Νίκος Σαρίδης: Αγκαλίτσα του Αγίου Βαλεντίνου οπαδοί του Ολυμπιακού και ΜΑΤ

Δεν κρύβει τη θυμηδία του ο Νίκος Σαρίδης για τα κυβερνητικά μέτρα που θα πατάξουν, υποτίθεται, την οπαδική βία.

Mε θυμάμαι να έχω διαβάσει κατά καιρούς διάφορα για τη χουλιγκανική βία -από ακαδημαϊκές πραγματείες κι έρευνες μέχρι απλά άρθρα. Κι έχω βρει σε αρκετά απ’ αυτά σοβαρές επιστημονικές προσεγγίσεις και ικανοποιητικές ερμηνείες του φαινομένου. Αντίθετα, ποτέ μου δεν έχω ακούσει κάτι πειστικό για το «δέον γενέσθαι». Από κανέναν πραγματική λύση, πόσο μάλλον από εγχώριο κόμμα, όπως και αν αυτό τοποθετείται στην πολιτική γεωγραφία (αριστερά, δεξιά, κέντρο κ.λπ.). Μόνο κουραστικά στερεότυπα που έρχονται στ’ αυτιά μου και παρέρχονται, με πρώτο και… χειρότερο το αναμάσημα της θαυματουργής, ντεμέκ, θατσερικής συνταγής. Ως εκ τούτου, ο πήχυς των προσδοκιών μου εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων ήταν εξαρχής γραφτό να μπει πολύ χαμηλά. Απλώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε, διά του πορτ παρόλ του τού Παύλου Μαρινάκη, να περάσει κάτω κι απ’ τον δικό μου πήχυ.

Δεν το κρύβω ότι από την ώρα που πληροφορήθηκα τα φοβερά και τρομερά μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άρχισα απανωτές διασκέψεις με τον… εαυτό μου για να βρω πώς στα κομμάτια κάποιοι μπορούν κι αναλύουν με ψυχραιμία και χωρίς να ξεκαρδίζονται το γεγονός ότι τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο περιθώριο παιχνίδι βόλεϊ επιφέρουν δίμηνο «κεκλεισμένων των θυρών» σε αγώνες ποδοσφαίρου!

Επίσης, προσπαθώ ν’ αντιληφθώ, με το φτωχό μου το μυαλό, πώς γίνεται τα πολύ σοβαρά κρούσματα να είναι σχεδόν όλα εκτός γηπέδων (δολοφονίες Καμπανού, Κατσούρη και τραυματισμός 31χρονο αστυνομικού στον Ρέντη) κι εντούτοις το πρώτο και κύριο μέτρο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να είναι η απαγόρευση κόσμου εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Και μάλιστα, σε όλα αδιακρίτως τα παιχνίδια. Ενώ ξέρει κι ο πλέον αδαής ότι στο ματς Πανσερραϊκός-Κηφισιά λ.χ. δεν πρόκειται, ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει, να διασταυρωθούν οπαδικοί στρατοί, ούτε να γίνουν μάχες με τα ΜΑΤ. Οπως δεν πρόκειται να διασταυρωθούν ορδές στο Αστέρας Τρίπολης-Βόλος και σ’ όλα τα ματς παρόμοιου «κυβισμού».

Ακόμη θα το εκτιμούσα αν μου εξηγούσε κάποιος γιατί τέθηκε ως όριο η 12η Φεβρουαρίου κι όχι, ας πούμε, η 7η Μαΐου ή η 8η Ιανουαρίου. Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι πάνω στο δίμηνο από τη δημοσίευση της ΚΥΑ τα θηρία γίνονται αρνάκια; Είναι κάτι σαν αντιβίωση η απόφαση για «κεκλεισμένων των θυρών»; Ή μήπως διακατέχεται ο πρωθυπουργός από κάποια βεβαιότητα ότι μέχρι τις 12/2 θα έχουν μονοιάσει τα «εμπόλεμα μέρη» και στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα πετάνε κόκκινα τριαντάφυλλα στα ΜΑΤ κι αυτά θ’ ανταποδίδουν ρίχνοντας σοκολατάκια από κουτί-καρδούλα και λούτρινα αρκουδάκια;

Α, ναι, θα εγκατασταθούν, λέει, στα γήπεδα κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Η ευκρίνεια ήταν ως τώρα το πρόβλημα… Κι έλεγχος ταυτοπροσωπείας των φιλάθλων. Που προφανώς θα εφαρμοστεί (η ταυτοπροσωπεία) πιλοτικά για ένα δίμηνο διά της απουσίας φιλάθλων!… ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ!

Πάντως, απαιτούσε ιδιαίτερη επιδεξιότητα και μαεστρία εκ μέρους της κυβέρνησης το ν’  αναγγείλει μία «δέσμη μέτρων» και να τους αφήσει όλους δυσαρεστημένους (προέδρους ΠΑΕ, κανονικούς φιλάθλους, κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, ποδοσφαιριστές που θα παίζουν σε «κρύα» ατμόσφαιρα). Απαξάπαντες, πλην των… καλόπαιδων που σφάζουν και καίνε, τα οποία στο τέλος της ημέρας θα μείνουν ανέγγιχτα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News