Ολυμπιακός: Να «κλειδώσει» το Conference και μετά… βλέπει τι κάνει με το Europa!

Sportday.gr

Απέναντι στην Καραμπάγκ ο Ολυμπιακός παίζει πρώτιστα για να σώσει την ευρωπαϊκή του χρονιά. Το αν αυτή θα είναι στο Europa ή το Conference League, είναι το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί τους φίλους του…

Μια νύχτα επιβίωσης! Ένα ποδοσφαιρικό… Survivor 95 λεπτών! Αυτό καλείται να δώσει απόψε ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα όπως είναι η φετινή Καραμπάγκ.

Ένα βράδυ ολικού restart στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να κερδίσουν ένα κάρο δύσκολα στοιχήματα για να καταφέρουν να πανηγυρίζουν στο τέλος της αναμέτρησης.

Υπάρχουν φίλοι της πειραϊκής ομάδας που αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες αγωνιστικής επανεκκίνησης της αγαπημένης τους ομάδας (και υπό το φόβο απώλειας του πρωταθλήματος) θεωρούν τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις κάτι σαν… πολυτέλεια! Μέγα λάθος! 

Ο Ολυμπιακός στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη «θρέφεται» από την σταθερή παρουσία του στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο ίδιος ο οργανισμός (και κυρίως οι ποδοσφαιριστές του) έχουν μπολιαστεί από τη φιλοδοξία της παρουσίας σε έναν ημιτελικό ή έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ενδεχόμενος πρόωρος αποκλεισμός από τις αρχές Νοεμβρίου, δεδομένα θα έχει οδυνηρές συνέπειες και στη μάχη για τη διεκδίκηση των εγχώριων κεκτημένων στο υπόλοιπο της σεζόν.

Πρώτα να σωθεί η παρτίδα και μετά όλα τα υπόλοιπα…

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα του ομίλου (με τους Πειραιώτες να έχουν μηδέν βαθμούς μετά από δύο αγώνες) ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι απόλυτα ρεαλιστής. Για να μπορέσει να συνεχίσει να ονειρεύεται -όπως επαναλαμβάνουν Μαρινάκης, Καρεμπέ, παίκτες και φίλαθλοι- πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να σώσει απόψε την παρτίδα. Να εξασφαλίσει το μίνιμουμ και μετά ας έχει την πολυτέλεια να αποφασίσει ο ίδιος τι θα πράξει με το… μάξιμουμ.

Όπου μίνιμουμ η συνέχεια της ευρωπαϊκής του διαδρομής στο Conference League και όπου μάξιμουμ η πρόκριση στα νοκ άουτ πλέι οφ του Europa. Γράφω αυτά τα δύο σενάρια γιατί δυσκολεύομαι να βρω τρόπο με τον οποίο η Φράιμπουργκ δεν θα «κλειδώσει» και αρκετά νωρίς την πρώτη θέση του ομίλου. 

Έτσι όπως έχει ξεκινήσει η σεζόν για τους «ερυθρόλευκους» ενδεχόμενη μετακόμιση στο Conference League, ούτε ντροπιαστική θα είναι, ούτε καταστροφική. Ενδεχομένως στα μάτια πολλών να φαντάζει και ως το… ιδανικό σενάριο, βάσει των ιδιαιτεροτήτων της φετινής χρονιάς.

Το ζητούμενο, όμως, στο φινάλε της βραδιάς είναι να έχει κρατήσει ο Ολυμπιακός ολοζώντανες τις πιθανότητες συνέχισης της ευρωπαϊκής του πορείας, ανεξαρτήτως της διοργάνωσης που θα κληθεί να το πράξει. 

Κι αν κερδίσει ο Ολυμπιακός τι αποτέλεσμα θέλει στο Φράιμπουργκ – Ναντ;

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο το δικό του αποτέλεσμα, αλλά και εκείνο ανάμεσα στη Φράιμπουργκ και τη Ναντ στη Γερμανία. Τι θέλουν εκεί οι «ερυθρόλευκοι»; Νομίζω το… ρεαλισμό και όχι τη φιλοδοξία. 

Σε περίπτωση δικής τους νίκης επί της Καραμπάγκ και νίκης-έκπληξης της Ναντ στο σπίτι της Φράιμπουργκ, ναι μεν θα φουντώσει ξανά η μάχη για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης και της απ’ ευθείας πρόκρισης στους «16» του Europa League, την ίδια ώρα όμως θα… μπλέξει απίστευτα η εξασφάλιση της τρίτης θέσης που θα οδηγεί στα μπαράζ του Conference.

Αντίθετα σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού και ήττας των Γάλλων, ναι μεν η Φράιμπουργκ θα έχει σχεδόν αγκαλιάσει την πρώτη θέση του γκρουπ, αλλά ταυτόχρονα θα έχει πραγματοποιηθεί το πιο σημαντικό βήμα των «ερυθρόλευκων» για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής τους συνέχειας.

Ουσιαστικά θα τους αρκεί μια απλή νίκη με την Ναντ τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη (αν δεν γίνουν… σημεία και τέρατα στη συνέχεια των ομίλων) για να συνεχίσουν το ταξίδι τους τουλάχιστον στο Conference League.

Είπαμε, όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο δεν έχεις την πολυτέλεια να σκέφτεσαι μεγαλεπήβολα. Πρώτα σώζεις την παρτίδα, πρώτα επιβιώνεις και μετά σταθμίζεις τα δεδομένα. Το παν, όμως, είναι να επιβιώσεις… 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News