ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ευτυχώς που το Conference League είναι διοργάνωση της… πλάκας!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για το «εντυπωσιακό» ξεκίνημα των ελληνικών ομάδων σε μια «εύκολη» διοργάνωση που θα… ρεφάραμε τη ζημιά των προηγούμενων ετών

Δεν έχουμε το θεό μας ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι, δεν αναφέρομαι στο διπλό «κιτρινόμαυρο» στραπάτσο της σημερινής μέρας (συνηθισμένα τα βουνά, άλλωστε στα χιόνια και τις… σφαλιάρες), αλλά στην επιμονή μας να ζούμε εδώ και χρόνια σε έναν κόσμο ποδοσφαιρικών ψευδαισθήσεων!

Όταν η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωνε τη γέννηση μιας τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης – το Europa Conference League – η αντίδραση του μέσου Έλληνα ποδοσφαιρικού αναλυτή ξεκινούσε από τη φράση «πω, πω ξεφτίλα, στην τρίτη κατηγορία υποβιβαστήκαμε» και κατέληγε στο συμπέρασμα «τουλάχιστον με τα καφενεία που θα βρούμε εκεί θα μπορούμε να συγκεντρώσουμε βαθμούς».

Βλέπετε, παρά τα αλλεπάλληλα χαστούκια, παρά την ελεύθερη πτώση μας στο ranking της ΟΥΕΦΑ, εμείς εξακολουθούμε να ζούμε στο δικό μας συννεφάκι και να θεωρούμε ότι είμαστε ποδοσφαιρικά ανώτεροι από χώρες όπως η Βοσνία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία…

Είναι τέτοια η ασυνέπεια, η αφερεγγυότητα, αλλά εν κατακλείδι και η χαμηλή αγωνιστική ποιότητα των περισσότερων εκπροσώπων μας, που δεδομένα αποτελούμε «ευκαιρία» για οποιαδήποτε ομάδα προέρχεται από τα πιο χαμηλά ράφια του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού στάτους κβο.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική βέβαια, και βιώσαμε και σήμερα το πιο κυνικό πρόσωπό της. Αν μια φορά κι έναν καιρό πιστεύαμε ότι στα καλοκαιρινά προκριματικά ψαρεύαμε λαβράκια, εν μέσω διακοπών, πλέον τα καλύτερα δώρα στις κληρώσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για ομάδες τύπου Βελέζ που παλεύουν να ζήσουν το όνειρό τους είμαστε… εμείς!

Είναι τέτοια η ασυνέπεια, η αφερεγγυότητα, αλλά εν κατακλείδι και η χαμηλή αγωνιστική ποιότητα των περισσότερων εκπροσώπων μας, που δεδομένα αποτελούμε «ευκαιρία» για οποιαδήποτε ομάδα προέρχεται από τα πιο χαμηλά ράφια του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού στάτους κβο.

Αλήθεια, όλοι εσείς που πιστεύατε ότι στο Conference League (τη… Γ’ Εθνική ντε) οι ελληνικές ομάδες θα έφταναν… τρένο μέχρι τα νοκ άουτ του Φεβρουαρίου, εξακολουθείτε να συμμερίζεστε την ίδια άποψη λίγη ώρα μετά το φιάσκο της ΑΕΚ στο Σαράγεβο και το χαρακίρι του Άρη στο Καζακστάν;

Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, πλέον, η δική σας ή η δική μου άποψη. Αυτό που μετράει είναι ότι ακόμη κι αν οι δύο ελληνικές ομάδες ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα στις ρεβάνς (για την ΑΕΚ το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο για τον Άρη… σχεδόν ανέφικτο) το πρόσημο με το οποίο ξεκινά το ελληνικό ποδόσφαιρο τη νέα σεζόν των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι ήδη αρνητικό. Γιατί δέχομαι ότι η ομάδα του Μάντζιου δεν ήταν, ούτως ή άλλως, φαβορί για την πρόκριση απέναντι σε μια σαφώς πιο έμπειρη ομάδα.

Υπήρχε άνθρωπος που πίστευε ότι η ΑΕΚ του Μιλόγεβιτς δεν θα πέρναγε με δύο νίκες την αδύναμη Βελέζ; Περαστικά σας, και περαστικά μας, που έλεγε μια ψυχή! Τι λέω, όμως; Όλα καλά θα πάνε στη συνέχεια. Αφού το Conference League είναι διοργάνωση της πλάκας! Θα τη ρεφάρουμε τη ζημιά…  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News