Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα: Μέχρι να πιάσουν δουλειά οι νέοι… καθαρίζει ο Ματιέ!

EUROKINISSI

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει την πρώτη επίσημη νίκη του Ολυμπιακού στη σεζόν (2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα), τις επιλογές του Κάρλος Κορμπεράν και υποκλίνεται στον απίθανο ποδοσφαιριστή που λέγεται Ματιέ Βαλμπουενά!

Ήταν η πιο «μουδιασμένη» πρεμιέρα πρωταθλήματος που έχει ζήσει το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τα τελευταία χρόνια. Και το μούδιασμα των λίγων – για εκκίνηση πρωταθλήματος – φίλων του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στο Φάληρο έγινε ακόμη μεγαλύτερο στο άκουσμα των παικτών που είχε επιλέξει ο Κάρλος Καρμπεράν για την αρχική ενδεκάδα. Και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, λίγοι πίστευαν ότι η βραδιά θα κατέληγε σε ένα… χαλαρό 2-0 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, θαρρείς και οι πρωταθλητές συνέχιζαν τα καλοκαιρινά τους φιλικά και μάλιστα προέρχονταν από κάποιο παιχνίδι την παραμονή με δυνατό αντίπαλο (ξέρετε, αυτά τα φιλικά σε διάστημα 24 ωρών που καταφεύγουν οι προπονητές για δοκιμάσουν όλους τους παίκτες που διαθέτουν στο ρόστερ τους, ένα δυνατό και ένα χαμηλότερης ισχύος).

Βατσλίκ, Ανδρούτσος, Μανωλάς, Σισέ, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Αγκιμπού, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Ντε λα Φουέντε (στην επίσημη πρεμιέρα του σε αρχικό σχήμα μετά την ολιγόλεπτη παρουσία του στη Λευκωσία), Χασάν. Αμφιβάλλουμε αν οι συγκεκριμένοι έντεκα είχαν βρεθεί μαζί σ’ ολόκληρο το καλοκαίρι, έστω και σε οικογενειακό διπλό.

Προφανώς και ο Κορμπεράν δεν είναι τρελός! Έχει δει κάτι στις μετρήσεις φυσικής κατάστασης στου Ρέντη που τον ανάγκασαν να πάρει τεράστιο ρίσκο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα και να παρατάξει ενδεκάδα με οκτώ (!) αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι του Europa League με τον Απόλλωνα Λεμεσού; Είδε κάτι ο Ισπανός που του απαγόρευε να χρησιμοποιήσει σε διαδοχικές αναμετρήσεις ορισμένους από τους θεωρούμενους βασικούς του; Μόνο ο ίδιος ξέρει…

«Ζέστανε» την ατμόσφαιρα στο ξεκίνημα… αλλά έχασε τα άχαστα!

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με τον «Άγιαξ», ήρθε να… ζεστάνει την παγωμένη ατμόσφαιρα. Ένα καταιγιστικό πρώτο δεκάλεπτο με φαντασία, έναν Ντε λα Φουέντε να… ζαλίζει τους αντιπάλους του και έναν «έφηβο» Βαλμπουενά να κρατάει την μπαγκέτα της ορχήστρας, οι πρωταθλητές όφειλαν να έχουν αξιοποιήσει έστω μία από τις τέσσερις ευκαιρίες που δημιούργησαν μέχρι το 11’ (είχαν και δοκάρι σε κεφαλιά του Χασάν) και να έχουν προηγηθεί στο σκορ.

Ο «αέρινος» Κόνραντ Ντε λα Φουέντε ξεσήκωσε το Καραϊσκακη με τις ντρίμπλες του στο ξεκίνημα του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Δεν το έπραξαν, ο αρχικός ενθουσιασμός κόπασε, ο Θανάσης Στάικος άρχισε να διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι από τον πάγκο και μετά το 20λεπτο ο κυριαρχικός Ολυμπιακός δυσκολευόταν να βρει διόδους προς την περιοχή του Πριόρ. Και με τον Πέδρο Κόντε να μπαίνει στο παιχνίδι περισσότερο μετά το 25′ έμοιαζε ολοένα και πιο απειλητικός στο χορτάρι.

Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς αδυνατεί να πιστέψει τις χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Όσο κυλούσε ο χρόνος, μάλιστα, οι καλοκαιρινές παθογένειες των «ερυθρόλευκων» στην αμυντική τους γραμμή άρχισαν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, με τον Κώστα Μανωλά να αποφεύγει έναν μίνι εφιάλτη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όταν με άτσαλη ενέργεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βατσλίκ, αλλά ο Λιάσος στο ξεκίνημα της φάσης υποδείχτηκε σωστά σε αντικανονική θέση και το αυτογκόλ δεν μέτρησε… προς ανακούφιση του Έλληνα στόπερ.

Ο τραυματισμός που «πάγωσε» τους πάντες και ο «φύλακας-άγγελος» των παικτών

Όχι την ίδια ανακούφιση, πάντως, που ένιωσαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και όσοι βρέθηκαν στο φαληρικό γήπεδο όταν ο Χασάν και ο Παντελάκης συγκρούστηκαν σφοδρά στον αέρα και ο αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα εγκατέλειψε με φορείο τον αγωνιστικό χώρο.

Βλέπετε, κάθε φορά που ο Χρήστος Θέος σπεύδει να βοηθήσει το ιατρικό τιμ αντίπαλων ομάδων, το αίμα «παγώνει», όσο κι αν ο γιατρός του Ολυμπιακού λειτουργεί πάντα ως φύλακας – άγγελος ακόμη και των αντίπαλων ποδοσφαιριστών, κάτι που συνέβη και το βράδυ της Κυριακής στην περίπτωση του Επαμεινώνδα Παντελάκη.

Ο Χρήστος Θέος σπεύδει να προσφέρει τη βοήθεια του στον τραυματία Επαμεινώνδα Παντελάκη.

Μέσα οι βασικοί, ασίστ ο Άβιλα… αποθέωση Βαλμπουενά

Βλέποντας τον Ολυμπιακό να έχει ρίξει ρυθμούς και την ανάπτυξη της ομάδας του να γίνεται ολοένα και πιο αργή, ο Κορμπεράν επέλεξε να ανακατέψει την τράπουλα από την ανάπαυλα και να «ρίξει» στη μάχη σταδιακά τον ένα μετά τον άλλον τους βασικούς του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει στη ροή ενός αγώνα τόσο άμεσα από τον πάγκο του…

Μέσα από την ανάπαυλα ο Άβιλα, μέσα στο 52′ Ελ Αραμπί, μέσα στο ίδιο λεπτό και ο Εμβιλά στη θέση του Ανδρέα Μπουχαλάκη που ήταν αυτή τη φορά ο δέκτης… μουρμούρας προς το πρόσωπό του, κάθε φορά που καθυστερούσε με τις ενέργειές του την ανάπτυξη των «ερυθρόλευκων». Ήταν η ώρα να μιλήσουν οι αλλαγές και οι… παλιές καραβάνες!

Πριν καν να συμπληρωθεί ένα τέταρτο από την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο Άβιλα επιχείρησε σέντρα – διαβήτη από δεξιά, αλλά αν περιμένετε να σημάδεψε το κεφάλι του Ελ Αραμπί… κάνετε λάθος. Ο Ισπανός μπακ είδε τον Ματιέ Βαλμπουενά να κινείται υπέροχα ως ελεύθερος πίσω από τους επιθετικούς, σημάδεψε το κεφάλι του και ο Γάλλος άσσος την έστειλε στα δίχτυα με υπέροχη καρφωτή κεφαλιά.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά έχει μόλις στείλει την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΣ Γιάννινα με υπέροχη καρφωτή κεφαλιά και πανηγυρίζει…

Πρώτη ασίστ του Άβιλα με την ερυθρόλευκη φανέλα… χιλιοστή αποθέωση του Ματιέ στο Καραϊσκάκη στα χρόνια που μεγαλουργεί στη χώρα μας!

Το ζητούμενο ήταν να μην κάνει άλλα δώρα η άμυνα…

Με τον Ματιέ Βαλμπουενά να λύνει τον επιθετικό γόρδιο δεσμό των πρωταθλητών, η αγωνία των φίλων του Ολυμπιακού άρχισε να εστιάζεται στην «ερυθρόλευκη» περιοχή και όχι τόσο στην «κυανόλευκη».

Βλέπετε ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο πρωταθλητής έφτασε στο έκτο επίσημο παιχνίδι του καλοκαιριού, χωρίς να έχει γευτεί ακόμη τη χαρά της νίκης, ήταν τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνα του (σαν αυτό του Μανωλά απέναντι στον ΠΑΣ που όμως δεν πλήρωσε ακριβά ο Ολυμπιακός όπως τα αντίστοιχα που είχαν προηγηθεί στα ευρωπαϊκά προκριματικά).

Τα εύκολα ««πουλήματα» δεν έλειψαν, τα λάθη σε εύκολες φάσεις επίσης, αλλά αυτή τη φορά η επίθεση θα «καθάριζε» για τα καλά, πριν προλάβουν οι διαδοχικές αλλαγές του Στάικου (που ακολούθησαν το γκολ του Βαλμπουενά) να αλλάξουν τα δεδομένα της αναμέτρησης. Γιατί ναι μεν η άμυνα του Ολυμπιακού είχε πάλι τα προβλήματά της, αλλά και η αντίστοιχη του ΠΑΣ δεν πήγε καλύτερα. Το αντίθετο…

Οι Ηπειρώτες εμφανίστηκαν με χτυπητές αμυντικές αδυναμίες στην αμυντική τους λειτουργία και παρότι οι γηπεδούχοι βρίσκονται ακόμη σε περίοδο προσαρμογής στις απαιτήσεις του Κορμπεράν, μάλλον πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που δέχτηκαν γκολ στο β’ ημίχρονο και όχι στο πρώτο…

Μια «κρύα» βραδιά… στο τέλος ζέστανε τον κόσμο του Ολυμπιακού!

Το δεύτερο γκολ του Ραντζέλοβιτς στο 74′ (με υπέροχο πλασέ του Σέρβου στην αριστερή γωνία) έμελλε να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα μιας βραδιάς που ξεκίνησε… κάπως παγωμένη, αλλά στο φινάλε βρήκε τους φίλους του Ολυμπιακού να χαρίζουν το πιο ζεστό χειροκρότημά τους στους πρωταθλητές.

Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς διπλασιάζει τα γκολ του Ολυμπιακού και «σφραγίζει» τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Άλλωστε, για δεύτερο παιχνίδι μετά από αυτό με τον Απόλλωνα, ο Ολυμπιακός δείχνει σημεία ανάκαμψης. Και κυρίως αρχίζει, στα χέρια του Κορμπεράν, να επενδύει ξανά στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό είναι κάτι που λατρεύει ο «ερυθρόλευκος» κόσμος. Όπως λάτρεψε και την πρώτη επίσημη νίκη της ομάδας και όπως, φυσικά, λατρεύει αυτή την ασύλληπτη παικτούρα και τον υπέροχο επαγγελματία ποδοσφαιριστή που λέγεται Ματιέ Βαλμπουενά!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News