Παναθηναϊκός Aktor: Γιατί έπρεπε και γιατί δεν πήρε τελικά ψηλό;

EUROKINISSI

Η ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την 29η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, οδήγησε σε ένα ρητορικό ερώτημα που αφορούσε τις λύσεις στο «5». Τελικά ήταν σωστή η απόφαση ή όχι; Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Για να τα ξεκαθαρίσουμε. Η ήττα από τον Ολυμπιακό δεν έφερε και το τέλος του κόσμου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα στην Ευρωλίγκα. Φυσικά και χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία ώστε οι «πράσινοι» να φτάσουν μια ανάσα από την κατάκτηση της τετράδας. Όμως αυτή δεν έχει χαθεί. Οι «πράσινοι» συνεχίζουν την πορεία τους έχοντας στο μυαλό τους τα ματς με Ερυθρό Αστέρα και με Μπαρτσελόνα με στόχο το 2/2. Υπάρχει – φυσικά – εμπιστοσύνη και συσπείρωση στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν που αποτέλεσε – μην το ξεχνάμε αυτό – την πρώτη ομάδα (έπειτα το έκανε η Φενέρ) που απέδρασε από το άντρο της Ρεάλ.

Πάμε στο προκείμενο. Η ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 71-65 οδήγησε σε ένα ρητορικό ερώτημα. Μια απορία. Τελικά οι «πράσινοι» έπρεπε να αποκτήσουν ψηλό προτού ολοκληρωθεί η προθεσμία μεταγραφών για τις ομάδες της Ευρωλίγκας ή δεν έπρεπε; Ηταν σωστή η απόφαση ή όχι; Το sportday.gr αναλύει.

Επρεπε να πάρει ψηλό γιατί… αν εστιάσουμε τις μάχες κόντρα στον Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» έχουν χάσει τρεις φορές φέτος από τον αιώνιο αντίπαλό τους με τρεις διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Τους Μιλουτίνοφ (σούπερ καπ), Φαλ (κύπελλο), Ράιτ (Ευρωλίγκα). Κατά συνέπεια αυτό ίσως λέει αρκετά στο «ζύγι».

Δεν πήρε τελικά ψηλό γιατί… ο Εργκίν Αταμάν έχει εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ το οποίο φυσικά και είναι πλούσιο και με πολλές επιλογές. Πέραν του Ματίας Λεσόρ, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Ντίνου Μήτογλου (που παίζει στο «5» όταν χρειαστεί) και μια έξτρα κίνηση στο «5» ίσως να χαλούσε τις ισορροπίες. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η παρουσία του Ερνανγκόμεθ που δίνει λύσεις στο αμυντικό κομμάτι και βοηθάει την φροντ λάιν. 

Επρεπε να πάρει ψηλό γιατί… ο Ολεκ Μπαλτσερόφσκι δεν έχει καταφέρει να μπει στο πνεύμα της ομάδας. Ο Πολωνός σέντερ είναι ένα ψηλό κορμί που μπορεί να αποτελέσει μπακ-απ του Γάλλου ψηλού, αλλά δεν το έχει αποδείξει φέτος. Είναι ασταθής, κάνει αβίαστα φάουλ και έκτοτε αποσύρεται στον πάγκο.

Δεν πήρε τελικά ψηλό γιατί… η Ευρωλίγκα είναι αμείλικτη και σε «τιμωρεί» σε κάθε σου λάθος. Όμως οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 4η θέση της βαθμολογίας με 18 νίκες και 11 ήττες. Κόντρα σε αντιπάλους με αθλητικούς και δυναμικούς ψηλούς, όπως η Ρεάλ και η Μονακό, τα πήγε περίφημα και συνεχίζει.

Επρεπε να πάρει ψηλό γιατί… ο Ματίας Λεσόρ σε πολλά ματς αγωνίζεται πάνω από 30 λεπτά κατά μέσο όρο και σίγουρα θα χρειαζόταν έναν πιο… ψημένο αθλητικό ψηλό ως μπακ-απ για να μπορέσει και να τον ξεκουράζει και οι αντίπαλοι να μην στοχεύουν μόνο πάνω στον Γάλλο σέντερ για να τον φθείρουν όταν πατάει παρκέ.

Δεν πήρε τελικά ψηλό γιατί… το σύνολο του Εργκίν Αταμάν έχει βελτιώσει την αμυντική του προσέγγιση στα παιχνίδια. Εχει ως «όπλο» τους γκαρντ του (το ίδιο ίσχυε και στην άκρως επιτυχημένη Εφές) και μέσα από την περιφέρεια του και τα ευέλικτα σχήματα μπορεί να δώσει λύσεις με πικ εν ρολ φάσεις και να προστατέψει την φροντ λάιν του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News