Νίκος Σαρίδης: Το UEFA Youth League κι ο… Κουμπαρσί

Ολυμπιακός: Τελικά τα... κεράκια σβήστηκαν στο Μόναχο

Στην Ελλάδα, θεωρούμε κάποιον, που καλά – καλά δεν έχει κλείσει τα 17, ικανό να ψηφίζει ή να βγάζει δίπλωμα για «παπάκι», αλλά όχι ότι μπορεί να παίξει… σέντερ μπακ απέναντι στον Μιριτέλο, τον Αντζιέλσκι και τον Ζοάο Πέντρο. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης στη SportDay της Πέμπτης (14/03).

Για χρόνια, το μονοπάτι ήταν συγκεκριμένο: ο Ελληνας ποδοσφαιριστής ενηλικιωνόταν στην ομάδα της γειτονιάς του, του χωριού του ή της επαρχιακής πόλης όπου ζούσε, και αν ανήκε στους λίγους τυχερούς που έκαναν «κλικ» σε κάποια μεγάλη ομάδα, έπαιρνε τη μεταγραφή της ζωής του.

Με τον καιρό, αυτό άλλαξε. Οι ισχυροί του εγχώριου ποδοσφαίρου πήραν την εκπαιδευτική διαδικασία απ’ τα χέρια των μικρότερων συλλόγων κι αφού άρχισαν να επιδίδονται σε συστηματικό παιδομάζωμα, μέσω των δικτύων των ακαδημιών που έστησαν και των διάφορων σκάουτερ, στην πορεία βρέθηκαν να κορφολογούν ό,τι καλύτερο παρήγε το «φυτώριο», είτε για ιδία χρήση είτε για πώληση. Τους υπόλοιπους, τη… φύρα, τους έστελναν στην ευχή της Παναγίας.

Ηταν αναπόδραστη η εξέλιξη, αφού κάποια στιγμή οι επιρροές απ’ το εξωτερικό, από «Λα Μασία» και Μπαρτσελόνα, έως Αγιαξ κι Αρσεναλ, θα έβρισκαν έδαφος κι εδώ.

Ο Ολυμπιακός, λόγου χάριν, που βρίσκεται και στην επικαιρότητα, λόγω της πρόκρισης της «ερυθρόλευκης» ομάδας Νέων στο Φάιναλ Φορ του UEFA Youth League, ήταν από εκείνους που χάραξαν το καινούργιο μονοπάτι, στρατολογώντας παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και σε νεαρή ηλικία. Και δεν σταμάτησε ποτέ να το ακολουθεί, με τα σωστά του και τα λάθη του. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο από τις ακριβότερες πωλήσεις όλων των εποχών που έκανε η πειραϊκή ΠΑΕ αφορούσαν παίκτες απ’ τα σπλάχνα της: ο Ρέτσος στην Μπάγερ Λεβερκούζεν κι ο Τσιμίκας στη Λίβερπουλ.

Σοβαρά, επίσης, δούλεψε σε αυτόν τον τομέα κι ο ΠΑΟΚ, στελεχώνοντας την πρώτη ομάδα του με τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Μιχαηλίδη, ενώ παλαιότερα αναδείχτηκαν κι εν συνεχεία πωλήθηκαν -άλλος με λιγότερα κι άλλος με περισσότερα χρήματα- ο Τζόλης, ο Γιαννούλης, ο Κουλούρης, ο Κούτσιας.

Η ΑΕΚ, αντίθετα, έχει μείνει πιο πίσω στο συγκεκριμένο κομμάτι, αν και είναι θέμα της κάθε ΠΑΕ το τι προτεραιότητες θέτει. Πάντως, δεν σημαίνει ότι επειδή ο Ολυμπιακός του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου πήγε στους «4» της Ευρώπης θα έρθουν στην Ελλάδα απ’ τα προηγμένα πρωταθλήματα για να ζητήσουν τα φώτα μας.

Εμείς ήμασταν και θα είμαστε αυτοί που θα ξεσηκώνουμε ιδέες από την Εσπερία, ενίοτε με μεγάλη καθυστέρηση. Θα δούμε κι εμείς, φερ’ ειπείν, πιτσιρίκια εν αφθονία στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά προς το παρόν τα βλέπουμε στην Μπαρτσελόνα, η οποία έπαιξε προχθές αγώνα νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Νάπολι, έχοντας κι ορισμένα μειράκια στη βασική ενδεκάδα της.

Στόπερ ήταν ο Πάου Κουμπαρσί, γεννηθείς τον Ιανουάριο του 2007. Που δεν αποκλείεται χθες να ξύπνησε το πρωί για να πάει σχολείο και να γράψει διαγώνισμα Αλγεβρας. Eντούτοις, ο Κουμπαρσί ανακηρύχθηκε ΜVP της αναμέτρησης.

Δεξιός εξτρέμ έπαιξε ο Λαμίν Γιαμάλ. Που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 17 και κυκλοφορεί με… σιδεράκια στα δόντια. Πλην όμως έχει καταρρίψει όλα τα ηλικιακά ρεκόρ, τόσο με την Μπάρτσα όσο και με την Εθνική Ισπανίας, ενώ στο κέντρο, αγωνίστηκε ο 20χρονος Φερμίν Λόπεθ.

Υπήρχαν ακόμη στον πάγκο: ο 17χρονος δεξιός μπακ Εκτορ Φορτ, ο 18χρονος φορ Μαρκ Γκούιου, ο 20χρονος τερματοφύλακας Αντερ Αστραλάγα κι ο 19χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός Βίτορ Ρόκε, αν και ο τελευταίος δεν έχει ξεπηδήσει, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, απ’ τις υποδομές της «μπλαουγκράνα», αλλά αγοράστηκε (τον πλήρωσε μάλιστα αδρά) από την Ατλέτικο Παραναένσε.

Να φανταστεί, επίσης, κανείς ότι εκτός 20άδας ήταν ο 21χρονος Γκάβι κι ο 19χρονος Πέδρι, τα διασημότερα από τα πουλέν του Τσάβι, καθότι τραυματίες.

Στην Ελλάδα, θεωρούμε κάποιον, που καλά – καλά δεν έχει κλείσει τα 17, ικανό να ψηφίζει ή να βγάζει δίπλωμα για «παπάκι», αλλά όχι ότι μπορεί να παίξει… σέντερ μπακ απέναντι στον Μιριτέλο, τον Αντζιέλσκι και τον Ζοάο Πέντρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News