Παναθηναϊκός: Με τέτοια λάθη, δεν κάνεις την υπέρβαση!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σωρό… μουτζούρες στο παρκέ, οφείλει να βρει την ισορροπία του μεταξύ επίθεσης και άμυνας και ο Μαρίνος Πρίντεζης ξεκαθαρίζει πως ναι μεν ο Μπέικον θα του λύσει τα χέρια, αλλά θα χρειαστεί και χείρα βοηθείας.

Αν παρατηρήσει κάποιος τη στατιστική του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα το μάτι του θα πέσει σε μία απογοητευτική αναλογία. Μετά από πέντε ματς οι «πράσινοι» έχουν 15,8 ασίστ κατά μέσο όρο τη στιγμή που κάνουν 14,8 λάθη ανά αγώνα. Μια αναλογία που δεν μπορεί προσφέρει όνειρα για υπέρβαση.

Ο Παναθηναϊκός είχε 16 «φτηνά» λάθη στο Ισραήλ και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της… ταχύτητας να βρει 15 πόντους στον αιφνιδιασμό. Ετσι άνετα και καθόλου ωραία. Οι «πράσινοι» για άλλη μια φορά έδειξαν πως δεν έχουν την απαιτούμενη ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση και στην άμυνα. Από κάπου… μπάζουν, από κάπου χάνουν και αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Ο Παναθηναϊκός χάνει εύκολα το μυαλό του επειδή κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα

Τι με προβλημάτισε από το ματς; Τα πολλά «νεκρά» διαστήματα που έδιναν απλόχερα την ευκαιρία είτε στον Μπράουν είτε στον Μπόλντγουϊν είτε στον Νέμπο να «χτυπήσουν» στο ανοιχτό γήπεδο και χωρίς να ιδρώσουν. Σαν να κατεβαίνει ο διακόπτης ξαφνικά και να μην υπάρχει το καθαρό μυαλό είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση όπου δεν υπήρχαν εμπνεύσεις.

Τι άλλο με προβλημάτισε; Στην 4η περίοδο ο Παναθηναϊκός πίεσε την Μακάμπι και κατάφερε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να μετατρέψει το -14 (74-60 στο 31’) σε -6 (76-70 στο 35’). Και όμως ήταν τόσο κοντά, αλλά τόσο μακριά. Ναι, το πιστεύω πως αν είχε τον Μπέικον αυτό το -6 ίσως μετατρεπόταν σε +1. Με το «αν» δεν γράφεται ιστορία, αλλά μπορεί να γραφτεί σύντομα με την παρουσία του Αμερικανού φόργουορντ.

Στη παρούσα φάση αυτή η αντεπίθεση έμεινε απλά στη μέση διότι πολύ απλά ο Παναθηναϊκός έμοιαζε είτε πανικοβλημένος στη διαχείρισή της είτε η Μακάμπι απλά… ξύπνησε και κατάλαβε τι πρέπει να κάνει. Δεν ξέρω, ίσως είναι συνδυασμός και των δύο. Το θέμα είναι ότι για να μπορέσεις να κάνεις το κάτι παραπάνω, θα πρέπει να κερδίζεις αυτά τα ματς.

Ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς καλείται να βρει μια ισορροπία σε αυτά τα παιχνίδια. Να μην «πετάει» στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που του δίνονται. Γιατί απλά έχει δρόμο μπροστά του, αλλά πρέπει να τον κάνει πιο εύκολο και όχι να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του. Ωρες ώρες πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός το κάνει πιο περίπλοκο από ό,τι θα έπρεπε. Τη στιγμή της κρίσης, χάνει τα λογικά του.

Η 4η ήττα του στην Ευρωλίγκα είναι γεγονός. Βαθμολογικά δεν του «κοστίζει» κάτι στη παρούσα φάση. Ουσιαστικά του «κοστίζει» σε θέμα αυτοπεποίθησης και σε θέμα χαρακτήρα. Διότι μέσα από αυτές τις νίκες μπορεί να «χτίσει» τον χαρακτήρα που θέλει. Το πιστεύω, ο Παναθηναϊκός αδικεί τον εαυτό του. Εχει υλικό για καλύτερα πράγματα. Εχει υλικό για πλέι οφ και όχι για να έχει αυτή τη θέση.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει μια ισορροπία σε αυτά τα παιχνίδια. Να μην «πετάει» στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που του δίνονται.

Ο Μπέικον μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο του Παναθηναϊκού αν…

Θα με ρωτήσετε τώρα. «Με την παρουσία του Μπέικον θα αλλάξουν πολλά πράγματα;». Προφανώς και όλα θα τα δούμε στο παρκέ. Όμως ναι, ο Αμερικανός φόργουορντ έχει το know how, έχει τη νοοτροπία και την ποιότητα για να παρασύρει τους συμπαίκτες του. Εχει αυτή τη δυναμική, τη σιγουριά. Οσα έχει αναφέρει στις δηλώσεις του, τα πιστεύει.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Ενας Μπέικον δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, αν δεν έχει τα στηρίγματά του. Θα ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο των «πρασίνων», αν έχει χείρα βοηθείας. Αν ο Γουόλτερς αρχίζει να παίρνει τα πάνω του, αν ο Γκριγκόνις κάνει τα βήματα μπροστά που χρειάζονται, αν ο Λι δεν είναι ο Λι του αγώνα με την Μακάμπι (για παράδειγμα).

Το έχω αναφέρει και σε άλλα άρθρα μου. Ο Ντουέιν Μπέικον είναι η ιδανική επιλογή. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω, αλλά αυτό θα γίνει αν υπάρχουν… εμπνεύσεις (κάτι που δεν υπήρχε στο Ισραήλ) στο πλάνο, αν υπάρχει λογική και καθαρό μυαλό. Ο Μπέικον είναι ο άνθρωπος των «μεγάλων» σουτ και θα είναι αν έχει το supporting cast σε καλή βραδιά.

Eνας Μπέικον δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, αν δεν έχει τα στηρίγματά του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News