Διαιτησία: Το… «βγες με το γόνατο και πάρ’ τους παραμάζωμα» δεν υπάρχει πια!
Η πολυσυζητημένη φάση με πρωταγωνιστές Αθανασιάδη και Φαμπιάνο, αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία που γνωρίζαμε για τη θέση του τερματοφύλακα και θέτει τεράστια ερωτήματα για το ρόλο του διδύμου Μπαλτάκου – Μπένετ!
Βράδυ Κυριακής, επικοινωνεί μαζί μου επί σειρά ετών ρεπόρτερ του Ολυμπιακού και με ρωτά την άποψή μου για τη φάση με πρωταγωνιστές Αθανασιάδη – Φαμπιάνο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων.
«Ποιο πέναλτι; Πας καλά; Αν εμένα μου σφύριζαν πέναλτι σε τέτοια έξοδο θα… δάγκωνα τον διαιτητή από την καρωτίδα», του είπα χαριτολογώντας. Είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας.
Παίζοντας τερματοφύλακας σε ερασιτεχνικό επίπεδο για χρόνια μεγάλωσα ακούγοντας την κατσάδα των προπονητών μου κάθε φορά που δεν πρόβαλα το γόνατο προς τα εμπρός, όποτε επιχειρούσα έξοδο. Και επειδή ήμουν τερματοφύλακας που πάντα έπαιζε έξω από την εστία του το δόγμα «βγες με το γόνατο και πάρ’ τους όλους παραμάζωμα», αποτελούσε οδηγό μου κάθε φορά που πήδαγα πάνω από συμπαίκτες και αντιπάλους.
Ωστόσο, επειδή, το ποδόσφαιρο τρέχει και εξελίσσεται ποτέ δεν πρέπει να μένεις σε αυτά που πιστεύεις ότι ισχύουν. Πάντα πρέπει να εκπαιδεύεσαι, να ενημερώνεσαι και να συζητάς με εξειδικευμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα στο αντικείμενο της διαιτησίας.
Ανέκαθεν είχα τρέλα με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επειδή το θεωρώ ως το υπ’ αριθμόν ένα εργαλείο… χορήγησης δηλητηρίου της κοινής γνώμης, θέλω πάντα να είμαι πολύ μετρημένος και τεκμηριωμένος στις κρίσεις μου για αποφάσεις διαιτητών. Για χρόνια, μάλιστα (όσο άντεχαν τα γόνατά μου) ζητούσα να ορίζομαι διαιτητής σε φιλικά παιχνίδια ακαδημιών για να είμαι σε θέση να κατανοώ καλύτερα πως βλέπει ένας διαιτητής το παιχνίδι μέσα από το χορτάρι. Ποια είναι η σωστή θέση που πρέπει να παίρνει, πως μπορεί να διακρίνει μια παράβαση όταν, για παράδειγμα, έχει κορμιά που του εμποδίζουν το οπτικό πεδίο. Τρέλα πραγματική…
Γιατί τιμωρείται πλέον το ριψοκίνδυνο παίξιμο και από τους τερματοφύλακες
Ακούγοντας, λοιπόν, σοβαρές τοποθετήσεις ανθρώπων που υποστήριζαν ότι υπάρχει πέναλτι στη φάση του Αθανασιάδη, προβληματίστηκα. Και το έψαξα. Έχουν δίκιο!
Χθες η ιστοσελίδα 10.gr δημοσίευσε ένα βίντεο από το εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει η ΟΥΕΦΑ σε όλες τις Ομοσπονδίες και περιλαμβάνει μια φάση παραπλήσια με αυτή της εξόδου του τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Είναι, ίσως, η μόνη φάση που είδε το φως της δημοσιότητας που είναι ακριβώς ίδια με αυτή που είδαμε το βράδυ της Κυριακής στην “Opap Arena”. Ο τερματοφύλακας διώχνει την μπάλα και στη συνέχεια χτυπάει άθελά του με το γόνατο τον επιτιθέμενο στο κεφάλι. Δείτε τη:
Τι αναφέρει, λοιπόν, η οδηγία που δίνεται στους διαιτητές για ανάλογες φάσεις: Πέναλτι και κίτρινη κάρτα στον τερματοφύλακα!
Γιατί όμως, η ΟΥΕΦΑ κρίνει ότι υπάρχει παράβαση στη συγκεκριμένη φάση; Η λέξη “reckless” είναι το κλειδί. Δείτε ακριβώς τι αναφέρουν οι κανονισμοί διαιτησίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πλέον για ανάλογες φάσεις.
Φάουλ (ή κατ’ επέκταση πέναλτι αν η παράβαση λαμβάνει χώρα εντός περιοχής) καταλογίζεται σε περιπτώσεις που ο διαιτητής κρίνει ότι ένας ποδοσφαιριστής συμπεριφέρεται απρόσεκτα ή ριψοκίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ενός αντιπάλου του.
Ένας τερματοφύλακας, λοιπόν, που υψώνει ψηλά το γόνατο του και το φέρνει στο ύψος του κεφαλιού αντιπάλου του, θεωρείται πλέον ότι συμπεριφέρεται ριψοκίνδυνα και η ενέργειά του τιμωρείται με πέναλτι.
Γονατιά στο κεφάλι, θεωρείται εξ ορισμού ριψοκίνδυνο παίξιμο, τελεία και παύλα. Αυτό σημαίνει ότι οι τερματοφύλακες χάνουν, εκτός των άλλων, και ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Γιατί μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο τερματοφύλακας… αθωωνόταν εξ ορισμού όποτε ερχόταν σε επαφή με αντίπαλό του από τη στιγμή που έβρισκε την μπάλα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.
Και ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι διαιτησίας προχώρησαν σε τροποποιήσεις των κανονισμών ήταν οι συχνοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών από εξόδους τερματοφυλάκων.
Τα αμείλικτα ερωτηματικά για Μπαλτάκο, Μπένετ
Και κάπου εδώ ξεκινούν τα αμείλικτα ερωτηματικά για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, και τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ.
Εγώ, που είμαι ένας απλός δημοσιογράφος, και που το βράδυ της Κυριακής πίστευα ότι δεν υπήρχε πέναλτι, έψαξα, έμαθα, διάβασα, συζήτησα ακόμη και με διαιτητές και διαπίστωσα ότι στους κανονισμούς διαιτησίας υπήρξε μια αλλαγή που προσωπικά αγνοούσα.
Είναι δυνατόν να αγνοεί τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ ο άνθρωπος που προΐσταται της ελληνικής διαιτησίας; Δύο τινά υπάρχουν. Είτε ο Μπένετ αγνοεί τις αλλαγές στους κανονισμούς (γεγονός που τον καθιστά εξ ορισμού ανίκανο, άχρηστο και επικίνδυνο για το ρόλο που επιτελεί), είτε τις γνωρίζει αλλά παραπληροφορεί την κοινή γνώμη για άλλους λόγους.
Ο δε Τάκης Μπαλτάκος (ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που έσπευσε να εκδώσει δημόσια… ετυμηγορία για διαιτητική απόφαση) οφείλει να διαπιστώσει σήμερα κιόλας αν οι οδηγίες που δίνει η ΟΥΕΦΑ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την ερμηνεία που του έδωσε η ΚΕΔ για τη φάση με τον Αθανασιάδη. Και οφείλει εδώ και τώρα να λύσει τη συνεργασία της ΕΠΟ με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή. Αν δεν το κάνει τότε πολύ απλά θα δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στο Πάρκο Γουδή σε… διατεταγμένη υπηρεσία.
Και κάτι τελευταίο που μου προξένησε απορία: Πως είναι δυνατόν διαιτητής που σφύριζε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες παιχνίδια της Super League (αναφέρομαι στον Αριστομένη Κουτσιαύτη) να είναι κατηγορηματικός για ύπαρξη πέναλτι στη φάση του Αθανασιάδη εξηγώντας τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ, και ο μέχρι πρότινος προϊστάμενός του να δίνει διαφορετική ερμηνεία στη φάση;
Τελικά τι ανέφερε η εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών για φάσεις σαν αυτή; Και πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται άλλα ο επικεφαλής της ΚΕΔ και άλλα ένας διαιτητής που μέχρι πρότινος… εκπαιδευόταν από την ΚΕΔ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Τα συστατικά της πολύτιμης περσινής συνταγής
- Ολυμπιακός - Ρεάλ 79-69: Με «ηφαίστειο» ΣΕΦ και σπουδαίο ΜακΚίσικ υπέταξε την «βασίλισσα»
- Βεζένκοφ: «Εχουμε σπουδαίους παίχτες , πρέπει να γίνουμε καλή ομάδα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης