Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο Γκριγκόνις που υπέγραψε το καλοκαίρι

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Εφές, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει την καλύτερη φετινή έκδοση του Γκριγκόνις. Ο Μαρίνος Πρίντεζης γράφει για την εμφάνιση του Λιθουανού, τον Τόμας και για το ερωτηματικό που πλανάται.

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω διαφορετικά. Όχι με μπάσκετ. Αυτά θα τα… πούμε στη συνέχεια. Είναι δύσκολο, αρκετά σκληρό να διεξάγονται αγώνες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη (σε οποιοδήποτε άθλημα) αυτές τις μέρες. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω, να το κατανοήσω. Ειλικρινά, δεν. Το ανέφερε και ο κόουτς Αταμάν. «Δεν έπρεπε να γίνει το παιχνίδι». 

Μια και ο αγώνας με την Εφές διεξήχθη (κακώς για μένα) ενώ απόψε θα πραγματοποιηθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Αρμάνι στο Μιλάνο (κακώς ξανά κατά την γνώμη μου) ας «μιλήσουμε» για μπάσκετ και για το «κέρδος» του Παναθηναϊκού μέσα σε μια βραδιά που το σώμα ήταν στο ΟΑΚΑ, αλλά το μυαλό του κόσμου και δικαίως δεν ήταν εκεί.

Ένα από τα πολλά ζητήματα που είχε ο Χρήστος Σερέλης στο μυαλό του ήταν να «απελευθερώσει» και τον Μάριους Γκριγκόνις. Μέσα στη γενικότερη δουλειά που ήθελε να κάνει στο πνευματικό, τακτικό κομμάτι. Ο Λιθουανός γκαρντ ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό. Ηταν μία από τις «βόμβες» στο μεταγραφικό παζάρι.

Ο Γκριγκόνις ανέβαζε στροφές στις προπονήσεις και το έδειξε κόντρα στην Εφές

Οι «πράσινοι» είχαν δώσει τα… ρέστα τους για να τον κάνουν δικό τους μια και υπήρχε διαμάχη μεταξύ του Λιθουανού και της ΤΣΣΚΑ. Εντέλει μετά και την καθοριστική συμβολή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Γκριγκόνις ντύθηκε στα πράσινα. Με συμβόλαιο των 900.000 ευρώ ανά χρόνο. Κόντρα στην Εφές ήταν ο Μάριους που ήθελε ο Παναθηναϊκός από το περασμένο καλοκαίρι.

Προσοχή, για να σας προλάβω. Δεν πετάει ξαφνικά στα σύννεφα η ομάδα με την εικόνα του. Χρειάζεται μπόλικη δουλειά και φυσικά ρυθμός. Το κακό στην δική του υπόθεση είναι ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί – ακόμα – στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά την άρνηση του Αντριους να υπογράψει. Σκέφτομαι λοιπόν. Ποιόν Γκριγκόνις θα βλέπαμε αν είχε καταγράψει στο πράσινο βιογραφικό του μια σειρά από παιχνίδια και όχι συλλεκτικές εμφανίσεις; Αυτό ουδείς μπορεί να το προβλέψει.

Ο Λιθουανός γκαρντ έδειξε να είναι «απελευθερωμένος». Να έχει αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του. Να το πιστεύει. Όλα αυτά μέσα από την καλή κίνηση των συμπαικτών του. Μέσα από την καλή κυκλοφορία με ή χωρίς την μπάλα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες και μετά την έλευση του Χρήστου Σερέλη, ο Λιθουανός ανεβάζει την έντασή του, στις προπονήσεις και πάντα πίστευα ότι ο καθρέφτης των αγώνων είναι οι προπονήσεις.

Το μεγάλο κέρδος του Παναθηναϊκού ήταν η πληθωρική παρουσία του Λιθουανού που είχε 23 πόντους με 4 ασίστ και διάθεση από την αρχή μέχρι το φινάλε. Μέσα σε αυτό θέλω να προσθέσω και τον Ματ Τόμας. Ο Αμερικανός γκαρντ αρχίζει να μπαίνει στην αγωνιστική εξίσωση της ομάδας. Δείχνει ότι μαθαίνει τα… κατατόπια.

Ο Ματ Τόμας έδειξε… ζωηράδα στο Μιλάνο και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο και κόντρα στην Εφές ήταν δραστήριος και έδειξε να συνεργάζεται καλά με τον Γκριγκόνις σε ένα κοντό σχήμα που είχε επιλέξει ο Χρήστος Σερέλης. Σταδιακά θα καταγράψει περισσότερα πράγματα στην στατιστική του.

Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό. Ο Παναθηναϊκός φουλάρει για τον μοναδικό στόχο που του έχει απομείνει. Το πρωτάθλημα. Θέλει να εμφανιστεί ανταγωνιστικός στη συνέχεια, με ένα ακόμα καλύτερο πρόσωπο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Εχει μία αλλαγή στο ελληνικό πρωτάθλημα και εκτός ελληνικού ρόστερ είναι ο Γκριγκόνις και ο Τόμας. Θα βγει κάποιους από τους έξι ξένους του ρόστερ για να μπει είτε ο Λιθουανός είτε ο Αμερικανός γκαρντ; Ερώτηση για δυνατούς λύτες, αλλά ακόμα δεν υπάρχει απάντηση.

Ο Ματ Τόμας έδειξε… ζωηράδα στο Μιλάνο και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο και κόντρα στην Εφές ήταν δραστήριος και έδειξε να συνεργάζεται καλά με τον Γκριγκόνις σε ένα κοντό σχήμα που είχε επιλέξει ο Χρήστος Σερέλης. Σταδιακά θα καταγράψει περισσότερα πράγματα στην στατιστική του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News