Ολυμπιακός: Τα μηδέν πίσω, πιο σημαντικά από τις γκολάρες μπροστά!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός βελτιώνεται, βρίσκει κορμό, προσφέρει θέαμα, «φτιάχνει» ξανά τον κόσμο του, αλλά τα πάντα για την πορεία του στη συνέχεια της σεζόν εξαρτώνται από μια… μη εμπορική παράμετρο παράμετρο: Την ανασταλτική του λειτουργία!

Καταλαβαίνω ότι γκολάρες αν αυτές που πέτυχαν ο Ίνμπομ στο Βόλο, ο Χάμες με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη ή ο Φορτούνης σε Γιάννινα και Νεάπολη, εκστασιάζουν και απογειώνουν οποιονδήποτε ποδοσφαιρόφιλο.

Σε μια πορεία πρωταθλητισμού, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες άλλες πιο… άχαρες και αντιεμπορικές λεπτομέρειες που είναι πιο σημαντικές και σίγουρα καθορίζουν περισσότερο την επίτευξη ή μη των στόχων μιας ομάδας.

Στο Βόλο ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε απλά ότι επιστρέφει σταδιακά σε μια ποδοσφαιρική κανονικότητα. Μετέτρεψε δηλαδή σε πάρτι επίδειξης δύναμης μια αναμέτρηση με μια μικρομεσαία ομάδα του πρωταθλήματος. Ούτε τυμπανοκρουσίες χρειάζονται, ούτε υπερβολές. Για έναν κανονικό Ολυμπιακό, τέτοιες νίκες συνιστούν μια ακόμη μέρα στη δουλειά.

Η πίστη ενός ολόκληρου οργανισμού για μια θρυλική ανατροπή

Πιο σημαντική στα δικά μου μάτια, ήταν η πίστη που έβγαλε ο «ερυθρόλευκος» οργανισμός για κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που – κακά τα ψέματα – πριν από δύο μήνες έμοιαζε χαμένο. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακό, όλοι μοιάζουν να πιστεύουν σε μια ανατροπή που, αν επιτευχθεί, θα μείνει στην ιστορία.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όχι μόνο βρέθηκε στο Βόλο, στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά με την απόκτηση του κορυφαίου ακραίου αμυντικού του πρωταθλήματος Βραζιλίας(και την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ), επιβεβαίωσε ότι είναι ο πρώτος και καλύτερος που θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εξαντληθούν οι πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου. 

Ο κόσμος του Ολυμπιακού που ταξίδεψε μαζικά στη Μαγνησία, εξέφρασε με τον πλέον πειστικό και ηχηρό τρόπο την εκδήλωση της πίστης στην προσπάθεια του Μίτσελ και των παικτών του. 15.000 άνθρωποι με τον Ολυμπιακό τέταρτο στο βαθμολογικό πίνακα, έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα φωνάζοντας… «ποιος μπορεί να ξεγράψει τον πρωταθλητή;»

Ο Μίτσελ, απολαμβάνει πλέον τους καρπούς της σκληρής προσπάθειας που κατέβαλλε τους προηγούμενους μήνες. Έχει βρει έναν σταθερό κορμό, έχει μοιράσει συγκεκριμένους ρόλους, έχει μειώσει το ρόστερ του και φυσικά δεν έχει να διαχειριστεί πλέον το εξοντωτικό πρόγραμμα που δημιουργούσε το ασφυκτικό φετινό καλεντάρι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι παίκτες; Μοιάζουν να απολαμβάνουν ξανά το ποδόσφαιρο! Το βλέπεις στους πανηγυρισμούς τους, το διακρίνεις στις δηλώσεις τους! Το διαπιστώνεις στις γκολάρες που πετυχαίνουν!

Τρεις νίκες για πρώτη φορά στη σεζόν, επειδή για πρώτη φορά κρατήθηκε τρεις φορές το μηδέν στην άμυνα!

Όλα τα παραπάνω συνιστούν, αν μη τι άλλο, πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η παράμετρος που θα κρίνει το κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να φτάσει σε μια ιστορική κατάκτηση τίτλου είναι η… λιγότερο εμπορική απ’ όλες. Και είναι καθαρά αγωνιστική!

Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τρία διαδοχικά σερί τρίποντα στο πρωτάθλημα. Παράδοξο για το DNA του συλλόγου, αλλά πιστοποιητικό της κάκιστης εκκίνησης στη σεζόν που είχαν πραγματοποιήσει.

Για να έρθουν, λοιπόν, αυτές οι συνεχείς νίκες, ο Ολυμπιακός διατήρησε για πρώτη φορά σε τρία συνεχή παιχνίδια (με Αστέρα Τρίπολης, Ιωνικό και Βόλο) ανέπαφη την εστία του. Λεπτομέρεια; Κάθε άλλο… 

Ο φετινός αγωνιστικός εφιάλτης των πρωταθλητών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην θλιβερή αμυντική λειτουργία μιας ομάδας που δεχόταν γκολ με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο. Όσο βελτιωμένος, λοιπόν, κι αν εμφανίζεται επιθετικά ο Ολυμπιακός (εκεί που κυριαρχεί η δεδομένη ατομική ποιότητα παικτών που μπορούν να «μιλάνε» στην μπάλα) τα πάντα στη συνέχεια του πρωταθλήματος θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο αυτό το «μηδέν» στην οπισθοφυλακή θα μπορέσει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και στα δύσκολα, στα ντέρμπι.

Όσο βελτιωμένος κι αν εμφανίζεται επιθετικά ο Ολυμπιακός τα πάντα στη συνέχεια του πρωταθλήματος θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο αυτό το «μηδέν» στην οπισθοφυλακή θα μπορέσει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και στα δύσκολα, στα ντέρμπι.

Η συνύπαρξη Χάμες – Φορτούνη – Μπιέλ πίσω από τον φουνταριστό επιθετικό (είτε αυτός λέγεται Μπακαμπού, είτε Ελ Αραμπί) προσδίδει στην ομάδα του Μίτσελ το στοιχείο του απρόβλεπτου που τόσο πολύ έλειπε εδώ και μήνες, ωστόσο αυξάνει τις δυσκολίες σε ότι αφορά την ανασταλτική λειτουργία της. 

Γι’ αυτό οι τρεις ανέπαφες εστίες, έστω και με αντιπάλους όχι υψηλής δυναμικότητας (όπως είναι οι περισσότερες ομάδες που συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα) είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της αγωνιστικής μετάλλαξης του Ολυμπιακού. Κι αυτή η βελτίωση της συνολικής αμυντικής λειτουργίας (και το κατά πόσο θα συνεχιστεί στα δύσκολα που ακολουθούν) θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες μιας θρυλικής ανατροπής στην κορυφή του πρωταθλήματος. 

ΥΓ: Βρισκόμουν στον ραδιοφωνικό αέρα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 90,1 όταν έμαθα την απίστευτη είδηση της απώλειας του Παναγιώτη Τζένου! Δεν το χωρά ο νους. Τη μια μέρα να συζητάς με έναν άνθρωπο, να κάνεις πλάκα, και την επομένη να μαθαίνεις ότι δεν θα τον συναντήσεις ποτέ ξανά στη ζωή σου. Ένα τίποτα είμαστε! Γι’ αυτό χαλαρώστε όλοι, προσέξτε την υγεία σας και αντιμετωπίστε κάθε σας στιγμή σαν να ήταν η τελευταία. Στη ζωή μας υπάρχουν ανεκτίμητα αγαθά που οφείλουμε όλοι μας να απολαμβάνουμε όσο έχουμε το χρόνο να το πράττουμε. Γιατί κανείς μας δεν ξέρει πόσο χρόνο έχει μπροστά του. Καλό ταξίδι Παναγιώτη…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News