Παναθηναϊκός Aktor: Και πώς να αρπάξει την ευκαιρία όταν δεν παίρνει φάουλ ούτε με αίτηση;

eurokinissi

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν κοντά, αλλά και… μακριά, «βράζουν» για την διαιτησία – δικαίως – των δύο πρώτων τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό. Ναι έκαναν τα λάθη τους, αλλά δεν ήταν και οι μόνοι. Ο τελικός της Δευτέρας και το μεγαλύτερο παράσημό τους μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Η ιστορία έχει γράψει πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 2-0 στους τελικούς και πλέον ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μια υπέρβαση, μια υπέρβαση που έχει γίνει μόλις μία φορά στην ιστορία των ελληνικών τελικών. Ηταν το 2002 όταν η ΑΕΚ είχε ανατρέψει το εις βάρος της 0-2 από τον Ολυμπιακό σε 3-2 και είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Προφανώς και οι «πράσινοι» ή αλλιώς οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν έχουν πλέον το πάνω χέρι μετά την νέα ήττα με 92-86 από τους «ερυθρόλευκους» που είναι το φαβορί. Πλέον ξέρουν καλά πως το ματς της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ είναι do or die. Εχουν βρεθεί και άλλες φορές φέτος με την πλάτη στον τοίχο και έχουν καταφέρει να νικήσουν σε τελικούς, αλλά τώρα τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα, διότι καλούνται να κάνουν 3 σερί νίκες κόντρα σε ένα σύνολο που βρίσκει τρόπους για να χαμογελάει.

Να τα βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Παναθηναϊκός Aktor ήταν πνευματικά ανέτοιμος στο πρώτο ματς ενώ στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ ήταν σούπερ στο πρώτο ημίχρονο (θα μπορούσε να είχε πάρει και διαφορά αν δεν έκανε μερικά λάθη), αλλά το τρίτο δεκάλεπτο αποδείχθηκε… κλειδί για την συνέχεια. Εν ολίγοις έδωσε την ώθηση στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός έκανε λάθη και στους δύο τελικούς, έχασε τις ευκαιρίες του, αλλά να με συγχωρέσετε θα σταθώ σε διάφορα σημεία στο διαιτητικό κομμάτι. Ναι, έκανε λάθη, το τονίζω, αλλά δεν γίνεται ήδη σε δύο παιχνίδια κόντρα σε μια σκληρή ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, οι βολές να είναι ήδη 57-23. Δείτε ξανά τα δύο παιχνίδια στα οποία έγιναν μάχες και θα καταλάβετε.

Ο Παναθηναϊκός έκανε λάθη και στους δύο τελικούς, έχασε τις ευκαιρίες του, αλλά να με συγχωρέσετε θα σταθώ σε διάφορα σημεία στο διαιτητικό κομμάτι. Ναι, έκανε λάθη, το τονίζω, αλλά δεν γίνεται ήδη σε δύο παιχνίδια κόντρα σε μια σκληρή ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, οι βολές να είναι ήδη 57-23. Δείτε ξανά τα δύο παιχνίδια στα οποία έγιναν μάχες και θα καταλάβετε.

Να το κάνω πιο λιανά; Τα δύο αυτά ματς κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Δεν έχουν σχέση με τους τελικούς των τριών τελευταίων ετών όπου η διαφορά ήταν χαώδης μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός «βράζει» για τις διαιτησίες των δύο πρώτων αγώνων και σκεφτείτε κάτι άλλο. Φανταστείτε ένας αθλητής να έχει δεχθεί 4-5 φάουλ – για παράδειγμα – και να έχει πάρει το ένα ή τουλάχιστον τα δύο; Να το κάνω πιο συγκεκριμένα; Κέντρικ Ναν. Η φάση στην οποία πήρε την τεχνική ποινή (έγραψε το 43-41 υπέρ των «πράσινων» στο 22’) άλλαξε αρκετά την ροή του αγώνα. Το ΣΕΦ «άναψε» και το ίδιο και ο Κάναν. Στη φάση αυτή ο Αμερικανός γκαρντ έβαλε καλάθι ενώ του είχε γίνει φάουλ (από Γουόκαπ και Μιλουτίνοφ), διαμαρτυρήθηκε (ναι δεν είναι ρομπότ, άνθρωπος είναι) και δέχθηκε την τεχνική ποινή. Υποσημείωση. Ενας από τους πρώτους σκόρερ της φετινής Ευρωλίγκας δεν έχει εκτελέσει ούτε μία βολή στα δύο ματς. Ταυτόχρονα σημείωσε ένα εκπρόθεσμο καλάθι ο Κάναν (78-70) το οποίο οι ρέφερι το μέτρησαν (αν είναι δυνατόν). Επίσης, θεωρώ μεγάλο και αντιαθλητικό “φάουλ” τη συμπεριφορά του Αμερικανού γκαρντ στο φινάλε και ειδικά η φάση που έδειξε τα χρήματα στον Σλούκα με τον Γουόκαπ (σε λίγες μέρες συμπαίκτη με τον Σλούκα στην Εθνική) να χειροκροτεί. Ανεξήγητα πράγματα.

Υποσημείωση. Ενας από τους πρώτους σκόρερ της φετινής Ευρωλίγκας (Κέντρικ Ναν) δεν έχει εκτελέσει ούτε μία βολή στα δύο ματς.

Δεν θα σταθώ άλλο στο κομμάτι της διαιτησίας. Θα πάω παρακάτω. Αυτό πρέπει να κάνει και ο Παναθηναϊκός για την Δευτέρα. Να έχει καθαρό μυαλό για να τα δώσει όλα για το 2-1. Προσωπικά μου άρεσε πολύ πως 100 φίλοι της ομάδας περίμεναν την αποστολή στο ΟΑΚΑ και έδειξαν ψήφο εμπιστοσύνης στους παίκτες και στον Εργκίν Αταμάν. Τους στήριξαν και τους τόνισαν πως πιστεύουν σε αυτούς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο της φετινής σεζόν για αυτή την ομάδα. Για τον «επτάστερο». Η αναγνώριση του κόσμου. Και μην ξεχνάμε κάτι. Ανεξαρτήτως αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το πρωτάθλημα ή όχι, η σεζόν του θα είναι άκρως επιτυχημένη. Δεν είναι και λίγο πράγμα να επιστρέφεις μετά από 12 χρόνια σε φάιναλ φορ και να το κατακτάς. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και ο Παναθηναϊκός τον έχει.

Προσωπικά μου άρεσε πολύ πως 100 φίλοι της ομάδας περίμεναν την αποστολή στο ΟΑΚΑ και έδειξαν ψήφο εμπιστοσύνης στους παίκτες και στον Εργκίν Αταμάν. Τους στήριξαν και τους τόνισαν πως πιστεύουν σε αυτούς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο της φετινής σεζόν για αυτή την ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News