ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Αλήθεια, ποιος είναι τελικά ο φετινός Παναθηναϊκός;

Ο Μαρίνος Πρίντεζης «σπάει» το κεφάλι του προκειμένου να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο των «πρασίνων» και επεξεργάζεται δύο ατάκες-κλειδιά του Δημήτρη Πρίφτη που ρίχνουν «φως» στην υπόθεση.

Άλλες εποχές τέτοιες εμφανίσεις θα τις περνούσα στο… ντούκου διότι το «ξέσπασμα» ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από κάκιστες ήττες στην Ευρωλίγκα. Σε άλλες εποχές όμως, έτσι; Είμαστε ρεαλιστές. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είναι ομάδα που έχει – πλέον – στο τσεπάκι του μια νίκη στο ελληνικό πρωτάθλημα ακόμα και στο… ρελαντί. Δεν το έχει γιατί ξέρει πως πρέπει να πολεμήσει και στην ελληνική λίγκα είτε παίζει με τον Ολυμπιακό είτε παίζει με την ΑΕΚ είτε παίζει με τον Ιωνικό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Παναθηναϊκός – λοιπόν – έβγαλε ενέργεια, έβγαλε αυτοματισμούς και όσα σουτ δεν μπήκαν με Ερυθρό Αστέρα ή με Ούνιξ, μπήκαν μαζεμένα κόντρα στους «κιτρινόμαυρους». Τρανό παράδειγμα είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου των 2/11 τριπόντων με την Ούνιξ και στα καπάκια ο «Πάπι» των 4/5 τριπόντων με την ΑΕΚ. Ακόμα και ο ίδιος ο αρχηγός των «πρασίνων» όταν ευστοχούσε, δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε. Το καταλάβαινες. Διότι είχε στο μυαλό του τα χαμένα τρίποντα και ειδικά το τελευταίο στο ματς με την Ούνιξ.

Το ερώτημα που τίθεται και αναζητείται η απάντηση είναι το εξής. Ποιος είναι τελικά ο φετινός Παναθηναϊκός; Είναι ο Παναθηναϊκός που διέλυσε ΑΕΚ και Εφές; Είναι ο Παναθηναϊκός που έχασε με κάτω τα χέρια από τον Ερυθρό Αστέρα; Είναι ο Παναθηναϊκός που «αυτοκτόνησε» κόντρα στον Αρη; Είναι ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας στην Ευρωλίγκα με 2 νίκες και 7 ήττες; Βασανίζω τις σκέψεις μου πάνω σε αυτό το ερώτημα. Μια πρώτη εκτίμηση που μπορώ να κάνω είναι ότι αυτός ο Παναθηναϊκός δεν είναι η ομάδα που δεν μπορεί να σταυρώσει μια νίκη στην Ευρωλίγκα. Όχι, σε καμία περίπτωση. Βάσει ρόστερ, θεωρώ ότι αδικεί κατάφωρα τον εαυτό του.

Για να τα βάλω όλα σε μια σωστή σειρά, θα κρατήσω δύο σημαντικές ατάκες από τα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Πρίφτης που ίσως διευκολύνουν την υπόθεση. «Η πίεση είναι 80% εσωτερική. Δική μας». Εν ολίγοις, οι «πράσινοι» των πολλών νέων και άπειρων (στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο) προσώπων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαχειριστούν το άγχος, την πίεση που έχει αυτή η ομάδα. Δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν – ατομικά – στο πετσί των ρόλων τους. Ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν έχει γίνει ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Κάνει πιο αργά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας ακόμα μεταπτώσεις. Το νέο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Πόσες ακόμα θα δούμε και πόσες εξ΄ αυτών θα στοιχίσουν στην ομάδα; Διότι το καλύτερο «φάρμακο» είναι οι νίκες για να μπορέσει να τονωθεί το ηθικό ενός συνόλου που ακόμα «χτίζεται».

Ο Δημήτρης Πρίφτης ανέφερε και κάτι άλλο που συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο σκέλος. Αναφερόμενος στο κομμάτι των μεταπτώσεων σε Ευρωλίγκα και Ελλάδα τόνισε: «Ο νούμερο 1 λόγος είναι η δυναμικότητα του αντιπάλου. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να χτίσουμε νοοτροπία και συμπεριφορά. Όταν ο αντίπαλος είναι πολύ δυνατός δεν είναι εύκολο». Ο Ελληνας κόουτς μίλησε ρεαλιστικά και σωστά. Δεν ανέφερε για παράδειγμα «είμαστε Παναθηναϊκός, πρέπει στην Ευρωλίγκα να κερδίζουμε όλα τα ματς». Δεν ανέφερε τη λέξη «πρέπει» που εμπεριέχει πίεση. Όμως υπάρχει και η άλλη οπτική. Αν δεν έχεις πίεση, δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά. Πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτή. Να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου. Προσοχή, πίεση, όχι άγχος για να σε «πνίγει» προτού «πνίξεις» τον αντίπαλο. Όταν η πίεση μετατρέπεται σε ενέργεια και σε κίνητρο, τότε με τη σωστή διαχείριση και προσέγγιση οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν θα παίζουν πχ με την Ρεάλ ή με την Αρμάνι και θα νομίζουν ότι παίζουν με ομάδα του ΝΒΑ. Καλό θα είναι να πιστέψουν στους εαυτούς τους. Διότι όση δουλειά και αν γίνεται, όσο σωστά διαβασμένοι είναι στο ματς, αν το μυαλό είναι «κολλημένο» στο ότι «δεν έχουμε τύχη» ή του στιλ «ας κερδίσουμε εμπειρίες», τότε η βραδιά με την Ούνιξ ή με την Βιλερμπάν θα έχει και συνέχεια.

Είναι πολύ σημαντικό που ο Παναθηναϊκός κατάφερε να… ξεμπουκώσει κόντρα στην ΑΕΚ προκειμένου να πάρει λίγο τα πάνω του. Θα είναι εξίσου σημαντικό, να το πιστέψει κιόλας και να πατήσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορώ να περιμένω στη διαβολοβδομάδα με Ζαλγκίρις-Μπάγερν. Ο Παναθηναϊκός παραμένει ακόμα ένας άλυτος γρίφος. Το βέβαιο είναι πως αν χαμογελάσει έστω και με ένα πόντο σε ένα από τα δύο προσεχή ματς της ερχόμενης εβδομάδας στην Ευρωλίγκα, τότε θα αρχίζει να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News