Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Δεν έχεις «κουμανταδόρο»; Ψηλώνεις την πεντάδα!

Ο Μαρίνος Πρίντεζης σχολιάζει την «πληθωρική» εμφάνιση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (98-67) κόντρα στην Λάρισα, τον φουριόζο Εβανς, τον Χουγκάζ που πήρε την ευκαιρία από τα μαλλιά και το τσιπάκι της 2ης περιόδου.

Η «αφύπνιση» του Εβανς και η παρουσία του Χουγκάζ ήταν τα «κέρδη» για τον Παναθηναϊκό

Για δεύτερο σερί παιχνίδι (είχε 15π. με το Λαύριο), ο Τζέρεμι Εβανς ήταν τρομερός. Ελλείψει Παπαγιάννη, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ-σέντερ είχε καλά πατήματα, καλές κινήσεις με ή χωρίς τη μπάλα και μάλιστα μέσα από τα συστήματα και μέσα από την under άμυνα της Λάρισας, βρήκε λύσεις έξω από τη γραμμή των 6,75. Σε έναν τομέα που δεν μας είχε συνηθίσει. Ετσι πήρε τα πάνω του. Η σταδιακή του άνοδος θα είναι ένα σπουδαίο στοίχημα για τον Γιώργο Βόβορα διότι έχει γίνει αρκετός λόγος για τα 4άρια του Παναθηναϊκού που δεν έχουν τρίποντο ούτως ώστε να ανοίγουν το γήπεδο. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο «κέρδος» του αγώνα ήταν η παρουσία του Νίκου Χουγκάζ. Ο Ελληνας πάουερ φόργουορντ ο οποίος έπαιξε και στη θέση «5» σε μερικές φάσεις ήταν δραστήριος. Πήρε λεπτά ευθύνης και ουσίας (από την 2η περίοδο) και έδειξε πως έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτά τα ματς και μέσω της προπόνησης για να προσφέρει περισσότερο.

Η αλλαγή τακτικής από τον Γιώργο Βόβορα ήταν το «κλειδί» για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να βρει τον σωστό δρόμο

Αν δεν έχεις οργανωτή, δεν έχεις «κουμανταδόρο», μπορείς να βρεις ένα εναλλακτικό πλάνο. Αυτό έκανε ο Ελληνας κόουτς βλέποντας πως η Λάρισα δεν έχει – πλην του Μάριτς – τους δυναμικούς ψηλούς και έκανε το εξής λογικό. «Ψήλωσε» την πεντάδα του. Είδα στο παρκέ μια πεντάδα με τους Μποχωρίδη, Παπαπέτρου, Κασελάκη, Γουάιτ και Εβανς η οποία άλλαζε κατά διαστήματα με αποτέλεσμα να παίξει και ο Οκάρο στη θέση «5». Η άμυνα δυνάμωσε, οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν το μέγεθός της πεντάδας τους και έτσι κατόρθωσαν να βρουν πολλά σουτ σε μις-ματς καταστάσεις. Είτε στο λόου ποστ είτε στο χαμηλό ποστ. Στην συνέχεια τα σχήματα ήταν αρκετά ευέλικτα ούτως ώστε να μπορέσει η ομάδα να «τρέξει» περισσότερο και να βρει λύσεις μέσα και έξω από το καλάθι. Εν ολίγοις η 2η περίοδος ήταν το σημείο-κλειδί και απέδειξε πως μπορείς εκ των έσω να αναπροσαρμόσεις το πλάνο σου και να φερθείς έξυπνα. Αυτό έκανε ο Γιώργος Βόβορας.

Το πρώτο αναιμικό δεκάλεπτο του Παναθηναϊκού κόντρα στην Λάρισα θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή

Όπως και απέναντι στο Λαύριο, έτσι και με αντίπαλο την Λάρισα, οι «πράσινοι» ήταν μουδιασμένοι στην πρώτη περίοδο και δυσκολεύτηκαν να βρουν τις ισορροπίες τους. Κάτι που αποδεικνύει πως η έλλειψη ενός «κουμανταδόρου» είναι σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτή την περίοδο ο Παναθηναϊκός ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο αμυντικό τρανζίσιον και στην άμυνα μέσα στο καλάθι. Δέχθηκε 12 πόντους στο «ζωγραφιστό» εκ των οποίων οι 9 ήταν σε κατάσταση αιφνιδιασμού. Ταυτόχρονα είχε το απόλυτο «μηδέν» σε αυτές τις κατηγορίες. Το μυαλό του ήταν αλλού ή μάλλον καλύτερα δεν είχε το απαιτούμενο μυαλό για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά και τα όσα έδινε η Λάρισα κάνοντας λανθασμένες και βιαστικές επιλογές στην επίθεση σε συνδυασμό με την αναιμική του άμυνα. Είμαι βέβαιος πως ο Γιώργος Βόβορας θα δείξει στους παίκτες του τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν μέσω βίντεο. Διότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News