Super League: Όποιος φτιάξει τα… χάλια της άμυνας του, θα πάρει τον τίτλο!

EUROKINISSI

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου… κάνει το ταμείο της εκκίνησης του πρωταθλήματος της Super League και διαπιστώνει κοινή αχίλλειο πτέρνα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη, ΠΑΟΚ!

Ξεκίνησε, λοιπόν… να δούμε πως θα τελειώσει που λέει και μια ψυχή! Η νέα Super League μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και άπαντες επιχειρούν να κάνουν μια πρώτη καταγραφή όσων μας παρουσίασαν οι – θεωρητικά – πέντε διεκδικητές του τίτλου. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και οι «δελφίνοι» Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης.

Χρησιμοποιώ τη λέξη «θεωρητικά» γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν παραμείνει στην κούρσα μετά τον Ιανουάριο περισσότεροι από δύο, άντε το πολύ τρεις. Κάποιος θα χάσει τα ντέρμπι, κάποιος θα στραβοπατά μακριά από το σπίτι του, κάποιος θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια.

Στα πρώτα επίσημα ματς… άμυνες για κλάματα και για τους πέντε!

Όπως συμβαίνει μετά από κάθε πρεμιέρα, τα πρόσωπα είναι εκείνα που κλέβουν την παράσταση στις συζητήσεις στα καφενεία. «Πω, πω τι έκανε ο Αραούχο», «ρε συ τι παικτούρα είναι ο Ματιέ», «τι έβαλε ο Μαντσίνι», «τώρα να σας δω με τον Μπερνάρντ», «φίλε με τρέλανε ο Νάρεϊ»…

Ναι, δεν αντιλέγω καλοί και άγιοι όλοι οι μεσοεπιθετικοί, αλλά το διαχρονικό δόγμα στον αθλητισμό δεν αλλάζει… εκτός αν είσαι η Μπαρτσελόνα του παλιού καλού Μέσι: «Η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα κατακτά τα πρωταθλήματα».

Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς η αμυντική λειτουργία που μας έχουν εμφανίσει και οι πέντε διεκδικητές του τίτλου στο ξεκίνημα της σεζόν στα επίσημα παιχνίδια τους (είτε την πρώτη αγωνιστική της Super League, είτε νωρίτερα στους αγώνες των ευρωπαϊκών προκριματικών) είναι επιεικώς προβληματική… μην πω ανησυχητική!

Ο Κορμπεράν… τραβάει τα μούσια του με αυτά που βλέπει από τα στόπερ του!

Καλά για τον Κάρλος Κορμπεράν τι άλλο να γράψουμε; Ο άνθρωπος θα αρχίσει να… τραβάει το μούσι του μ’ αυτά που βλέπει από τους αμυντικούς του. Μην κοιτάτε που κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν για πρώτη φορά ανέπαφη την εστία τους σε επίσημο παιχνίδι.

Η ικανότητά τους να προσφέρουν στο πιάτο ευκαιρίες στους αντιπάλους τους από το πουθενά ήταν παροιμιώδης. Χωρίς να δέχονται την παραμικρή πίεση από τους Ηπειρώτες μπορούσαν κάλλιστα να έχουν βρεθεί πίσω στο σκορ από την τραγική (για την εμπειρία του) αντίδραση του Κώστα Μανωλά στη φάση του ακυρωθέντος αυτογκόλ.

Στο δεύτερο ημίχρονο δε υπήρξαν δύο περιπτώσεις στις οποίες ο Σισέ είχε την ευκαιρία να σταματήσει με περίσσεια ευκολία την μπάλα στην περιοχή, αλλά αντί να την απομακρύνει με ασφάλεια… χάρισε ασίστ σε αντιπάλους του.

Το ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα σπανίζουν οι μεσοεπιθετικοί ακόμη και της ικανότητας του Πιερό της Μακάμπι Χάιφα, δεν αθωώνει τον Σενεγαλέζο που σε κάθε παιχνίδι από το ξεκίνημα της σεζόν, προσφέρει τουλάχιστον ένα γκολ στο πιάτο στους αντίπαλους επιθετικούς, ακόμη κι αν στα υπόλοιπα… 89 λεπτά και… 59 δευτερόλεπτα μιας αναμέτρησης «βγάζει μάτια» με την απόδοσή του.

Τα «δώρα» της άμυνας Παναθηναϊκό και ΑΕΚ σε Λεωφόρο και Λαμία

Μήπως, όμως, και οι άλλοι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου (ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ) εμφάνισαν καλύτερη αμυντική εικόνα απέναντι σε Ιωνικό και Λαμία;

Στη Λεωφόρο, παραδόξως για τα δεδομένα των ομάδων του Γιοβάνοβιτς, οι «πράσινοι» παρουσίασαν τεράστιες «τρύπες» στην αμυντική τους λειτουργία (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο) κι αν είχαν απέναντί τους μια καλύτερη ομάδα, δεν θα έμπαιναν στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα προηγούμενοι στο σκορ. Ας είναι καλά και ο… άγιος Μπρινιόλι!

Στη δε Λαμία, ναι στο φινάλε όλοι θα θυμούνται τα δύο γκολ του Αραούχο, την πρώτη γκολάρα του Πινέδα, ωστόσο η εικόνα της ΑΕΚ στο χορτάρι δεν διέφερε και πολύ από την περσινή της πρεμιέρα με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ.

Απέναντι σε μια Λαμία που, θερισμένη από τον κορονοϊό, παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες, η ΑΕΚ προσέφερε στους γηπεδούχους τη δυνατότητα να προηγηθούν δύο φορές! Το ότι ο Ντε Βινσέντι πέταξε στα σκουπίδια τα δώρα, τόσο στην… ασίστ που του χάρισε ο Τζαβέλλας, όσο και στο πέναλτι που υπέπεσε ο Σιμάνσκι, δεν μετριάζει τον πονοκέφαλο του Αλμέιδα.

Για Άρη και ΠΑΟΚ ο προβληματισμός… είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη

Για τους δύο Θεσσαλονικείς της παρέας, η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος απέναντι σε Λεβαδειακό και Παναιτωλικό, δεν αποτελεί δείγμα γραφής για τις αμυντικές τους αδυναμίες. Αυτές είχαν προλάβει να τις ξεδιπλώσουν με… κάθε λεπτομέρεια στις αναμετρήσεις με Μακάμπι Τελ Αβίβ και Λέφσκι Σόφιας.

Τόσο η αμυντική λειτουργία του Άρη απέναντι στους Ισραηλινούς, όσο και αυτή του ΠΑΟΚ κόντρα στους Βούλγαρους, ήταν επιεικώς… απαράδεκτη.

Επειδή, λοιπόν, όλοι ρωτάνε από τώρα ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και τοποθετούν ως πρωταγωνιστές στην εξίσωση τον Χουάνγκ, τον Πινέδα, τον Μπερνάρντ, τον Γκρέι και τον Νάρεϊ, θα σας απαντήσω… «όποιος φτιάξει τα χάλια της άμυνάς του». Γιατί με τέτοιες άμυνες πρωτάθλημα δεν πανηγύρισε ποτέ κανείς!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News