Εθνική μπάσκετ: Τα έχασε όλα γιατί έπαιξε κόντρα στο DNA της!

EUROKINISSI

Ο Μαρίνος Πρίντεζης ξεκαθαρίζει πως – διαχρονικά – η Εθνική είχε επιτυχίες λόγω της άμυνας της, τονίζει πως η προσπάθεια απέτυχε, αλλά οφείλει να διατηρήσει τις βάσεις της για ένα καλύτερο μέλλον.

Ναι, η ευστοχία των Γερμανών από το τρίποντο ήταν εκνευριστική, αλλά να με συγχωρέσετε, η παθητική άμυνα της Εθνικής ήταν ακόμα πιο εκνευριστική. Δεν δίνεις την ευκαιρία σε μια ομάδα ρυθμού να βρει αυτοπεποίθηση. Δεν…!

Η Εθνική απέτυχε. Μέσα σε μια νύκτα «πέταξε» στα σκουπίδια τα πάντα. Τα όσα έκανε στα προηγούμενα 6 ματς. Με την έννοια ότι κανείς δεν θυμάται πλέον το 6/6 και τα όσα παρουσίασε στο παρκέ.

Διαχρονικά, η Ελλάδα είχε μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις, επειδή ακριβώς, έβγαζε ενέργεια στην άμυνα, γυάλιζε το μάτι της. Είχε διάρκεια σε αυτό τον τομέα και το έκανε καλά. Δυστυχώς στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της, έπαιξε το… παιχνίδι των Γερμανών.

Σε υψηλό σκορ, ήταν βέβαιο πως δεν θα μπορούσε να βγει νικήτρια. Τα… καμπανάκια είχαν ηχήσει δυνατά στο ημίχρονο και ας έβαζε τρίποντο-ψυχολογίας ο Σλούκας (61-57) με τη κόρνα. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν!

Όταν έχεις βρεθεί 14 πόντους πίσω με τους Γερμανούς να έχουν βάλει τα πάντα… όλα από το τρίποντο και καταφέρνεις να κλείσεις το ημίχρονο στο +4, τότε μετά απλά μπαίνεις μέσα και κάνεις το παιχνίδι σου. Πνευματικά και σωματικά, απλά κόβεις τον… αέρα των αντιπάλων σου.

Η Ελλάδα πίστεψε ότι θα ποντάρει περισσότερο στην επίθεσή της, παρά στην άμυνά της!

Αντ’ αυτού η Εθνική πίστεψε ότι θα κερδίσει το ματς από την επίθεση. Αμ… δε! Δεν μπορούν να γίνουν αυτά, πολύ απλά, επειδή η ομάδα έχει μάθει να βγάζει σκληράδα. Αυτό είναι το DNA της. Μόνο η άμυνα, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση.

Προφανώς και το κατάφερε μέσα από μεγάλα διαστήματα στο 6/6 που έκανε, αλλά στο πιο κρίσιμο ματς, στο ματς που θα την έβαζε στη ζώνη των μεταλλίων, η Ελλάδα απέτυχε να μασάει σίδερα, να δώσει στους αντίπαλους περιφερειακούς-ψηλούς πως εκείνη ορίζει το παιχνίδι.

Ναι, η Ελλάδα απέτυχε. Διότι αυτή η ομάδα έκανε τον κόσμο να κάνει ξανά όνειρα για μια μακρά και ευχάριστη διαδρομή στο Ευρωμπάσκετ. Αυτή η ομάδα δεν τα κατάφερε, αλλά αυτή η ομάδα οφείλει να σηκωθεί ξανά.

Δεν ξέρω ποιοι θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο όπου και ένα καλό πλασάρισμα θα δώσει μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα το δείξει η πορεία. Το βέβαιο είναι πως το πλάνο είναι τριετίας.

Η Ελλάδα τα έχασε όλα μέσα σε ένα βράδυ. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο – για να είμαι πιο σαφής – αλλά δεν έχασε τη συνέχεια. Δηλαδή τα όσα θα ακολουθήσουν. Γκρίνια και αυτοκριτική είναι μέσα στο πρόγραμμα. Δεν γίνεται αλλιώς.

Αυτή η ομάδα δεν τα κατάφερε, αλλά αυτή η ομάδα οφείλει να σηκωθεί ξανά.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε άδοξα, αλλά όχι και το μέλλον της ομάδας που οφείλει να το προστατέψει!

Η Εθνική δεν κατάφερε για πέμπτο σερί Ευρωμπάσκετ να μπει στη ζώνη των μεταλλίων, αν το δούμε και ωμά-ρεαλιστικά. Την τελευταία φορά που το κατόρθωσε ήταν το 2009 στην Πολωνία όταν και πήρε το χάλκινο.

Προφανώς και τα ρόστερ ήταν διαφορετικά, όπως και τα τεχνικά επιτελεία και η φιλοσοφία και η νοοτροπία. Όλα. Όμως η ιστορία έδειξε πως άλλη μια αποστολή είχε αρνητικό πρόσημο.

«Όταν πέφτεις πρέπει να σηκωθείς και αυτό θα μας το δείξει η διάθεση που θα έχουμε στο μέλλον» ανέφερε ο Δημήτρης Ιτούδης που ανέλαβε την ευθύνη της ήττας και της απότομης προσγείωσης.

Προφανώς και δεν ευθύνεται μόνο εκείνος για το γεγονός πως το όνειρο τελείωσε νωρίς. Με καθαρό μυαλό, επεξεργασία των λαθών, θα δοθεί το σύνθημα για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα έβγαλε τα μάτια της κόντρα στην Γερμανία δεν θα το κάνει και για το μέλλον της.

 

«Όταν πέφτεις πρέπει να σηκωθείς και αυτό θα μας το δείξει η διάθεση που θα έχουμε στο μέλλον» ανέφερε ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News