Παναθηναϊκός Aktor: Με τέτοιο πλάνο και τέτοιο «τιμονιέρη» δεν χάνεις ποτέ!

eurokinissi

Το τέλειο παιχνίδι του «επτάστερου» σε ντέρμπι, το σχήμα με τους τρεις γκαρντ που απελευθέρωσε περισσότερο τον τρομερό Ναν, το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Εργκίν Αταμάν και η άμυνα που ήταν όλα τα… λεφτά. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Ομολογώ πως όταν ολοκληρώθηκε το ντέρμπι σκεφτόμουν ένα απλό πράγμα. Το γεγονός πως όταν ο Παναθηναϊκός Aktor πατάει το κουμπί του και μετατρέπεται σε μια τουρμπομηχανή δεν μπορεί να χάσει από κανέναν. Μόνο αν ο ίδιος το επιτρέψει στον εαυτό του και κατά συνέπεια στον αντίπαλο. Το +16 θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει +20, αλλά ολοκληρώθηκε με 7 πόντους διαφορά (78-71). Προσωπικά δεν με απασχολεί το γεγονός πως στο φινάλε οι «πράσινοι» κατέβασαν… ταχύτητα. Αυτό που μου άρεσε ήταν το γεγονός πως μου θύμισαν – σε πολλές στιγμές – την περσινή τους έκδοση. Από τα μέσα και μετά. Όταν είχαν βάλει τον… αυτόματο και παρουσίαζαν μια επιβλητική εικόνα. Θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός έκανε το τέλειο παιχνίδι του σε ντέρμπι. Πιο τέλειος και από τους περσινούς τελικούς των πλέι οφ. Είχε μια σιγουριά, μια άνεση να κάνει αυτό που θέλει. Να επιβάλλει τον ρυθμό του.

Προφανώς και το μάτι όλων (λογικά) έπεσε πάνω στα 13/26 τρίποντα (50%). Ναι λογικό, αλλά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως τα περισσότερα τρίποντα, για να μην αναφέρω όλα, δηλαδή και τα 26 πως ήταν ελεύθερα σουτ. Αυτό θέλει μπόλικη δουλειά για να γίνει. Ναι βοήθησαν και οι αργές περιστροφές του Ολυμπιακού στην άμυνα, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε το τέλειο παιχνίδι στην κυκλοφορία της μπάλας. Με υποδειγματικό spacing και με μπροστάρηδες τον τρομερό Ναν που θύμισε τον Ναν του περσινού τέταρτου τελικού στο ΣΕΦ και τον Μπράουν που ήταν… κομπιούτερ (για αυτό άλλωστε τον έκλεισαν οι «πράσινοι»).

Προφανώς και το μάτι όλων (λογικά) έπεσε πάνω στα 13/26 τρίποντα (50%). Ναι λογικό, αλλά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως τα περισσότερα τρίποντα, για να μην αναφέρω όλα, δηλαδή και τα 26 πως ήταν ελεύθερα σουτ. Αυτό θέλει μπόλικη δουλειά για να γίνει.

Το σχήμα με τα τρία γκαρντ το οποίο τελεσφόρησε και στην Πόλη (λόγω και των απουσιών) έδωσε τη δυνατότητα στους «πράσινους» και να κυκλοφορήσουν καλύτερα τη μπάλα και να «χτυπήσουν» σε iso καταστάσεις, αλλά και να απελευθερώσουν τον πιο φορμαρισμένο γκαρντ της Ευρωλίγκας αυτή τη στιγμή. Τον Κέντρικ Ναν. Το σχήμα αυτό λειτούργησε άψογα, όντας απόφαση του Εργκίν Αταμάν και έτσι ο Ναν δεν χρειάστηκε να βρίσκεται τετ α τετ συνέχεια με τον εξαιρετικό – αμυντικά – Γουόκαπ. Διότι είτε ο Σλούκας είτε ο Γκραντ είτε ο σπουδαίος Λορέντζο αποτέλεσαν στηρίγματα. Ετσι ο Ναν πραγματοποίησε μια εμφάνιση του στιλ…. «δεν σας βλέπω καν».

Το σχήμα με τα τρία γκαρντ το οποίο τελεσφόρησε και στην Πόλη (λόγω και των απουσιών) έδωσε τη δυνατότητα στους «πράσινους» και να κυκλοφορήσουν καλύτερα τη μπάλα και να «χτυπήσουν» σε iso καταστάσεις, αλλά και να απελευθερώσουν τον πιο φορμαρισμένο γκαρντ της Ευρωλίγκας αυτή τη στιγμή. Τον Κέντρικ Ναν.

Όλα αυτά είχαν ως βάση την άμυνα. Την ομαδική δουλειά και θεωρώ πως και ο Μήτογλου και ο Ερνανγκόμεθ βοήθησαν. Ο Ελληνας πάουερ φόργουορντ επέστρεψε φουριόζος και έδωσε λύσεις όταν ήταν και στο «5», αλλά και ο Ισπανός ψηλός έδειξε την κλάση του στην άμυνα και κατά συνέπεια κατάφερε να δημιουργήσει ένα… ναρκοπέδιο με τον Λεσόρ στο «5» ή με τον Μήτογλου. Πάνω από όλα όμως αυτή η απόδραση είχε την «σφραγίδα» του Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος κόουτς κυριάρχησε απέναντι στον ομόλογό του. Εκλεισε το ροτέισον (με 8 παίκτες), όπως και στην Πόλη και πραγματοποίησε ιδανική διαχείριση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα και τα τάιμ άουτ που πήρε έδωσαν ανάσες και λύσεις στους παίκτες του. Εν κατακλείδι, αυτό το 2/2 (με Φενέρ και Ολυμπιακό) έδωσε… φτερά στους «πράσινους» που δεν ξεκίνησαν καλά, αλλά ξέρουν πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Το βέβαιο είναι πως τους δίνεται η ευκαιρία να επενδύσουν πάνω σε αυτές τις δύο αποδράσεις.

Πάνω από όλα όμως αυτή η απόδραση είχε την «σφραγίδα» του Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος κόουτς κυριάρχησε απέναντι στον ομόλογό του. Εκλεισε το ροτέισον (με 8 παίκτες), όπως και στην Πόλη και πραγματοποίησε ιδανική διαχείριση κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News