Ολυμπιακός: Ο Κορμπεράν, οι “Galacticos” του Μαρινάκη και ο μεγάλος κίνδυνος!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός ισορροπεί ανάμεσα στη μεταγραφική έκσταση και τη σκληρή αγωνιστική πραγματικότητα και καλείται να πάρει με καθαρό μυαλό την πιο κομβική απόφαση της χρονιάς!

Γυρίζοντας από το Καραϊσκάκη το βράδυ της Πέμπτης και εισπράττοντας κλίμα από τα ραδιοφωνικά και διαδικτυακά «καφενεία» των φίλων του Ολυμπιακού, το πρόσωπο του Κάρλος Κορμπεράν ήταν αυτό που κυριαρχούσε στις συζητήσεις.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να… στρουθοκαμηλίζει κάποιος με την ιδιαίτερη πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί ολόκληρος ο οργανισμός του Ολυμπιακού τις επόμενες μέρες. Το να… χωθεί το πρόσωπο στην άμμο είναι το χειρότερο που έχουν να κάνουν στον Πειραιά και ο πρώτος που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Μαρινάκης δημιούργησε τους πρώτους “Galacticos” του ελληνικού ποδοσφαίρου και άλλαξε τα δεδομένα της συζήτησης!

Άλλωστε, ο ίδιος ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού είναι αυτός που δημιούργησε αυτή την πρωτόγνωρη πραγματικότητα τινάζοντας την… μπάνκα στον αέρα, και παρουσιάζοντας τους πρώτους “Galacticos” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι άλλος Ολυμπιακός υπήρχε στις συζητήσεις του Αυγούστου και άλλος Ολυμπιακός σήμερα, ας ρίξει μια ματιά στην παγκόσμια απήχηση που είχαν οι μεταγραφές του Μαρσέλο και του Χάμες Ροντρίγκες.

Χωρίς ίχνος υπερβολής οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να περπατήσουν σε μια… ισορροπία του τρόμου που κινείται ανάμεσα στις απίστευτες επενδύσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη (και φυσικά τις τεράστιες αγωνιστικές προσδοκίες που δημιούργησαν) και τα εξόφθαλμα αγωνιστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την ομάδα.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα κληθεί την επομένη του ντέρμπι με τον Άρη (το πρωί της Δευτέρας) να έχει αξιολογήσει με καθαρό μυαλό τα νέα δεδομένα που ο ίδιος δημιούργησε. Είναι μαθηματικά, βέβαιο, ότι θα κληθεί να το πράξει. Επιβάλλεται να το πράξει. Και δεδομένα ένα από τα πρόσωπα της συνολικής αξιολόγησης θα είναι και ο Κάρλος Κορμπεράν.

Το χρονοδιάγραμμα των στόχων του Ολυμπιακού

Όπως συμβαίνει σε κάθε αναπτυσσόμενη εταιρία, έτσι και ο Ολυμπιακός καλείται να ξεκινήσει την αξιολόγηση των δεδομένων θέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στόχων. Ποιο είναι αυτό;

1.      Η πρώτη ημερολογιακή περίοδος ξεκινά από το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου (όταν ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον εξαιρετικό φετινό Ατρόμητο στην επανεκκίνηση της Super League μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες) και ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχτούν στο Φάληρο τον ΠΑΟΚ.

Σ’ αυτό το δεκαπενθήμερο οι πρωταθλητές θα κληθούν να διαχειριστούν μαζεμένους πέντε τελικούς στους οποίους θα χρειάζονται απαραίτητα πέντε νίκες, αν θέλουν να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι των στόχων τους.
1ή2/10: Εντός με Ατρόμητο
6/10: Εντός με Καραμπάγκ
9/10: Εκτός με ΟΦΗ
13/10: Εκτός με Καραμπάγκ
16/10: Εντός με ΠΑΟΚ

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της διεκδίκησης του τίτλου και να μην μείνει πρόωρα πολύ πίσω στη βαθμολογία κι αν θέλει να διατηρήσει ακέραιες τις πιθανότητές του για συνέχιση της ευρωπαϊκής του διαδρομής (ακόμη και στο Conference League), θα κληθεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε ένα μίνι μαραθώνιο πέντε τελικών!

Και ιδιαίτερα στα δύο παιχνίδια με τους Αζέρους (που απέκτησαν μορφή… ζωής και θανάτου μετά το δικό τους 3-0 επί της Ναντ) ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε Χάμες, ούτε Μπακαμπού, ούτε Σαμασεκού που δεν έχουν δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα.

2.      Η δεύτερη ημερολογιακή περίοδος επίτευξης στόχων, ξεκινά το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτωβρίου (όταν ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Αγρίνιο) και ολοκληρώνεται το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου το τελευταίο που θα διεξαχθούν αγώνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου που θα επανεκκινήσει το πρωτάθλημα της Super League.

Σ’ αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός θα κληθεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια του ευρωπαϊκού του ταξιδιού μέσα στο 2023 και να θέσει τις βάσεις να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο στη διαδικασία των play offs (άρα να μην έχει αποκτήσει σημαντικό χάντικαπ από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα).

Βασική προϋπόθεση για να έχει νόημα η δεύτερη ημερολογιακή περίοδος είναι να έχει στεφθεί με επιτυχία η… πρώτη!

3.      Η τρίτη ημερολογιακή περίοδος αφορά φυσικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 όταν ο Ολυμπιακός θα κληθεί να διεκδικήσει όποιον διαθέσιμο τίτλο μπορεί.

4.      Η τέταρτη ημερολογιακή περίοδος έχει τελικό προορισμό το 2025 και το διπλό πιο μακροπρόθεσμο στόχο της κατάκτησης του 50ού πρωταθλήματος στα 100 χρόνια του συλλόγου και της αναζήτησης της πολυπόθητης υπέρβασης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα υλικά κατασκευής… αναβαθμίστηκαν, μοιραία και ο αρχιτέκτονας πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να τα αξιοποιήσει σωστά!

Κάπου εδώ λοιπόν, μοιραία ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αξιολογήσει και το κατά πόσο ο Κάρλος Κορμπεράν μπορεί να αποτελέσει τον αρχιτέκτονα ενός οικοδομήματος που θα φέρει εις πέρας όλους τους παραπάνω στόχους, καθώς καθένας τους επηρεάζει την υλοποίηση του επόμενου.

Μπορεί να το πράξει ο εξελίξιμος πλην άπειρος Ισπανός τεχνικός; Αν δεν βρίσκεσαι καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη να παρακολουθείς τη δουλειά ενός προπονητή, δεν μπορείς να αξιολογήσεις σωστά τα δεδομένα για να εκφέρεις ολοκληρωμένη άποψη. Εκτίμηση μπορείς να εκφέρεις, ολοκληρωμένη άποψη όχι…

Υπάρχει απλά με δεδομένη πραγματικότητα: Το όλο ποδοσφαιρικό project του Ολυμπιακού είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο για οποιονδήποτε προπονητή (ιδιαίτερα μέχρι τη διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου), πόσο μάλλον για έναν τεχνικό που βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Απλά αυτή τη στιγμή μου μοιάζει σαν ο Ολυμπιακός να αναζητούσε πριν από ένα μήνα αρχιτέκτονα για να του κατασκευάσει μια πολυτελή βίλα, και τώρα του παρέχει τα υλικά για να «σηκώσει»… ουρανοξύστη 120 ορόφων στην καρδιά του Μανχάταν.

Στις αρχές Αυγούστου ο Κάρλος Κορμπεράν καλείτο να διαχειριστεί σε επίπεδο προσωπικοτήτων, εντός και εκτός γηπέδων, μια ομάδα με βασικούς τον Ζινκερνάγκελ ή τον Αγκιμπού και πλέον καλείται να φέρει βόλτα τα αποδυτήρια μιας ομάδας με προσωπικότητες «παγκόσμιου ειδικού βάρους», όπως ο Μαρσέλο και ο Χάμες. Δεν το λες και… ίδιο περιβάλλον εργασίας!

Ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχει ο Ολυμπιακός πριν προλάβει να απολαύσει Χάμες και Μαρσέλο στο χορτάρι

Αναπόφευκτα, λοιπόν, ο Κάρλος Κορμπεράν θα αποτελέσει κομμάτι της συνολικής αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας στο ξεκίνημα μιας νέας απαιτητικής εποχής.

Γιατί η αμιγώς ποδοσφαιρική πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό φαντάζει αμείλικτη. Αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεπεράσουν με επιτυχία τη σκόπελο του πρώτου χρονικά επιπέδου των στόχων τους (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) κινδυνεύουν να πετάξουν στα… σκουπίδια και όλους τους επόμενους!

Και ο απολογισμός των μόλις δύο νικών σε δέκα παιχνίδια με τον Κορμπεράν στον πάγκο, αποτελεί, αν μη τι άλλο, πηγή προβληματισμού και σκέψης…

Ενδεχομένως η εικόνα που θα εμφανίσει η ομάδα το βράδυ της Κυριακής στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της καλύτερης δυνατής απόφασης. Είτε προς τη μία κατεύθυνση, είτε προς την άλλη…

Το δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε… μισή μέρα για χάσιμο. Από το πρωί της Τρίτης οι μηχανές του restart θα πρέπει να δουλεύουν στο φουλ στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Με Κορμπεράν, χωρίς Κορμπεράν, με τον ίδιο προπονητή, με άλλον προπονητή; Η απόφαση μόνο εύκολη δεν μοιάζει…

Όποια απόφαση κι αν επιλέξει, όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει κερδίσει το αναφαίρετο δικαίωμα να υποστηριχτεί από ολόκληρο τον οργανισμό!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News