Super League playoffs: Ποιος θα το σηκώσει; Όποιος… δηλητηριαστεί λιγότερο!

Sportday.gr

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των πιο συναρπαστικών και πιο… επικίνδυνων play offs στην ιστορία της Super League, ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για τα στοιχεία που θα κρίνουν το φετινό πρωταθλητή!

Και τώρα ποια ευχή μοιάζει πιο ταιριαστή για τα play offs της Super League που ξεκινούν; «Να κερδίσει ο καλύτερος», όπως θα λέγαμε σε κάθε πολιτισμένη ποδοσφαιρικά χώρα του πλανήτη, ή… «ο Θεός να βάλει το χέρι του» για να τελειώσει αναίμακτα ένα μίνι πρωτάθλημα που θα είναι δεδομένα βουτηγμένο στο δηλητήριο του φανατισμού και της καχυποψίας;

Στη μοναδική χώρα του υποτιθέμενου δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού (γιατί έτσι θέλουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως Έλληνες) που η Ποδοσφαιρική της Ομοσπονδία όχι μόνο δεν καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει την καχυποψία, αλλά κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τη διογκώσει ακόμη περισσότερο, για πρώτη φορά στην ιστορία ο πρωταθλητής θα αναδειχτεί μέσα από μια συναρπαστική μάχη των τεσσάρων μεγάλων παραδοσιακών δυνάμεών του. Και μόνο που το γράφουμε, συγχωρέστε μας, αλλά… τρέμουμε στη σκέψη, αντί να την απολαμβάνουμε!

Δεν έχει όμως νόημα οποιαδήποτε περαιτέρω καταγραφή της συγκεκριμένης νοσηρής πραγματικότητας. Αυτήν έχουμε, με αυτή θα πορευτούμε. Ας ελπίσουμε ότι, τουλάχιστον, οι ίδιες οι ομάδες θα βοηθήσουν ώστε τουλάχιστον τα ντέρμπι στα γήπεδά τους να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.

Και «αιχμηρές» ανακοινώσεις θα υπάρξουν, και διχαστικές τοποθετήσεις σαν αυτές του Ραζβάν Λουτσέσκου θα κυριαρχήσουν στα τρίτα ημίχρονα και εννοείται θα… μουλιάσουμε στην αμφισβήτηση κάθε διαιτητικής απόφασης ανάλογα με το χρωματικό πρίσμα των οπαδικών γυαλιών που αυτή θα πραγματοποιείται.

Όσο συναρπαστική κι αν είναι λοιπόν – με στυγνά βαθμολογικά κριτήρια – η διαδικασία που ξεκινά, άλλο τόσο δηλητηριασμένη μοιάζει σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα. Ποιος θα επιβιώσει; Ποιος θα φτάσει πρώτος στο νήμα; Όποιος δηλητηριαστεί λιγότερο!

Εκείνος που δεν θα επιτρέψει στο δηλητήριο της συνολικής ατμόσφαιρας να εισχωρήσει στα αποδυτήρια της δικής του ομάδας και να αλλοιώσει την καθαρά ποδοσφαιρική σκέψη που πρέπει να συνοδεύει τον προπονητή και τους παίκτες σε μια πολύ απαιτητική προσπάθεια.

Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Όλοι θα διαμαρτύρονται στους διαιτητές, όλοι θα θεωρούν ότι… σφάζονται (άλλοι δικαιολογημένα και άλλοι αδικαιολόγητα), όσοι καταφέρουν να περιορίσουν την αρρώστια στις σκέψεις τους, εκείνοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν πρώτοι στο τέλος της διαδρομής. 

Η ιστορία διδάσκει ότι ένας μεγάλος… καταρρέει!

Η ιστορία μας διδάσκει ότι ανεξαρτήτως του φορμάτ των play offs (είτε σε αυτά δηλαδή περιλαμβανόταν η ανάδειξη του πρωταθλητή, είτε όχι) πάντα υπήρχε ένας μεγάλος που… κατέρρεε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Θυμάστε τον Ολυμπιακό της σεζόν 2009-10 (της τελευταίας της εποχής Κόκκαλη); Δεύτεροι είχαν τερματίσει οι «ερυθρόλευκοι» πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό του Τζιμπρίλ Σισέ, και στο φινάλε των play offs είχαν τερματίσει πέμπτοι και… υπό διάλυση, έχοντας υποστεί 4 ήττες σε έξι παιχνίδια απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη.

Μήπως δεν συνέβη κάτι ανάλογο πέρσι με την ΑΕΚ; Τρίτη και εντός Ευρώπης έκλεισε την κανονική περίοδο η «Ένωση» με 46 βαθμούς έναντι 45 του Άρη και 42 του Παναθηναϊκού και στο μίνι πρωτάθλημα συγκέντρωσε μόλις και μετά βίας 10 βαθμούς σε 10 παιχνίδια, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Για να μπορέσεις να επιβιώσεις σε μια τόσο σκληρή διαδικασία πρέπει να διαθέτεις αντισώματα που θα σου επιτρέπουν να διατηρείς καθαρή τη σκέψη σου, τόσο μετά από μεγάλες νίκες, όσο και μετά από… σφαλιάρες. Μοναδικός τρόπος για να το πετυχαίνεις είναι να αισθάνεσαι σιγουριά για την ομάδα σου, να μην αφήνεις ακόμη και εις βάρος σου διαιτησίες να σε επηρεάζουν και να μπορείς να εστιάζεις αποκλειστικά στο επόμενο παιχνίδι.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πράττεις σε ένα τόσο δηλητηριασμένο περιβάλλον, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε εκτίμηση για την ταυτότητα του φετινού πρωταθλητή μοιάζει εξαιρετικά παράτολμη.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο όλοι μας έχουμε λιγότερο ή περισσότερο μια εκτίμηση της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει στο χορτάρι καθένας από τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου. Σε πνευματικό επίπεδο, όμως, ουδείς γνωρίζει πως θα διαχειριστεί καθένας από τους τέσσερις οργανισμούς, μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Πιθανότατα, όμως, η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι αυτή που θα κρίνει το φετινό πρωταθλητή! 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News