ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Σαν να κέρδισε την Ευρωλίγκα!

Ο Μαρίνος Πρίντεζης ξεκαθαρίζει πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε, έστω και ετεροχρονισμένα, μια σπουδαία νίκη διότι ήταν η μόνη ομάδα από την αρχή, που «φώναζε» δυνατά ότι πρέπει η Ευρωλίγκα να αλλάξει σελίδα.

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία χρόνια. Είναι από το μακρινό 2009. Δηλαδή γυρίζουμε τον χρόνο πίσω, δώδεκα χρόνια πριν. Οι «πράσινοι» έβλεπαν μπροστά. Εβλεπαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι η Ευρωλίγκα του Τζόρντι Μπερτομέου δεν είναι ωφέλιμη για τις ομάδες, αλλά και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Από τότε λοιπόν άρχιζαν να το φωνάζουν πως πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση. Όμως… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Καμία αντίδραση από τις λοιπές ομάδες. Διότι για να υπάρξει μια μεγάλη νίκη, δεν αρκεί μόνο ένας. Όπως και στο παρκέ. Αντ’ αυτού οι «πράσινοι» δέχθηκαν σωρεία ανεξήγητων προστίμων, υπερβολικών τιμωριών. Τιμωριών που έβαζαν… μάτια. Δέχθηκαν την ανεξήγητη «σφαγή» στον ημιτελικό του 2012 στην Πόλη με την ΤΣΣΚΑ. Το 2015 ήταν η μόνη ομάδα που υπέγραψε με επιφύλαξη και μετά από πίεση, το δεκαετές συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα. Διότι ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου συνέχιζε να επιμένει πως πρέπει να υπάρξουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τις ομάδες. Καλύτερος καταμερισμός των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υποστήριζε πως η έλευση των πόρων ήταν δυσανάλογη του brand name. Ηθελε διαφάνεια στο κομμάτι της διαχείρισης των χρημάτων. Αντ’ αυτού, η Ευρωλίγκα έφτασε σε σημείο, να μην σεβαστεί καν τους ίδιους τους φιλάθλους.

Ηταν το 2019, όταν ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε ελάχιστες ώρες πριν το ματς με την Φενέρ να τιμωρήσει τους «πράσινους» στερώντας του, τους φιλάθλους του. Οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήριο. Εν ολίγοις η ίδια η Ευρωλίγκα δεν σεβάστηκε το προϊόν της.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν ο άνθρωπος που το διατυμπάνιζε, με κάθε τρόπο. Το έλεγε και στους μετόχους. Όμως η πόρτα ήταν κλειστή για εκείνον. Για κάποιο ανεπίτρεπτο λόγο, δεν έδιναν βάση. Ο άλλοτε διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» δεχόταν την μία τιμωρία μετά την άλλη, τα σφυρίγματα έδιναν και έπαιρναν εις βάρος των «πρασίνων», αλλά δεν ίδρωνε το αυτί του γιατί απλά ήξερε καλά τι έλεγε. Ηξερε πως όσα έλεγε είχαν βάση και δεν έπαιρνε πίσω ούτε λέξη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Παναθηναϊκός δικαιώθηκαν πανηγυρικά μετά την απόφαση των μετόχων να δείξουν την πόρτα της εξόδου στον Τζόρντι Μπερτομέου. Βέβαια, αν και αδίκως, έπρεπε να σύρει τον… χορό η Μακάμπι για να «αφυπνιστούν» και οι άλλες ομάδες και να ξεκινήσουν όλα από την Αθήνα. Οπου διεξήχθη η πρώτη μυστική συνάντηση της συμμαχίας και όλα πήραν τον δρόμο τους και ο Τζόρντι Μπερτομέου να πάρει τον δικό του, μακριά από την Ευρωλίγκα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν ο άνθρωπος που το διατυμπάνιζε, με κάθε τρόπο. Το έλεγε και στους μετόχους. Όμως η πόρτα ήταν κλειστή για εκείνον. Για κάποιο ανεπίτρεπτο λόγο, δεν έδιναν βάση.

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να ζητήσω από τις ομάδες να γνωστοποιήσουν τους λόγους της αποπομπής του Τζόρντι Μπερτομέου. Είναι επιβεβλημένο. Η επόμενη μέρα θα είναι μια νέα μέρα όχι μόνο για την Ευρωλίγκα, αλλά και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς «μαγειρεύεται» και μια επανένωση με την FIBA. Γιατί το μπάσκετ πρέπει να γίνει ξανά ενιαίο. Ο διάδοχος του Τζόρντι Μπερτομέου θα πρέπει να χαίρει της εκτίμησης και των 13 ομάδων – μετόχων (ασχέτως αν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρ τάχθηκαν υπέρ του Μπερτομέου) για μια καλύτερη συνέχεια. Η ιστορία πάντως έγραψε και την αρχή την έκανε ο Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που δικαίως αισθάνεται δικαιωμένος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News