Ολυμπιακός: Ο Ταρίκ Μπλακ μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι το κίνητρο σε μια μεταγραφή ξένου!

EUROKINISSI

Η μεταγραφή του Ταρίκ Μπλακ στον Ολυμπιακό και η επίδραση που έχει πλέον ο Αμερικάνος σέντερ στην ομάδα-θαύμα του Γιώργου Μπαρτζώκα μας θυμίζουν ποιο πρέπει να είναι το βασικό συστατικό απόκτησης ξένου από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα!

Ήταν 31 Ιουλίου όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση του Ταρίκ Μπλακ. Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη μας, ανέτρεξα στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων το πρωί της επομένης. To θέμα που κυριαρχούσε στην επικαιρότητα ήταν η συμφωνία των «ερυθρόλευκων» – στο ποδόσφαιρο – με τον Κάρλος Κορμπεράν.

Το όνομα του Μπλακ εμφανιζόταν κάπου… στριμωγμένο στα εξώφυλλα με τις περισσότερες αναφορές να τον αποκαλούν «μεγάλο στοίχημα του Μπαρτζώκα». Ενδεχομένως να ήταν κι έτσι. Άλλωστε ο Αμερικανός που είχε βγάλει μάτια με τη φανέλα της Μακάμπι τη διετία 2018-20, αποκτήθηκε από τους «ερυθρόλευκους» ως έβδομος ξένος και ως μια κίνηση χαμηλού ρίσκου.

Λίγους μήνες μετά το θηρίο των 206 εκατοστών όχι μόνο εξελίσσεται σε μια από τις πιο αγαπητές φιγούρες του Ειρήνης και Φιλίας, όχι μόνο μοιάζει με «πυρηνικό όπλο» στα χέρια του προπονητή του, αλλά πλέον συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο κομβικά κλειδιά του Μπαρτζώκα στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να σαρώσει όλους τους τίτλους που θα διεκδικήσει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Κίνητρο… αυτή η μαγική λέξη!

Προσέξατε τι είπε ο Έλληνας κόουτς μετά το θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα; «Με τον Μπλακ νομίζω ότι ήμασταν λίγο τυχεροί. Είχε κίνητρο να γυρίσει και να αποδείξει ποιος είναι».

Κίνητρο! Η πιο σημαντική λέξη στις μεταγραφές ξένων αθλητών που έρχονται στη χώρα μας να συνεχίσουν την καριέρα τους. Μια λέξη που τις περισσότερες φορές υποτιμούμε αναδεικνύοντας ως πιο σημαντικές παραμέτρους μιας «βόμβας» άλλα στοιχεία του βιογραφικού που συνοδεύει ένα μεταγραφικό απόκτημα της αγαπημένης μας ομάδας.

Η Ελλάδα, βλέπετε, μπορεί να είναι για αρκετούς διάσημους αθλητές ένας… τριτοκοσμικός επαγγελματικός προορισμός, πλην όμως διαθέτει άλλες αρετές που μπορούν να δελεάσουν οποιονδήποτε να έρθει στη χώρα μας.

Το παν για έναν ξένο που θα έρθει να αγωνιστεί σε μια ελληνική ομάδα (όποια κι αν είναι αυτή) είναι να έχει μέσα του αναμμένη τη φλόγα της αμιγώς αθλητικής διάκρισης, να είναι διατεθειμένος να σκιστεί στη δουλειά για να πετύχει, να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ίσο προς ίσο και όχι ως… τέκνο ενός ανώτερου θεού.

Ο Ταρίκ Μπλακ ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία αθλητών. Ήρθε στον Ολυμπιακό αποφασισμένος να πετύχει και να δουλέψει όσο κανείς για να τα καταφέρει. Ήρθε να επαναφέρει την καριέρα του στις ράγες που είχε κατασκευάσει στο Τελ Αβίβ και να αφήσει πίσω του τις λανθασμένες επιλογές της τελευταίας διετίας.

Πίστεψε στον Ολυμπιακό, έκανε τον Ολυμπιακό να πιστέψει στο ταλέντο και τη θέλησή του και πλέον ο Μπαρτζώκας εισπράττει τα οφέλη της συγκεκριμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο παρκέ.

Άλλωστε αυτή η δίψα για διάκριση είναι που ενώνει όλους τους ξένους που επέλεξε ο Μπαρτζώκας για να συνθέσει ένα μπασκετικό παζλ που υποχρεώνει την Ευρώπη να το χαζεύει με το στόμα ανοιχτό. Ποιος ήταν… βαρύ όνομα ερχόμενος στον Πειραιά; Ο Γουόκαπ; Ο Φαλ; Ο Πίτερς; Ο Κέινααν; Ο Μπολομπόι; Ο ΜακΚίσικ; Κανείς!

Θα το επαναλάβουμε για άλλη μια φορά: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα βρει το φινάλε της σεζόν τον Ολυμπιακό. Ιδιαίτερα το μονοπάτι που οδηγεί στο θρόνο της Euroleague είναι απρόβλεπτο, δύσβατο και γεμάτο εκπλήξεις.

Ό,τι κι αν συμβεί, πάντως, ο τρόπος που σχεδιάστηκε κομμάτι-κομμάτι το οικοδόμημα του Ολυμπιακού πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάριο. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αξίζει το… πρώτο βραβείο αθλητικής αρχιτεκτονικής!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News