ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ποιος θέλει να τραβήξει την… πρίζα του VAR από το πρωτάθλημα της Super League;

Στον νέο ΚΑΠ η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία άνοιξε παραθυράκι για να διεξάγονται αγώνες χωρίς VAR! Σοβαρά, τώρα;

Ζώντας εκ των έσω το μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εδώ και τριάντα χρόνια, έχω μάθει να… φοβάμαι και τη σκιά μου! Δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα και τα δύο έχουν συμβεί. Ελπίζω οι φόβοι που θα σας εκφράσω σήμερα να αποδειχτούν ότι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διεξαχθεί αγώνας του πρωταθλήματος της Super League, χωρίς VAR. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο νέος Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου που εγκρίθηκε από την ΕΠΟ, το αναφέρει ξεκάθαρα:

«Αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία του συστήματος VAR κατά τον χρόνο ορισμού ενός αγώνα, αυτός θα πρέπει να ορίζεται σε άλλη ημερομηνία, πλην αν όλως εξαιρετικοί λόγοι ανωτέρας βίας (λ.χ. μη ύπαρξη διαθέσιμων ημερομηνιών κλπ) επιβάλλουν την τέλεσή του. Αν προκύψει πρόβλημα μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος VAR την ημέρα του αγώνα (είτε πριν την έναρξη του είτε και κατά τη διάρκεια αυτού) ο αγώνας διεξάγεται κανονικά».

Κρατάω, λοιπόν, τη φράση «αν προκύψει πρόβλημα μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος VAR τη μέρα του αγώνα (είτε πριν την έναρξή του, είτε κατά τη διάρκεια αυτού) ο αγώνας διεξάγεται κανονικά».

Στα δικά μου μάτια είναι η πιο επικίνδυνη τροποποίηση που θα μπορούσε να γίνει στον ΚΑΠ. Πάνω που είχαμε αρχίσει να ηρεμούμε λίγο, καθώς αν μη τι άλλο με τη χρήση του VAR είχε περιοριστεί το εγχώριο… ξεκατίνιασμα σε λιγότερες φάσεις, έρχεται η ΕΠΟ και ανοίγει ένα παραθυράκι που επιτρέπει να διεξάγονται αγώνες χωρίς τη χρήση του ηλεκτρονικού διαιτητή. Παραθυράκι για κάποιους, κοτζάμ… κερκόπορτα στα δικά μου μάτια!

«Ρε συ Αλέξανδρε, υπερβολικός είσαι. Μήπως ψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη στην ΕΠΟ, απλά για να εμποδίσουν ενδεχόμενο αναβολής αγώνων σε περίπτωση μη λειτουργίας του VAR», ήταν το ερώτημα που μου τέθηκε κατά τη διάρκεια απογευματινής συζήτησής μου με άνθρωπο που γνωρίζει τα καθέκαστα στο Πάρκο Γουδί. Θα μπορούσα να δεχτώ ως λογικό το επιχείρημα, αν η συζήτηση αφορούσε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα εκτός από το ελληνικό. 

Μακάρι να μην γίνω μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι θα τις βρούμε μπροστά μας αυτές τις 69 λέξεις κατά τη διάρκεια της σεζόν. Εύχομαι, ειλικρινά, να είμαι εγώ υπερβολικός και να μη φτάσουμε στο σημείο να διεξαχθεί παιχνίδι της Super League χωρίς VAR για «πρόβλημα μη εύρυθμης λειτουργίας του».

Αν ήταν στο χέρι μου πάντως, όχι παραθυράκι δεν θα άφηνα ανοιχτό, ούτε… κλειδαρότρυπα, ούτε μισή χαραμάδα δεν θα επέτρεπα να υπάρχει που να αφήνει ανοιχτό το παραπάνω ενδεχόμενο. Δεν λειτουργεί το VAR, δεν διεξάγεται το παιχνίδι! Ορθά, κοφτά! Χωρίς «εκτός αν» και χωρίς αστερίσκους…

Είναι τόσο μεγάλη η καχυποψία, είναι τόσο έντονο το δηλητήριο που ρέει στη σκέψη μεγάλης μερίδας των Ελλήνων φιλάθλων που το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να ψάχνουμε να βρούμε… ποιος τράβηξε την πρίζα του VAR και ποιος του έδωσε το δικαίωμα να δώσει οποιαδήποτε ομάδα παιχνίδι της, χωρίς το τρίτο μάτι της τεχνολογίας να επιτηρεί τους διαιτητές και κυρίως τους βοηθούς τους.

Οπότε, ο Θεός και οι… οπτικές ίνες να βάλουν το χέρι τους για να μην τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα από κανένα ελαττωματικό καλώδιο!

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News