ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ο χλευασμός στον Ολυμπιακό, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όλης της σεζόν!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για την επικοινωνιακή «αξιοποίηση» του αποκλεισμού των «ερυθρόλευκων» από τους εγχώριους αντιπάλους τους

Είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη ένας καλοκαιρινός αποκλεισμός του Ολυμπιακού. Ένα γεγονός που ζούμε μια φορά κάθε 5-6 σεζόν (με τελευταίο το στραπάτσο από τη Χάποελ Μπερ Σέβα). Και όπως κάθε γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση. Και από τον Ολυμπιακό και από τους εγχώριους αντιπάλους του!

Για τους πρωταθλητές τα συζητήσαμε. Πάμε σήμερα να ρίξουμε μια ματιά στα αντίπαλα στρατόπεδα και κυρίως σε αυτά των δύο «Δικεφάλων», του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, των δύο βασικών διεκδικητών… βεζύριδων που – ως άλλοι Ιζνογούντ – θέλουν να αρπάξουν τον θρόνο του πρωταθλητή από τους Πειραιώτες.

Από την επομένη του αποκλεισμού με τη Λουντογκόρετς, έχει γραφτεί στον φίλα προσκείμενο Τύπο των δύο ομάδων, ότι πιο απαξιωτικό κείμενο μπορεί να φανταστεί κανείς για τον Ολυμπιακό. Λογικό, ελληνικό, αλλά… καθόλου έξυπνο επικοινωνιακά, αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη.

Όταν ένα θηρίο είναι πληγωμένο, το αφήνεις να παλεύει μόνο του με τις πληγές του. Δεν του θίγεις τον εγωισμό, δεν το προκαλείς και φυσικά δεν του προσθέτεις κίνητρο να πατήσει γερά στα πόδια του και να αντεπιτεθεί.

Κι αυτή τη στιγμή το αγωνιστικό θηρίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία διετία, είναι ο Ολυμπιακός. Είναι η ομάδα που εμφανίζει σαφές ποιοτικό πλεόνασμα έναντι των αντιπάλων της και ουδείς αμφισβητεί το δίκαιο της κατάκτησης δύο διαδοχικών τίτλων με χαρακτηριστική άνεση.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, είναι πληγωμένος στο χορτάρι! Με τραύματα που δεν είναι εύκολο να επουλωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ανοίγω μικρή παρένθεση και καταθέτω τη συγκεκριμένη παρατήρηση, γιατί διαπιστώνω και μια δεύτερη… απαξίωση προς τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να έχει στείλει ήδη τους πρωταθλητές Ελλάδος στους ομίλους του Europa League.

Μυαλό δεν βάζουμε, θα πω εγώ. Ειλικρινά, μετά από τόσα «γαλανόλευκα» στραπάτσα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξακολουθούμε να θεωρούμε… ευκολάκι μια διπλή αναμέτρηση του Έλληνα πρωταθλητή με την πρωταθλήτρια Σλοβακίας; Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη μονομαχία για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του σε συνθήκες, μάλιστα, που δεν έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται. Γιατί ένας ευρωπαϊκός καλοκαιρινός αποκλεισμός δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος, κυρίως πνευματικά! Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω…

Τι διαβάζουμε, λοιπόν, από το πρωί της Πέμπτης; Μέσα που εκφράζουν τη «γραμμή» του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, να χρησιμοποιούν τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού είτε ως μέσο μείωσης της αξίας των «ερυθρόλευκων», είτε και ως… ντόπα προς τους παίκτες των δικών τους ομάδων με προτροπές του στιλ «από αυτούς θα το χάσετε;»…

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο για τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή από την απαξίωση, το χλευασμό και την ειρωνία που υφίσταται από τους εγχώριους αντιπάλους του!

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο για τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή από την απαξίωση που υφίσταται από τους εγχώριους αντιπάλους του! Σε μια χρονική περίοδο που άπαντες στου Ρέντη καλούνται να αντιδράσουν άμεσα και να αντεπιτεθούν (τόσο αγωνιστικά, όσο και μεταγραφικά), έρχονται οι ίδιοι οι αντίπαλοί τους να τους προσφέρουν στο πιάτο το πιο ισχυρό κίνητρο.

Και οι μέρες που διανύουμε, μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές για τη διαμόρφωση των ισορροπιών ολόκληρης της σεζόν και εντός συνόρων. Ο πληγωμένος και «κοιμισμένος» Ολυμπιακός θα ήταν σαφώς ένας πιο βατός στόχος για τους διεκδικητές του στέμματός του. Ο θιγμένος και αποφασισμένος να αντεπιτεθεί και να σταθεί ξανά στα πόδια του Ολυμπιακός, μάλλον δεν είναι αντίπαλος που θες να έχεις απέναντι σου.

Αίσθησή μου, πάντως, είναι ότι η επικοινωνιακή διαχείριση του αποκλεισμού από τη Λουντογκόρετς από το «επικοινωνιακό» περιβάλλον ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα σχέδια των δύο «Δικεφάλων», αλλά αντίθετα μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα της σεζόν εις βάρος δύο ομάδων που δεδομένα θα εμφανιστούν στη μάχη του πρωταθλήματος καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές από πέρσι.

Το ζητούμενο είναι να μάθουμε πως θα διαχειριστεί ο ίδιος ο Ολυμπιακός τις μετασεισμικές δονήσεις του αποκλεισμού από τη συνέχεια του Champions League και πως θα απαντήσει στην ειρωνεία που υφίσταται. Το κίνητρο, πάντως, του έχει προσφερθεί… λουκούμι!

ΥΓ: Πάντως έχει και την πλάκα της η… ανταλλαγή ειρωνίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τη μια ευρωπαϊκή σφαλιάρα να διαδέχεται την άλλη στο γαλανόλευκο σβέρκο μας, εμείς περιμένουμε πότε θα ψοφήσει η… ευρωπαϊκή κατσίκα του γείτονα για να αναθαρήσουμε! Μόνο που έτσι όπως το πάμε δεν θα μείνει… κατσίκα για κατσίκα στη γειτονιά και δεν θα έχουμε με τι να ασχολούμαστε! 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News