Ολυμπιακός: Αυτά τα χαφ αξίζουν… καλύτερα μπακ!

EUROKINISSI

Η ποιότητα των μεσοεπιθετικών του και η χτυπητή… ανεπάρκεια των ακραίων του αμυντικών, μοιάζουν με δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους στους οποίους καλούνται να ισορροπήσουν Ολυμπιακός και Μίτσελ!

Μπορεί ένα πολύτιμο διπλό, σαν αυτό του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο να αποτελέσει πηγή προβληματισμού για έναν προπονητή; Κι όμως, μπορεί…

Αν υπάρχει ένα παιχνίδι στο σεζόν που φανέρωσε μια ξεκάθαρη αρετή και μια… οφθαλμοφανή αδυναμία των «ερυθρόλευκων» αυτό ήταν το σαββατιάτικο απέναντι στον Παναιτωλικό του Γιάννη Αναστασίου. 

Από τη μια πλευρά της ζυγαριάς έχουμε τη δεδομένη ποιότητα από την οποία ξεχειλίζει η μεσοεπιθετική γραμμή των πρωταθλητών. Ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να αλλάξουν τη ροή μιας αναμέτρησης με μια προσωπική ενέργεια σπάνιας ομορφιάς, όπως το γκολ-ποίημα του Πεπ Μπιέλ με το οποίο «έσπασαν» την καλά οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων.

Από την άλλη, όμως, θαρρείς και το ισχυρότερο όπλο αναχαίτισης του Ίνμπομ, του Μπιέλ, του Χάμες, του Ελ Αραμπί, του Μπακαμπού βρίσκεται… εντός Ολυμπιακού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την εμφανή αδυναμία των ακραίων αμυντικών της ομάδας να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην επιθετική της ανάπτυξη.

Δεν χρειάζεται να βρει ξανά Τσιμίκα ή Γεωργάτο ο Ολυμπιακός. Ας βρει… Σαλίνο ή Χολέμπας!

Ιστορικά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που παρουσίαζε ορισμένα από τα κορυφαία δίδυμα ακραίων μπακ που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς; Τον Βαμβακούλα, τον Γεωργάτο, τον Μαυρογενίδη, τον Τοροσίδη, τον Ομάρ, τον Τσιμίκα; Η λίστα είναι ατελείωτη…

Ακόμη και μπακ όπως ο Χολέμπας, ο Σαλίνο ή ο Μαζουακού με τους οποίος συνεργάστηκε ο Μίτσελ στην πρώτη θητεία του στον Πειραιά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στο υπάρχον ρόστερ των πρωταθλητών. Βάσει βιογραφικών ο Ολυμπιακός διαθέτει αυτή τη στιγμή το κορυφαίο δίδυμο ακραίων μπακ της ιστορίας του (Μαρσέλο, Βρσάλικο) βάσει όσων βλέπουμε στο γήπεδο ο Βραζιλιάνος χρησιμοποιείται μόνο ως μέσος και ο Κροάτης αποδίδει καλύτερα ως στόπερ!

Αναφέρομαι σε αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Αν οι δυο τους επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, η συζήτηση που κάνουμε… προφανώς και παύει να έχει νόημα!

Τι μένει λοιπόν; Στα δεξιά ο παίκτης που βοηθάει περισσότερο επιθετικά όποτε καλείται να αγωνιστεί ως μπακ είναι ο… Βρουσάι! Το παιδί, όμως, δεν είναι μπακ. Από τον Άβιλα, όμως, που είδαμε στο Αγρίνιο είναι πολύ καλύτερος.

Για τα αριστερά, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Όσοι ακραίοι αριστεροί αμυντικοί κι αν αποκτηθούν, ακόμη και στα οικογενειακά διπλά ο Ρέαμπτσιουκ θα παίζει βασικός! Φιλότιμος ναι, μαραθωνοδρόμος εννοείται, άριστος επαγγελματίας; Όλα αυτονόητα! Και είναι ένας παίκτης εξαιρετικά χρήσιμος για το ρόστερ των πρωταθλητών, ως εναλλακτική επιλογή όμως και όχι σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Δεν γίνεται εδώ και δύο χρόνια (από τη μέρα που ο Κώστας Τσιμίκας ξεκίνησε να ζει το όνειρό του στο «Άνφιλντ») το… 95% από τις σέντρες που επιχειρούν οι ακραίοι αμυντικοί του Ολυμπιακού να καταλήγουν είτε σε πόδια αμυντικών στο πρώτο δοκάρι, είτε… στα βάθη της περιοχής των αντιπάλων στην προσπάθεια να τροφοδοτηθεί κάποιος μεσοεπιθετικός στο δεύτερο.

Δεν φτιάχνεις ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χωρίς μπακ που θα είναι σε θέση να… τρυπάνε τις αντίπαλες άμυνες!

Δεν νοείται ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να μη διαθέτει ακραίους αμυντικούς που να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην επιθετική ανάπτυξή της. Πως θα διασπάσεις μια «κλειστή» άμυνα όταν δεν μπορείς να την «τρυπήσεις» από τα άκρα; Πως θα αξιοποιήσεις φορ όπως ο Ελ Αραμπί ή ο Μπακαμπού όταν αδυνατείς να τους στείλεις την μπάλα στο σημείο που τη θέλουν;

Δεν γίνεται εδώ και δύο χρόνια το… 95% από τις σέντρες που επιχειρούν οι ακραίοι αμυντικοί του Ολυμπιακού να καταλήγουν είτε σε πόδια αμυντικών στο πρώτο δοκάρι, είτε… στα βάθη της περιοχής των αντιπάλων στην προσπάθεια να τροφοδοτηθεί κάποιος μεσοεπιθετικός στο δεύτερο.

Πως να αξιοποιηθούν οι μεταβιβάσεις με μοιρογνωμόνιο όπως αυτές του Ίνμπομ, του Χάμες ή του Εμβιλά, όταν τα μπακ σου αδυνατούν να πατήσουν περιοχή;

Δεν ξέρω, ειλικρινά, αν ο Λάιντνερ (τον οποίο δεν έχουμε δει λεπτό) δείχνει τόσο κακό πρόσωπο στις προπονήσεις στου Ρέντη, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην φυσική τους θέση Μαρσέλο και Βρσάλικο. Ξέρω, όμως, ότι τον Χουάνγκ… τον λυπήθηκε η ψυχή μου στο Αγρίνιο. Τόσες υπέροχες μεταβιβάσεις και όλες να καταλήγουν στα σκουπίδια!

Και δεδομένα αυτοί οι μεσοεπιθετικοί που βρίσκονται στο ρόστερ του Ολυμπιακού αξίζουν σύγχρονα επιθετικογενή μπακ που να είναι σε θέση αφενός να αξιοποιήσουν τις εμπνεύσεις τους και αφετέρου να ανεβάσουν κατακόρυφα την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Επαναλαμβάνω, χωρίς μοντέρνα ακραία μπακ, ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν φτιάχνεις…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News