ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με ελληνικές κληρωτίδες οι επόμενες κληρώσεις του Champions League!

Σφόδρα προβληματισμένος από τις επιδόσεις της UEFA ο Νίκος Σαρίδης προτείνει νέο μοντέλο κληρώσεων, βασισμένο σε αρχαιοελληνικά και νεοελληνικά πρότυπα

Στην Αρχαιότητα υπήρχε το κληρωτήριο, που ήταν μία μαρμάρινη ή πέτρινη πλάκα μ’ εγκοπές. Ήθελες φερ’ ειπείν να γίνεις ένορκος σε δικαστήριο (προβλεπόταν αποζημίωση γα τη συγκεκριμένη απασχόληση); Πήγαινες πουρνό πουρνό στην… Ευελπίδων της εποχής.

Είχες μία χάλκινη ταυτότητα -πινάκιο το έλεγαν- με τα στοιχεία σου, κάτι σαν τις τσίγκινες λαιμαριές που φορούσαμε ως φαντάροι (χωρίς αλυσίδα). Την έχωνες στην εγκοπή. Από έναν διαμπερή σωλήνα που υπήρχε στην άκρη του κληρωτηρίου, με στόμιο το οποίο ανοιγόκλεινε με μανιβέλα, έβαζαν οι υπέυθυνοι άσπρα και μαύρα μπαλάκια. Και κληρωνόταν κάθε σειρά εγκοπών. Αν έπεφτε άσπρο μπαλάκι στη σειρά που σου αντιστοιχούσε, σ’ έπαιρναν. Αν ήταν μαύρο, σε απέρριπταν. Χονδρικά, κάπως έτσι γινόταν. Κι όσο κι αν ψάξεις στην «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη, μαρτυρία για άστοχη κλήρωση, που να επαναλήφθηκε, δεν θα βρεις. Δοκιμασμένη συνταγή, όχι αστεία. Άλλωστε, μιλάμε γι’ Αρχαίους Αθηναίους, όχι για τίποτα «γατάκια» της Νιόν.

Ωσπου φτάνουμε αισίως στο 2021 και στη 13η Δεκεμβρίου του ενεστώτος έτους. Σ’ έναν κόσμο που υποτίθεται πως με την πάροδο των αιώνων έχει εξελιχθεί, προοδεύσει, τελειοποιηθεί. Όχι τόσο, όμως, ώστε η  UEFA, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει διοργανώσεις, high tech συστήματα, πρωτόκολλα κληρώσεων με plan B, plan C και δεν συμμαζεύεται, να γλιτώσει το ρεζίλεμα. Περίγελως έγινε. Μέσα σ’ ένα μεσημέρι.

Παρακολουθούσαν τη διαδικασία της κλήρωσης ο Τζο ο Μαλαισιανός από την Κουάλα Λουμπούρ, η Σβετλάνα η Ρωσίδα από το Νοβοροσίσκ και ο Ζακ ο Βέλγος από τη Λιέγη και κουνούσαν το κεφάλι. Αυτοί, σου λέει, είναι που διαχειρίζονται μυθικά ποσά και, συν τοις άλλοις, θα εξυγειάνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο; Αυτοί, ούτε δυο γαϊδουριών άχυρα δεν μπορούν να μοιράσουν, τζάμπα τ’ ακριβά κοστούμια που φοράνε.

Τι είχε συμβεί; Οι Ραν Ταν Πλαν με τα πολλά τα… πλαν έβ(γ)αλαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Βιγιαρεάλ, παρότι οι δύο ομάδες ήταν μαζί στη φάση των ομίλων. Αυτό είχε ως συνέπεια την επανάληψη της κλήρωσης μετά από τρεις ώρες. Η πλάκα ήταν ότι συνέχισαν μέχρι τέλους την αρχική – άκυρη κλήρωση, μολονότι είχε εντοπιστεί η γκάφα, διότι έτσι έλεγε το… προσπέκτους των κληρώσεων! Μιλάμε για χαϊβάνια χωρίς ρεπό!

Βέβαια, τι καλύτερο μπορούσες να περιμένεις από τους κουτόφραγκους; Αυτοί, όταν εμείς κάναμε κληρώσεις αχάραγα, μασούλαγαν βελανίδια. Αλλά αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις. Έστω και τώρα, όμως, τους δίνεται η ευκαιρία να ξεστραβωθούν. Κληρωτήριο, κύριοι! Hic et nunc! Kληρωτήριο από πάλλευκο πεντελικό μάρμαρο, σκεπασμένο με το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ για να μην το τρώνε η σκόνη κι ο ήλιος. Που όταν θα έρχεται η ώρα της διαδικασίας, θα το ξεσκεπάζουν και θα το κουβαλάνε στα χέρια τέσσερις τύποι με αρχαιοελληνική κατατομή και νεοελληνική σωματοδομή. Με ρεντικότα, παπιγιόν και διάσημα στο μπράτσο που θ’ αναγράφουν «Θεματοφύλακες Κληρώσεων». Θα το αποθέτουν στη σκηνή και θ’ αρχίζει το «πανηγύρι».

ΚΛΗΡΩΤΗΡΙΟ

Κατ’ αρχήν, πρέπει ν’ αλλάξει, επιτέλους, το μοτίβο της συγκρότησης των γκρουπ των «Τσουλού». Και το κληρωτήριο είναι ο ιδεώδης τρόπος. Ούτε σφαγές στα εθνικά πρωταθλήματα ούτε καλοκαιρινές περιπέτειες με προκριματικά και τα ρέστα. Είσαι ο Λεβαδειακός του Γιάννη του Κομπότη; Βάζεις το ονοματάκι σου στην εγκοπή και αν σου πέσει το άσπρο σφαιρίδιο, παίζεις Τσάμπιονς Λιγκ και κονομάς καμιά τριανταριά εκατομμύρια, αν σου λάχει το μαύρο, παίζεις με το… Αιγάλεω Super League 2 και προσπαθείς ξανά του χρόνου. Είσαι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου της Λαμίας; Μία απ’ τα ίδια. Να κινείται το χρήμα, όχι όπως τώρα, που τα παίρνουν μονίμως η Μπάγερν, η Ρεάλ κι όλοι αυτοί οι μοναχοφάηδες.

Από εκεί και πέρα, σαν φτάσει ο καιρός για την κλήρωση των ζευγαριών του Τσάμπιονς Λιγκ και σου πέφτει μπελαλίδικο το κληρωτήριο, έχεις για μπούσουλα τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ένα απλό μπολ χρειάζεται, σαν κι αυτό που έβαζε τα… φιστίκια η Λίνα Νικολακοπούλου στα «Πιο Ωραία Λαϊκά».

ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ

Εν αρχή, βεβαίως, η τοποθέτηση σε ρόλο κομισαρίου της κλήρωσης κάποιου που να μοιάζει στον θρυλικό Γιώργο Δραμουντάνη της ΕΠΟ και βαρδινογιαννικής εποχής, με το ανωγειανό μουστάκι και το τσιγάρο στο χέρι εντός της αιθούσης (αφήστε τα «No smoking» και τις άλλες μοντερνιές, το θέμα είναι να γίνεται η δουλείτσα). Αν είναι λίγο… φρέντο το μπαλάκι (επειδή διάφορα έχουν ακουστεί κατά καιρούς), δεν πειράζει… είπαμε, η δουλείτσα να γίνεται. Εν συνεχεία, αρχίζετε οι παριστάμενοι, ένας -ένας, και τραβάτε μπαλάκια απ’ το μπολ, ωσότου σχηματιστούν τα ζευγάρια. Αν πάει κάτι στραβά, λείπει -για παράδειγμα- ένα μπαλάκι, περνάει μια υπάλληλος και στη ζούλα ρίχνει ένα μπαλάκι στο μπολ. Το είδαμε, το μάθαμε, το λατρέψαμε στην περσινή κλήρωση της Super League 2. Αν, αντίθετα, περισσεύει ένα μπαλάκι, το πετάμε στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης, για να δείξουμε ότι έχουμε και οικολογική συνείδηση. Oύτε επαναλήψεις ούτε τίποτα.

ΜΠΟΥΦΕΣ

Εκ των ων ουκ άνευ στην κλήρωση, φυσικά, ο μπουφές. Διότι αν έχεις μπουφέ, ορμάνε όλοι στα «καναπεδάκια», τα λουκανικοπιτάκια, τα κεφτεδάδια και στα κάθε λογής… υποκοριστικά. Κακά τα ψέματα, για τον κάθε εκπρόσωπο ομάδας, στα… παπάκια του και δυο αυγά Τουρκίας αν είναι παγωμένα ή ζεματάνε τα μπαλάκα και αν η κλήρωση έγινε by the book. Το μείζον είναι τα κεφτεδάκια. Αν κρυώσουν, δεν τρώγονται.

Αν θέλεις, δε, να το κάνεις ακόμα πιο πικάντικο το τελετουργικό, καλείς και καμία μεροκαματιάρα από κανένα ριάλιτι. Την ντύνεις (που λέει ο λόγος) με ντεκολτέ ώς τον αφαλό και τη δασκαλεύεις να πάθει σαρδάμ μπροστά στο μικρόφωνο και να πει την «κληρωτίδα» «κλειτορίδα». Όλοι θα ξελιγωθούν, κανείς δεν θα προσέξει το χαρτάκι από το ξεβιδωμένο μπαλάκι, αν γράφει «Liverpool», «Juventus»  ή «Triglia F.C.».

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News