Ολυμπιακός: Η δύσκολη απόφαση για Μαρτίνς και ο μονόδρομος ενός διαζυγίου

Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του Βαγγέλη Μαρινάκη, το πρωινό που ξημέρωσε. Όχι, ο «καπετάνιος» του Ολυμπιακού έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δεν τις φοβάται τις φουρτούνες, αλλά διαθέτει τον τρόπο να τιθασεύει τα κύματα και τις… φουσκωμένες θάλασσες.

Θυμηθείτε κάτω από πόσο αντίξοες συνθήκες ανέλαβε τα ηνία της πειραϊκής ΠΑΕ το καλοκαίρι του 2010 (κατά διαβολική σύμπτωση και τότε το όνομα «Μακάμπι» στοίχειωνε τα όνειρα των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων), ή πως αντεπιτέθηκε στα δύο πρώτα του χαμένα πρωταθλήματα το 2018 και το 2019 απαντώντας με ένα εκκωφαντικό «χατ τρικ» τίτλου.

Άλλη είναι η δυσκολία του σημερινού πρωινού για τον Μαρινάκη. Έχοντας αφήσει τα έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, πίκρας, ακόμη και οργής που συνόδευσαν τον χθεσινό αποκλεισμό – διασυρμό από τη Μακάμπι Χάιφα και αντιμετωπίζοντας με περίσσεια ψυχραιμία το… παγόβουνο που καλείται να ξεπεράσει το καράβι των πρωταθλητών, θα κληθεί αναπόφευκτα να λάβει μια δύσκολη, συναισθηματικά, απόφαση και να ανακοινώσει στον Πέδρο Μαρτίνς ότι έφτασε η ώρα να πέσουν οι τίτλοι τέλους σε μια απόλυτα πετυχημένη συνεργασία.

H σωστή πίστωση χρόνου στον Μαρτίνς για να επαναφέρει τον δικό του Ολυμπιακό

Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που παρασύρονται από τη λαϊκή ετυμηγορία και στήνουν πρόσωπα που εκτιμούν για… λιθοβολισμό, μετά από μια στραβή! Εξακολουθώ να πιστεύω ακόμη και σήμερα (μετά τη σοκαριστική τεσσάρα από την πρωταθλήτρια Ισραήλ) ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπραξε ορθότατα που ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Πέδρο Μαρτίνς κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του Ολυμπιακού στο χορτάρι ήταν επί μήνες επιεικώς προβληματική.

Ήταν ιδιαίτερη χρονιά η περσινή. Με ποδοσφαιριστές στα όρια της εξάντλησης εν μέσω μιας διετίας με συνεχείς υποχρεώσεις και χωρίς ούτε μία εβδομάδα ξεκούρασης, με τον κορωνοϊό να εγκαθίσταται το καλοκαίρι του 2021 στις εγκαταστάσεις του Ρέντη…

Ο Μαρινάκης έπραξε με τον προπονητή που συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση του Ολυμπιακού το αυτονόητο: Του έδωσε χρόνο να επαναφέρει στην ομάδα τα χαρίσματα εκείνα που τη χαρακτήριζαν στην πρώτη ονειρεμένη τριετία του. Την πίεση που έπνιγε τον αντίπαλο, το όμορφο ποδόσφαιρο, τους αυτοματισμούς που γοήτευαν άπαντες εντός και εκτός Καραϊσκάκη, το καταιγιστικό τρέξιμο που μπορούσε να ανταγωνιστεί σε ρυθμό ακόμη και ομάδες της Premier League.

Για να μην ξεχνιόμαστε, επί της θητείας του Πέδρο Μαρτίνς τα ζήσαμε όλα αυτά. Απόλυτα λογικά, λοιπόν, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έδωσε πίστωση χρόνου στον προπονητή του για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της περσινής σεζόν.

Η… στραβή φώναζε ότι ερχόταν από την εικόνα του Ολυμπιακού στα φιλικά

Θα είναι λάθος αν σταθεί κανείς στον διασυρμό από τη Μακάμπι για να πιστοποιήσει την αδυναμία του Πορτογάλου τεχνικού να επαναφέρει την «ερυθρόλευκη μηχανή» στις δικές του… εργοστασιακές ρυθμίσεις. Το ποδόσφαιρο έχει μια μαγική ικανότητα να σε διασύρει, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν αξίζει να διασυρθείς.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι ότι η συντριβή από τους Ισραηλινούς δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτέλεσε τη φυσιολογική κατάληξη ενός άκρως προβληματικού καλοκαιριού. «Φώναζε» η κάκιστη κατάσταση των πρωταθλητών από τα φιλικά. «Φώναζε» η εξόφθαλμη αδυναμία παραγωγής φάσεων! «Φώναζαν» τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνα…

Συνολικά ο Ολυμπιακός «φώναζε» ότι παρά τη φετινή ξεκούραση, αδυνατούσε να βρει ξανά το αγωνιστικό DNA της πρώτης τριετίας του Πέδρο Μαρτίνς στο λιμάνι. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε άπλετο χρόνο να παρουσιάσει ξανά μια ομάδα αντάξια των προσδοκιών που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με τον Ολυμπιακό που γονάτιζε κολοσσούς όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ και δεν χαμπάριαζε απέναντι σε αντιπάλους τύπου Μακάμπι Χάιφα. Απέτυχε παταγωδώς, παρότι το εγγυήθηκε επανειλημμένα. Και μοιάζει σχεδόν αδύνατο να το πετύχει (σε περίπτωση παραμονής του), έχοντας πλέον και το μεγαλύτερο μέρος της «ερυθρόλευκης» εξέδρας να θεωρεί ότι ο κύκλος της συγκεκριμένης συνεργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ναι, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που, εκτός των άλλων, έχει αποδείξει ότι δένεται και συναισθηματικά με ανθρώπους που συνεργάζεται επί σειρά ετών. Είναι όμως μια απόφαση – μονόδρομος.

Καμιά τεσσάρα δεν μπορεί να σβήσει όσα πρόσφερε ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

Ίσως τελικά ο χρόνος, ο κορεσμός να αποτελεί ανίκητο αντίπαλο ακόμη και στους πιο ευτυχισμένους γάμους. Όταν, όμως, νιώθεις ότι η σχέση βρίσκεται σε τέλμα, δεν έχει νόημα να τη συνεχίζεις. Της δίνεις χρόνο, της δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά κάποια στιγμή λες απλά «πρέπει να χωρίσουμε».

Καμιά τεσσάρα, καμιά συντριβή, καμιά αποτυχία δεν μπορεί να μειώσει τη συνεισφορά του Πέδρο Μαρτίνς στις «ερυθρόλευκες» επιτυχίες των προηγούμενων ετών. Ο Πορτογάλος έχει ήδη πάρει μια ξεχωριστή θέση στη βίβλο των πλέον πετυχημένων προπονητών στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Πλέον, όμως, οι πρωταθλητές Ελλάδος καλούνται να γυρίσουν σελίδα και να περάσουν στο επόμενο κεφάλαιό τους. Το timing που θα κληθούν να το πράξουν (αν, βέβαια, λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση ο Βαγγέλης Μαρινάκης) έχει ένα καλό και ένα κακό.

Από τη μια πλευρά ο νέος προπονητής θα έχει μπροστά σχεδόν ένα μήνα για να προετοιμάσει την ομάδα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, από την άλλη όμως θα κληθεί να το πράξει εν μέσω ευρωπαϊκών προκριματικών. Ζόρι…

Όσο υψηλός, όμως, κι αν είναι ο βαθμός δυσκολίας αντικατάστασης ενός προπονητή τέλη Ιουλίου, στην περίπτωση Ολυμπιακού και Πέδρο Μαρτίνς το διαζύγιο μοιάζει αναπόφευκτο και επιβεβλημένο. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα συνιστά, στα δικά μου μάτια, τεράστια έκπληξη και επιλογή ακόμη μεγαλύτερου ρίσκου!  

ΥΓ: Επειδή κάποιοι θα μιλήσουν για… μετά Χριστόν προφήτες, σας θυμίζω την ανησυχία που είχα εκφράσει για την εικόνα του Ολυμπιακού στα φιλικά στις 19 Ιουλίου, παραμονές του πρώτου αγώνα με τη Μακάμπι στη Χάιφα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι… πυρηνική φυσική. Πολλές φορές σε προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News