Βασίλης Σπανούλης: Ο κατάλληλος άνθρωπος, στη κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή!

Ο Ελληνας κόουτς έχει την ικανότητα και την προοπτική να εμπνεύσει τα παλικάρια του μέσα από το πάθος που είχε και έχει για την Εθνική και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα χαίρεσαι να το βλέπεις ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Η ιδανική επιλογή για ένα νέο ξεκίνημα. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Κάθε νέα αρχή, κάθε νέα εποχή, κάθε νέο ξεκίνημα συνοδεύεται από έναν άκρατο ενθουσιασμό τις περισσότερες φορές. Η Ελλάδα είχε ανάγκη να προχωρήσει παρακάτω, να κάνει τη δική της επανεκκίνηση. Είχε ανάγκη από έναν εμπνευστή. Από έναν άνθρωπο που ξέρει καλά τι σημαίνει να φοράς αυτή τη φανέλα, να ακούς τον Εθνικό ύμνο και να ανατριχιάζεις, τραγουδώντας κάθε λέξη. Είχε ανάγκη από έναν άνθρωπο ο οποίος από «ηγέτης» στους συλλόγους του, μετατρεπόταν αυτομάτως σε έναν πιστό… στρατιώτη όταν φορούσε τη γαλανόλευκη φανέλα. Ετοιμος να «θυσιαστεί» για το καλό της ομάδας. Της «επίσημης αγαπημένης». Τον Βασίλη Σπανούλη.

Υπάρχει νέα… αύρα στην Ελλάδα, υπάρχει ανυπομονησία για το εγγύς μέλλον. Από όλους. Ομολογώ πως τα λόγια του Βασίλη Σπανούλη προς τα παλικάρια του ήταν ανατριχιαστικά και μόνο που τα διάβασα. Φανταστείτε πως ένιωσαν οι διεθνείς όταν άκουγαν την ομιλία ενός «θρύλου». Με λέξεις μέσα από την καρδιά του. Ναι, η αλήθεια είναι πως η Εθνική έχει χρόνια να καταφέρει μια σημαντική διάκριση αν και είχε και καλή «φουρνιά» τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς ουδείς έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Το βέβαιο είναι πως με τον Βασίλη Σπανούλη, το συμβόλαιο περιλαμβάνει λέξεις όπως μαχητικότητα, σωστή νοοτροπία, αυταπάρνηση, αυτοθυσία, πάθος, αγάπη και φυσικά μπόλικη δουλειά. Είτε αγωνιστεί κάποιος ένα λεπτό είτε αγωνιστεί τριάντα.

Το βέβαιο είναι πως με τον Βασίλη Σπανούλη, το συμβόλαιο περιλαμβάνει λέξεις όπως μαχητικότητα, σωστή νοοτροπία, αυταπάρνηση, αυτοθυσία, πάθος, αγάπη και φυσικά μπόλικη δουλειά. Είτε αγωνιστεί κάποιος ένα λεπτό είτε αγωνιστεί τριάντα.

Η Ελλάδα θέλει να κάνει το πρώτο βήμα. Με φόντο το Ευρωμπάσκετ του 2025. Η λογική αναφέρει πως θα τα καταφέρει διότι είναι και το φαβορί στον όμιλό της για την 1η θέση με Τσεχία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Το αρχικό ζητούμενο είναι η εικόνα της ομάδας. Η μπασκετική υγεία που θα βγάζει στο παρκέ. Ακόμα και αν στο μέλλον έρθουν και οι στραβές. Η εικόνα είναι μεγάλη υπόθεση, όπως και η διάρκεια. Θεωρώ πως ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση και ήρθε την κατάλληλη στιγμή (έχοντας ήδη και δύο χρόνια προπονητικής δουλειάς) ώστε να εμπνεύσει περισσότερο. Όπως είχε κάνει ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης. Δεν θα μπω στη διαδικασία συγκρίσεων, καταστάσεων, γενιών. Η κάθε γενιά έχει το δικό της ταλέντο, τις δικές της προσωπικότητες. Όπως ενέπνευσε ο «Δράκος» τα παλικάρια του (μεταξύ αυτών και τον νυν κόουτς), έτσι και ο «Kill-Bill» μπορεί να πράξει το ίδιο.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση και ήρθε την κατάλληλη στιγμή (έχοντας ήδη και δύο χρόνια προπονητικής δουλειάς) ώστε να εμπνεύσει περισσότερο. Όπως είχε κάνει ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης.

Το βέβαιο είναι πως όλα θα γίνουν βήμα – βήμα. Υλικό υπάρχει και μάλιστα σπουδαίο με μονάδες όπως ο αρχηγός Παπανικολάου, ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης, ο Γουόκαπ, ο Τολιόπουλος, ο Ρογκαβόπουλος και τα άλλα παιδιά και μην ξεχνάμε πως η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους, όπως ανέφερε ο Ελληνας κόουτς. Η δουλειά που έχει κάνει ήδη στο Περιστέρι αποδεικνύει πως και ο ίδιος «ψήνεται» καλά μέρα με τη μέρα στο προπονητικό μετερίζι. Μαθαίνει περισσότερα ως κόουτς Σπανούλης και με τις πλούσιες εμπειρίες που έχει αποκομίσει ως παίκτη, θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα έχει το «εγώ» κάτω από την ομάδα και το «ένας για όλους και όλοι για έναν» ως σημεία-κατατεθέν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News