BLOG: Γιατί να (μην) μείνει ο Οντεντ Κάτας!

Ο Μαρίνος Πρίντεζης αναλύει τις δύο όψεις του νομίσματος που καθορίζει το μέλλον του Ισραηλινού κόουτς στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Η χρονιά τελείωσε για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με τη κατάκτηση ενός νταμπλ. Η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής. «Θα πρέπει να παραμείνει ο Οντεντ Κάτας στη τεχνική ηγεσία της ομάδας;». Προφανώς η απάντηση θα δοθεί από την ίδια την διοίκηση λίαν συντόμως.

Ας δούμε όμως και το νόμισμα αυτής της υπόθεσης από τις δύο όψεις. Η ιστορία έγραψε ότι επί Κάτας, οι «πράσινοι» κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους μετά το μαρτυρικό φινάλε στην Ευρωλίγκα. Δηλαδή κατέκτησαν δύο τρόπαια. Οποιαδήποτε απώλεια θα ήταν σκέτη αποτυχία. Ως εδώ είμαστε καλά. Ο Ισραηλινός κόουτς προσπάθησε να αλλάξει τη λογική της ομάδας. Δηλαδή να στηριχθεί στα ψηλά σχήματα και να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο το δίδυμο Μήτογλου-Παπαγιάννη. Μάλιστα επί ημερών του, ο Μήτογλου πήρε ξανά τα πάνω του.

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν έναν διαφορετικό αέρα στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό και υπήρχε η αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα γίνει. Όμως ο κορονοϊός επέστρεψε και οι «πράσινοι» έμειναν εκτός για ένα μήνα. Ταυτόχρονα έχασαν τον Νέντοβιτς που δεν μπόρεσε να βοηθήσει,  στα καπάκια τραυματίστηκε σοβαρά και ο Μπρέι ενώ στην εξίσωση είχε ήδη μπει και ο Χεζόνια. Εν ολίγοις ο Ισραηλινός κόουτς είχε τα… ελαφρυντικά του με δεδομένο ότι δεν είχε στα χέρια του ένα ρόστερ με βάση τη δική του φιλοσοφία ενώ η έλλειψη ενός καθαρού οργανωτή δεν τον βοήθησε (ο Μακ ουδέποτε «αφυπνίστηκε»).

Κατά συνέπεια κατάφερε με όλα αυτά να οδηγήσει τους «πράσινους» στη κατάκτηση δύο τροπαίων. Αρα αξίζει μια ευκαιρία. Δηλαδή αξίζει να κριθεί για τη δουλειά του το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η εικόνα των «πρασίνων» δεν ήταν πειστική και ναι μεν το ρόστερ να μην ήταν του Κάτας, αλλά υπάρχει μεγάλο δείγμα γραφής και στα περισσότερα ματς είχε αρνητικό πρόσημο.

Πάμε και στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Γιατί να μην μείνει ο Κάτας; Διότι πολύ απλά, όταν οι «πράσινοι» συνήλθαν από την ταλαιπωρία του κορονοϊού, οι πιο πειστικές τους εμφανίσεις ήταν την εβδομάδα του κυπέλλου. Κόντρα σε Περιστέρι, Λαύριο και Προμηθέα. Είχαν διάρκεια και σωστή στόχευση. Επειτα, υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα ενώ κατά την διάρκεια των αγώνων ο Κάτας έδειχνε να μην έχει απαντήσεις στο κομμάτι της τακτικής. Τρανό παράδειγμα η ημιτελική σειρά με την ΑΕΚ. Η «Ενωση» έριξε τους «πράσινους» στα… σχοινιά με χίλια προβλήματα και αντί οι «πράσινοι» να την αναγκάσουν να προσαρμοστεί στα δικά του δεδομένα, γινόταν το αντίθετο. Απλά λόγω εμπειρίας και έξτρα ποιότητας πήραν την πρόκριση ενώ μίλησε το ένστικτο της επιβίωσης. Σε θέμα plays είχαν ζητήματα.

Στους τελικούς με το Λαύριο, οι «πράσινοι» έριξαν δύο 100άρες στο ΟΑΚΑ, είχαν αναλαμπές, αλλά πολλές φορές δεν είχαν το μυαλό τους. Δεν έπειθαν. Στο 2ο ματς στο Λαύριο έχασαν κάνοντας ένα σωρό λάθη ενώ μεγαλύτερη συνέπεια, σε διάρκεια, έδειξαν στο ματς που κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Εν ολίγοις, η εικόνα των «πρασίνων» δεν ήταν πειστική και ναι μεν το ρόστερ να μην ήταν του Κάτας, αλλά υπάρχει μεγάλο δείγμα γραφής και στα περισσότερα ματς είχε αρνητικό πρόσημο.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει προς το παρόν προπονητή, αλλά οφείλει άμεσα να τα βάλει κάτω και να δει αν θέλει να ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης ή όχι λίαν συντόμως. Προσωπική άποψη; Αν μπορέσει να φέρει πίσω στην Ελλάδα τον Δημήτρη Πρίφτη, θα είναι το ιδανικό. Ιδωμεν…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News