Κύπελλα Ευρώπης: Μην τρέχει να μας σώσει πάλι ο… διαλυμένος Ολυμπιακός

EUROKINISSI

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου προσπαθεί να δώσει έναν πιο… χαλαρό τόνο στην κλήρωση των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα και στον Ολυμπιακό που για άλλο ένα καλοκαίρι… «διαλύεται» και «καταρρέει»!

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του Κάρλος Κορμπεράν από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, πριν καν ο άνθρωπος προλάβει να καταθέσει τα πρώτα του διαπιστευτήρια ως νέος προπονητής των «ερυθρόλευκων».

Η πλάκα είναι ότι η ρητορική που διαχέεται κατά… κύματα από το απόγευμα της Δευτέρας είναι κοινή: «Ο Ολυμπιακός παίρνει τον προπονητή της Δόξας Κατοκοπιάς». Πλάκα έχει η ευκολία με την οποία… προσπερνούν οι ενδιαφερόμενοι επικριτές του Ισπανού, τη θητεία του στην Championship.

Στην Κύπρο ο 39χρονος τεχνικός πήγε να εργαστεί στο ξεκίνημα της καριέρας του, σε ηλικία 33 ετών (το 2016) και από τότε έχουν μεσολαβήσει η διετής θητεία του στον πάγκο της Λιντς στο πλευρό του Μπιέλσα και η διετής παρουσία του σε αυτόν της Χάντερσφιλντ.

Όχι, φυσικά, ότι είναι ντροπή να εργάζεται ένας τεχνικός στην Κύπρο. Κάθε άλλο! Η ευκολία με την οποία θεωρούμε… παρακατιανά άλλα πρωταθλήματα (ακόμη και μικρομεσαίας ταχύτητας) τη στιγμή που οι ίδιοι, ως ελληνικό ποδόσφαιρο, διαθέτουμε δύο από τις πλέον «οπισθοδρομικές» επαγγελματικές λίγκες ολόκληρης της Ευρώπης με αφήνει προσωπικά άφωνο, αλλά πάμε παρακάτω.

Ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος στον επικοινωνιακό… ανταρτοπόλεμο

Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω ιδέα αν θα πετύχει ή θα αποτύχει ο Κάρλος Κορμπεράν στον Ολυμπιακό. Την ίδια ακριβώς απορία θα είχα, ακόμη κι αν οι πρωταθλητές είχαν στραφεί στη λύση του πιο έμπειρου, αλλά με λιγότερες προοπτικές εξέλιξης, Σλάβεν Μπίλιτς.

Απλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια… διάλυσης του Ολυμπιακού για ένα ακόμη καλοκαίρι και κυρίως η απόπειρα διασποράς ζιζανίων στη σκέψη των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θεμιτή προσπάθεια, θα προσθέσω.

Αυτό θα πει «ανταρτοπόλεμος». Να προσπαθείς να καταφέρεις καίρια πλήγματα στον εχθρό σου, χρησιμοποιώντας ακόμη και τα δικά του όπλα. Η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι που οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού επιχειρούν να τον εμφανίσουν διαλυμένο στα μέσα ενός καλοκαιριού;

Ολυμπιακός και Μαρινάκης… πετούσαν λευκή πετσέτα όταν έφερναν τον Μαρτίνς

Ή μήπως είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να πείσουν – κυρίως τον κόσμο του Ολυμπιακού – ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να πετάξουν… λευκή πετσέτα από τις αρχές Αυγούστου;

Ή μήπως είναι η πρώτη φορά που γίνεται δεκτή με χλευασμούς και ειρωνείες μια πρόσληψη προπονητή στο λιμάνι; Να θυμίσω κάποια… περισπούδαστα κείμενα για τη σμίκρυνση του Ολυμπιακού, όταν προσέλαβε τον προπονητή της Ρίο Άβε και της Γκιμαράες; Ναι, για τον Πέδρο Μαρτίνς γίνονταν οι συγκεκριμένες αναφορές, τον άνθρωπο που το βράδυ της Δευτέρας έριξε τους τίτλους μιας σπουδαίας θητείας στον Πειραιά, όντας ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του πειραϊκού συλλόγου.

Ας είναι… Το μόνο που σκέφτομαι, πάντως, βλέποντας και τα αποτελέσματα της κλήρωσης των play offs του Conference League, είναι «βάστα, μη χρειαστεί πάλι ο… διαλυμένος Ολυμπιακός να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην Ευρώπη», όπως το πράττει ανελλιπώς τα τελευταία δέκα χρόνια, στα οποία οι υπόλοιποι εκπρόσωποί μας (πλην της περσινής πορείας του ΠΑΟΚ μέχρι τα προημιτελικά με τη Μαρσέιγ) φροντίζουν να γίνονται σάκοι του μποξ από τις πλέον απίθανες ομάδες, αδυνατώντας να βρεθούν έστω στη φάση ομίλων οποιασδήποτε διοργάνωσης.

O… υπό κατασκευή Ολυμπιακός και η ελπίδα για Παναθηναϊκό, Άρη

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Άρης θα είναι τα φαβορί απέναντι στη Σλάβια Πράγας και τη Νις (αν φυσικά οι «κιτρινόμαυροι» ξεπεράσουν αρχικά το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Το παρήγορο και ελπιδοφόρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο (γιατί αυτό πρέπει να μας «καίει» πέρα από την πλάκα που κάνουμε μεταξύ μας) είναι ότι τόσο οι «πράσινοι», όσο και οι «κίτρινοι» διαθέτουν φέτος περισσότερα όπλα για να διεκδικήσουν μια υπέρβαση απέναντι σε, θεωρητικά, ανώτερους αντιπάλους.

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύομαι να πιστέψω, μετά τη σημερινή κλήρωση, ότι δεν θα βρεθεί τουλάχιστον στους ομίλους του Conference. Άντε να δεχτώ ότι με τη Σλόβαν (και με τον Κορμπεράν μόλις τρία βράδια στις εγκαταστάσεις του Ρέντη) τίποτα δεν θα είναι εύκολο… που δεν θα ‘ναι δηλαδή.

Στον Ολυμπιακό πρέπει να κλείσουν τα αφτιά τους, να σηκώσουν μανίκια και να βγάλουν εις πέρας τη δύσκολη ανηφόρα του Αυγούστου. Αν τα καταφέρουν και του χρόνου… διαλυμένοι πρωταθλητές θα είναι!

Στις 18 Αυγούστου με τον Ισπανό πιο μέσα στα πράγματα και το ρόστερ να έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας Ολυμπιακός ακόμη και σε στάδιο αναδόμησης θα απειληθεί σοβαρά είτε από τη Ζρίνσκι, είτε από την Τόμπολ. Αν φτάσει σ’ αυτό το σημείο, τότε θα ανεβάσω εγώ… άρθρο διάλυσης!

Προς το παρόν ας μείνουμε στο… καλαμπούρι του ανταρτοπόλεμου που υφίστανται παραδοσιακά οι «ερυθρόλευκοι» και ας ελπίσουμε να δούμε και τους τρεις εκπροσώπους μας στους ομίλους του Europa και του Conference League, μήπως και περιοριστεί η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο απρόσμενος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι Σόφιας.

Για τον… διαλυμένο Ολυμπιακό, τι άλλο να πούμε; Και πέρσι, μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς, διαλυμένος και παρατημένος εμφανιζόταν και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα με 19 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο!

Οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να κλείσουν τα αφτιά τους, να σηκώσουν μανίκια και καθένας από το πόστο του να συμβάλλουν όσο περισσότερο μπορούν για να αποκτήσει ο Ολυμπιακός ελκυστική εικόνα, για τον κόσμο του και μόνο γι’ αυτόν.

Έχουν μπροστά τους μεταγραφική και αγωνιστική ανηφόρα στο λιμάνι μέσα στον Αύγουστο κι αν καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στα δύσκολα, του χρόνου το καλοκαίρι, εδώ θα είμαστε να συζητάμε πάλι για έναν… υπό διάλυση πρωταθλητή για τέταρτη διαδοχική σεζόν!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News