διότι ο πρώτος τους στόχος είναι να υπερασπιστούν την έδρα τους ώστε να είναι «ζωντανοί» στο κυνήγι του τίτλου. Όπως και να έχει, όλα αυτά είναι στη θεωρία. Το βέβαιο είναι πως ο πρώτος τελικός των «αιωνίων» το βράδυ του Σαββάτου και το πρώτο ραντεβού μετά από δύο μήνες, θα δείξει πολλά, αλλά δεν θα κρίνει και τον τίτλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News