Εθνική μπάσκετ: Μια ομάδα που μαθαίνει… να μισεί την ήττα!

EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει τον τρόπο για να ανανεώνει τα… κλειδιά της επιτυχίας και οι παίκτες της εθνικής έχουν τον δικό τους τρόπο για να βγάζουν μπασκετικό εγωισμό όταν είναι στα σχοινιά. Ο Μαρίνος Πρίντεζης απλά… υποκλίνεται!

Ελάτε, παραδεχθείτε το. Οι σφυγμοί σας είχαν ανέβει. Το άγχος σας είχε κυριεύσει. Προσωπικά έζησα το κάθε δευτερόλεπτο με αγωνία. Ελεγα μέσα μου «δεν γίνεται να μην υπάρχει αντίδραση».

Ευτυχώς διαψεύστηκα! Η Τσεχία έριξε στα… σχοινιά για 3η σερί φορά την Ελλάδα, αλλά όχι αυτή τη φορά στο τέλος, η Εθνική ήταν αυτή που την έδεσε… κόμπο. Ναι, διότι έχει παίκτες με «καρύδια» και επιβλήθηκε σε ένα σύνολο που ήταν σκληρό καρύδι.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είπε κάτι εύστοχο μετά το τέλος του θρίλερ. «Στη ρεσεψιόν μετά το φαγητό, τα κλειδιά μας είχανε λήξει γιατί μπορεί να φεύγαμε αύριο. Πάμε να ανανεώσουμε τα κλειδιά μας».

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει πολλά… κλειδιά και τα αλλάζει συνεχώς!

Ο Ελληνας κόουτς έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει τα «κλειδιά» της νίκης διότι έχει παίκτες… κλειδιά που εμφανίζονται, που ξετρυπώνουν από τα βάθη του πάγκου όπως ο Λαρεντζάκης ή παίκτες που επέστρεψαν δυναμικά από τον τραυματισμό τους (Παπαπέτρου).

Θέλετε το πιστεύετε ή όχι, η Εθνική δεν είχε άγχος. Ηταν ήρεμη, είχε υπομονή και έψαχνε μέσα στο ματς να βρει τις λύσεις. Ο Δημήτρης Ιτούδης τα κατάφερε και ανακάτεψε πολλές φορές την τράπουλα. Για αυτό είναι ο κορυφαίος.

Όμως δεν αρκεί μόνο ο «στρατηγός». Χρειάζονται και τα παλικάρια του. Οι «στρατιώτες» του. Η Εθνική διαθέτει 12 ισάξιους παίκτες. Κανένας δεν νιώθει «παγκίτης» (άλλωστε στο μπάσκετ αυτός ο χαρακτηρισμός είναι σχετικός).

Ολοι είναι έτοιμοι να πατήσουν παρκέ έστω και για 1-2 λεπτά και να αλλάξουν την ροή του αγώνα. Η Τσεχία έκανε δύσκολη τη ζωή των παικτών, αλλά ουδέποτε τους έκανε να πιστέψουν ότι θα χάσουν το ματς.

Η Εθνική διαθέτει 12 ισάξιους παίκτες. Κανένας δεν νιώθει «παγκίτης»

Οι παίκτες έχουν ένα πνεύμα… refuse to lose, αλλά ξέρουν πως έχει δρόμο ακόμα το ταξίδι!

Αυτοί οι παίκτες, αυτή η ομάδα, αυτό το σύνολο έχει μάθει πολύ καλά ένα πράγμα. Να λατρεύει να… μισεί την ήττα. Αρνείται να χάσει. Αρνείται να πέσει, διότι έχει χαρακτήρα, έχει τη νοοτροπία του νικητή. Που ξεκινάει από τον κόουτς.

Η μάχη τελείωσε, αλλά υπάρχει ένας ακόμα «τελικός». Κόντρα στην οικοδέσποινα Γερμανία. Το ζήτημα είναι να μπορέσει η ομάδα να εμφανιστεί «φρέσκια». Είτε σωματικά είτε πνευματικά.

Το παιχνίδι κόντρα στους Γερμανούς είναι το πιο κρίσιμο (μέχρι το επόμενο όπως έλεγε και ο «θεός» Γκάλης το ’87). Διότι ενδεχόμενη πρόκριση, θα βάλει την Ελλάδα στην ζώνη των μεταλλίων.

Ναι ξέρω, ξέρω, έχετε συνταχθεί (και καλά κάνετε) με τους Ελληνες που φώναζαν στο γήπεδο «σήκωσέ το, το τιμημένο, δεν μπορώ να περιμένω». Λογικό, αλλά όπως έχετε διαπιστώσει τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο.

Αρνείται να πέσει, διότι έχει χαρακτήρα, έχει τη νοοτροπία του νικητή. Που ξεκινάει από τον κόουτς.

Ναι, η Σερβία βγήκε από τη… μέση, αλλά αν ρωτήσετε τους παίκτες, θα σας πουν το εξής. «Μας ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς». Αν δεν κάνω λάθος, το ανέφερε και ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον αποκλεισμό των «πλάβι».

Η Εθνική έχει την εμπειρία, την ποιότητα, το δυναμισμό, τη σιγουριά και ξέρει καλά ένα πράγμα το οποίο δεν είναι αλαζονικό. Πρώτα από όλα θέλει να κερδίζει τον εαυτό της. Αν το πράττει, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News