Ολυμπιακός: Θέλεις πρωτάθλημα και νταμπλ; Γίνε… Πασχαλάκης!

EUROKINISSI

Η αγωνιστική παρουσία, οι επιδόσεις και κυρίως η νοοτροπία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στους πρώτους μήνες παρουσίας του στον Ολυμπιακό, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τους «ερυθρόλευκους» στις «μάχες» που τους περιμένουν.

Για πολλοστή φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνέλαβα τον εαυτό μου στο τέλος μιας αγωνιστικής της Super League σε κατάσταση αμηχανίας. Να θέλεις να γράψεις τόσα πολλά γι’ αυτά που έχεις δει να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σου, αλλά να γνωρίζεις ότι αν γράψεις έστω και μισή λέξη γι’ αυτά που πιστεύεις, θα συμβάλλεις κι εσύ σε ένα γαϊτανάκι μίσους που μοιραία οδηγεί σε έναν νέο Άλκη Καμπανό. Κι ας ξέρεις ότι έχεις δίκιο, ή θεωρείς ότι έχεις δίκιο…

Όταν μάλιστα το ημερολόγιο πλησιάζει κάθε χρόνο 8 Φεβρουαρίου, αντιλαμβάνεσαι ότι κανένα δίκιο (ούτε το δικό σου, ούτε εκείνο κάποιου συνομιλητή σου με αντίθεση άποψη) δεν έχει σημασία, όσο η ίδια η ζωή νέων παιδιών.

Σε τέτοιες στιγμές αμηχανίας, όμως, έρχεται το ίδιο το ποδόσφαιρο και με έναν απίθανο τρόπο εμφανίζεται ως δια μαγείας μπροστά σου και σου προσφέρει μια διέξοδο υγείας. Και προσωπικά για μένα το βράδυ της Κυριακής η διέξοδος ήρθε με μια φωτογραφία…

Να έχουν προηγηθεί όσα προηγήθηκαν στο Περιστέρι και να έρχεται το ίδιο το ποδόσφαιρο να σου προσφέρει μια φωτογραφία – όαση στην παράνοια και την αρρώστια!

Το στοργικό χάδι και η πατρική αγκαλιά του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στον Γιάννη Κωνσταντέλια θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία αντίστασης του υγιούς ποδοσφαίρου απέναντι στο… παραποδόσφαιρο. Και στα δικά μου μάτια έχει ως πρωταγωνιστή τον απόλυτο MVP της αντεπίθεσης του Ολυμπιακού στη μάχη για μια θρυλική αντεπίθεση σε μια χρονιά που έμοιαζε χαμένη.

Το κορυφαίο ξεκίνημα τερματοφύλακα του Ολυμπιακού που έχουμε δει από το 1980 και μετά!

Στην περίπτωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη οι αριθμοί αντανακλούν το μέγεθος της συνεισφοράς του στην προσπάθεια αναγέννησης μιας άκρως προβληματικής ομάδας στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν.

Δέκα ανέπαφες εστίες στα πρώτα 15 παιχνίδια της καριέρας του στον Ολυμπιακό (από τη σεζόν 1979-80 όταν και θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο) μόνο ο Ρομπέρτο είχε διατηρήσει. Ούτε ο Νικοπολίδης, ούτε ο Σα, ούτε ο Ελευθερόπουλος, ούτε καν ο μεγάλος Νίκος Σαργκάνης στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Στο απόλυτο crash test Πασχαλάκης 2023 – Ρομπέρτο 2013 ο Έλληνας πορτιέρο υπερτερεί κατά δύο γκολ του Ισπανού, καθώς έχει δει την εστία του να παραβιάζεται 7 φορές, σε αντίθεση με τον Ρομπέρτο που είχε δεχτεί 9 γκολ στο δικό του εντυπωσιακό ξεκίνημα.

Δουλειά, προσωπικότητα, αποφασιστικότητα, αυτοσυγκέντρωση

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι αν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δεν βρισκόταν σε εξαιρετική βραδιά στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός θα είχε επιστρέψει ηττημένος από τη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα του πρωταθλητή απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν άκρως προβληματική σε όλα τα επίπεδα, ανασταλτικά, επιθετικά, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας. Γιατί όταν επιτρέπεις στον αντίπαλό σου να φτάνει σε θέση τετ α τετ στα 17 δευτερόλεπτα, και στο καπάκι του δίνεις τη δυνατότητα να αγγίξει και πάλι το γκολ, μόλις ενάμιση λεπτό μετά την έναρξη του αγώνα, συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορείς να αισθάνεσαι ικανοποιημένος με την εικόνα σου.

Επιπλέον, όταν έχεις δει τον τερματοφύλακα σου να σε κρατά όρθιο στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου που πελαγοδρομείς, σου δίνει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθείς στην ανάπαυλα και εσύ επιστρέφεις στο γήπεδο και δεν δημιουργείς ούτε μισή ευκαιρία για να απειλήσεις τον αντίπαλό σου, πάλι δεν μπορείς να αισθάνεσαι ικανοποιημένος.

Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να διεκδικήσει με αξιώσεις πρωτάθλημα και κύπελλο έχοντας (αρχής γενομένης από την Πέμπτη) να διαχειριστεί και πέντε παιχνίδια με την ΑΕΚ; Να… γίνει Πασχαλάκης!

Να σκιστεί στη δουλειά, όπως αποδεικνύεται ότι το έπραξε ο διεθνής πορτιέρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (από τη μέρα που έμεινε ελεύθερος με τον ΠΑΟΚ μέχρι τη μέρα που υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό). Για να εμφανιστεί ένας ανενεργός τερματοφύλακες στην κατάσταση που βρίσκεται ο Πασχαλάκης από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι με την Καραμπάγκ, σημαίνει ότι έχει λιώσει στην ατομική προπόνηση και τα γυμναστήρια.

Να βρει ξανά ο Ολυμπιακός την προσωπικότητα που θα τον μετατρέψει ξανά σε μια «φονική μηχανή» που θα κυνηγά λυσσασμένα τη νίκη σε όλα του τα παιχνίδια και δεν θα συμβιβάζεται με την ισοπαλία, όπως το έπραξε στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.

Ανεξαρτήτως των συνθηκών που θα συναντά σε κάθε γήπεδο, να βγαίνει στο χορτάρι μια ομάδα αποφασισμένη να λυγίζει και σίδερα. Όπως ακριβώς το έπραξε ο Πασχαλάκης στην επιστροφή του στην Τούμπα.

Και, βέβαια, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό να είναι ένας Ολυμπιακός με την αυτοσυγκέντρωσή του στο 110% και όχι μια ομάδα… αλλού γι’ αλλού όπως εμφανίστηκε στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Η μαγκιά της αυτοκριτικής!

Ο Πασχαλάκης της Τούμπας, όμως, πρέπει να αποτελέσει οδηγό του Ολυμπιακού για τη συνέχεια της σεζόν, όχι μόνο για όσα έπραξε εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και για όλα όσα δήλωσε έξω από τις τέσσερις γραμμές.

Ο Πασχαλάκης της Τούμπας πρέπει να αποτελέσει οδηγό του Ολυμπιακού για τη συνέχεια της σεζόν, όχι μόνο για όσα έπραξε εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και για όλα όσα δήλωσε έξω από τις τέσσερις γραμμές.

Η αυτοκριτική όχι μόνο δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας για μια ομάδα όπως ο φετινός Ολυμπιακός, αλλά αντίθετα οφείλει να αξιοποιείται ως πολύτιμο εργαλείο σε μια προσπάθεια σταδιακής και συνεχούς βελτίωσης. Αν στον Πειραιά πιστέψουν ότι έχουν γίνει ξανά ομαδάρα επειδή συμπλήρωσαν ένα γύρο αήττητοι στο πρωτάθλημα, η συνέχεια της σεζόν θα είναι γεμάτη δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν, όμως, όλοι οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές κοιτάξουν στον καθρέφτη τις αδυναμίες της ομάδας (με την κυνικότητα που το έπραξε ο Πασχαλάκης στα αποδυτήρια της Τούμπας) και δουλεύουν σκληρά σε κάθε προπόνηση για να τις βελτιώσουν, τότε το θαύμα της ολικής επαναφοράς του πρωταθλητή θα έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του. Η αυτοκριτική όχι μόνο δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά συνιστά απίστευτη ποδοσφαιρική μαγκιά! 

Το μυαλό στο χορτάρι, όχι στις… μεζούρες!

Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι σε ένα ποδόσφαιρο που παιχνίδια μπορεί να κρίνονται με… μεζούρες, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή ή αθλητή να μείνει ανεπηρέαστος απ’ όσα τραγελαφικά βλέπει να εκτυλίσσονται γύρω του.

Η συγκέντρωση, όμως, μόνο στη δική τους δουλειά αποτελεί μονόδρομο. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Το τι κάνει η διοίκηση μιας ομάδας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της είναι δική της δουλειά. Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δικό τους έργο που περιορίζεται αποκλειστικά στο χορτάρι.

Όπως το πράττει από τον Οκτώβριο ο πιο ώριμος Πασχαλάκης που έχουμε δει ποτέ! Τα πράγματα είναι απλά: Είσαι ο Ολυμπιακός και θέλεις πρωτάθλημα και νταμπλ; Γίνε… Πασχαλάκης! 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News