Εθνική Ελλάδας: Ανεξαρτήτως πορείας, ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να ριζώσει!

Η «επίσημη αγαπημένη» έχει τον σημερινό τελικό με την Αυστραλία, αλλά ο Μαρίνος Πρίντεζης πάει την βαλίτσα πιο μακριά καθώς η σούμα στο Παρίσι είναι το δέντρο, αλλά το δάσος είναι άλλο. Γιατί απλά η… Ρώμη δεν χτίστηκε μέσα σε μια ημέρα.

Διαβάζω δεξιά και αριστερά και κυρίως στον «μαγικό κόσμο» του Χ (πρώην twitter) τι φταίει τι δεν φταίει για το 0/2 της Ελλάδας κόντρα σε Καναδά και Ισπανία. Κάθε άποψη – στα όρια του φυσιολογικού – είναι σεβαστή. Ξεκάθαρα. Εγραψα αυτό το άρθρο προτού ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων της Ελλάδας και γίνει γνωστό αν θα συνεχίσει ή όχι γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του κειμένου. Ο σκοπός έχει να κάνει με την συνέχεια, με την διάρκεια, με την επόμενη μέρα. Γιατί μια επιτυχία ή αποτυχία είναι εφήμερη, το ζήτημα είναι να υπάρχει η ασφάλεια της συνέχειας και φυσικά έχει ονοματεπώνυμο. Βασίλης Σπανούλης και αυτό δεν αλλάζει.

Θα φέρω ένα παράδειγμα και μάλιστα επίκαιρο. Η Ισπανία – λοιπόν – μας έχει πάρει τον… αέρα. Αυτή είναι μια αλήθεια. Οι παίκτες αλλάζουν, αλλά όχι το τελικό αποτέλεσμα. Να θυμίσω σε αυτό το σημείο κάτι πολύ σημαντικό. Η Ισπανία είναι μακράν της δεύτερης η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα – παγκοσμίως – τα τελευταία 15 χρόνια και παραπάνω. Για ποιο λόγο; Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων από το 2009 μέχρι το 2012 και από το 2015 μέχρι και σήμερα έχει έναν και συγκεκριμένο προπονητή. Τον Σέρτζιο Σκαριόλο. Ηθελε τον… Ιταλό της για να μπορέσει να τα πάει περίφημα. Με «χρυσή» φουρνιά, αλλά αν δεν έχεις έναν σωστό καθοδηγητή δεν θα έχεις και διάρκεια. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είναι ο μπροστάρης όλων των εθνικών ομάδων της Ισπανίας.

Η Ισπανία είναι μακράν της δεύτερης η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα – παγκοσμίως – τα τελευταία 15 χρόνια και παραπάνω. Για ποιο λόγο; Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων από το 2009 μέχρι το 2012 και από το 2015 μέχρι και σήμερα έχει έναν και συγκεκριμένο προπονητή. Τον Σέρτζιο Σκαριόλο. Ηθελε τον… Ιταλό της για να μπορέσει να τα πάει περίφημα.

Δεν θα συγκρίνω προσωπικότητα και φιλοσοφία του Βασίλη Σπανούλη με τον Σέρτζιο Σκαριόλο, απλά θα τονίσω πως η σταθερότητα στον «τιμόνι» της Εθνικής ομάδας και της κάθε ομάδας, είναι το «κλειδί». Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν σίγουρη και όμως επετεύχθη μετά από 16 χρόνια με την Ελλάδα να έχει αποκλειστεί 11 φορές στα Προολυμπιακά τουρνουά. Αυτό πιστώνεται στον «Kill-Bill», όπως του πιστώνεται και το γεγονός πως με την προσωπικότητα του, με τις εικόνες του, συσπείρωσε, ένωσε και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Λάθη θα γίνουν, αυτό είναι δεδομένο, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο μόνος που μπορεί να ακολουθήσει τα… χνάρια του Παναγιώτη Γιαννάκη (ως εμπνευστής, ως προσωπικότητα, ως πρώην θρύλος που έδινε και την ψυχή του στην Ελλάδα χωρίς να θέλω να συγκρίνω ξανά πρόσωπα).

Εν ολίγοις, ανεξαρτήτως αν θα περάσει η όχι στην επόμενη φάση η Εθνική, στα δικά μου μάτια, ο Βασίλης Σπανούλης μπορεί και πρέπει να ριζώσει για πολλά χρόνια ούτως ώστε η «επίσημη αγαπημένη» να συνεχίσει και να «χτίσει» κάτι πολύ καλό το οποίο φυσικά χρειάζεται χρόνο και μπόλικη δουλειά. Δουλευταρά προπονητή έχει ο οποίος μαθαίνει μέσα και από αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαδικασία που προσφέρει η Εθνική ομάδα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News