Ολυμπιακός: Τα θαύματα θέλουν πάνω απ’ όλα λογική…

EUROKINISSI

Μπορεί να ανατρέψει ο Ολυμπιακός ένα 3-0 απέναντι στη φετινή ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα; Η λογική λέει όχι. Ποιος πίστευε όμως ότι οι «ερυθρολευκοι» θα κέρδιζαν 3-0 και μάλιστα στο 67′ πριν από ένα μήνα στην «Αγιά Σοφιά»;

Ας είμαστε ρεαλιστές! Η ανατροπή ενός 3-0 σε διπλές αναμετρήσεις σε οποιαδήποτε διοργάνωση στον πλανήτη ισοδυναμεί με ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα! Ακόμη και στις μέρες μας που έχει καταργηθεί ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ…

Κι αυτό ακριβώς κυνηγά το βράδυ της Τετάρτης ο Ολυμπιακός απέναντι στην ΑΕΚ. Αν μιλάγαμε για μπάσκετ, οι πιθανότητες ανατροπής ενός τόσο μεγάλου σκορ θα έμοιαζαν από μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Στο ποδόσφαιρο, όμως, ποτέ μη λες ποτέ…

Άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να βρουν ένα σκορ το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους πριν από έναν ακριβώς μήνα απέναντι στη σημερινή αντίπαλό τους και μάλιστα μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Γιατί όσο απρόσμενο κι αν φαντάζει ένα 3-0 στον επαναληπτικό ημιτελικό, άλλο τόσο τρελό και παλαβό (μην πούμε και περισσότερο) έμοιαζε το σκορ στους ηλεκτρονικούς πίνακες της “Opap Arena” εκείνο το βράδυ της 12ης Μαρτίου όταν στο 67′ ο Κανός διαμόρφωνε το 0-3 υπέρ των «ερυθρόλευκων». Ο Ολυμπιακός έκανε φύλλο και φτερό μια ομάδα που δεν είχε χάσει ούτε βαθμό στο, μέχρι εκείνη τη μέρα, απόρθητο κάστρο της.

12 Μαρτίου τότε, 12 Απριλίου απόψε… για όσους αναζητούν σημάδια και γούρια πριν από ένα παιχνίδι. Επειδή, όμως, τις περισσότερες φορές ένας ποδοσφαιρικός αγώνας κρίνεται από άλλα στοιχεία και όχι από… βουντού, πάμε να δούμε τι χρειάζεται μια ομάδα για να ανατρέψει όλα τα εις βάρος της προγνωστικά.

Απλές μικρές προϋποθέσεις που όμως πρέπει να συμβούν ταυτόχρονα

Ποια είναι, η δυσκολία μιας τόσο μεγάλης ανατροπής που αν επιτευχθεί πάντα θα μνημονεύεται στα… βάθη των αιώνων από τους φίλους της ομάδας που θα την πετύχει;

Η απάντηση έγκειται στην αναγκαιότητα ύπαρξης πολλών μικρών προϋποθέσεων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Καμιά δεν είναι σπάνια στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβούν όλες μαζί.

Πρώτον, καμιά ιστορική ανατροπή δεν έρχεται με… τρέλα στο μυαλό. Αντίθετα χρειάζεται λογική και υπομονή από τους ποδοσφαιριστές που την κυνηγούν. Αν μπεις στο γήπεδο με το… αμόκ να πετύχεις γκολ, συνήθως το δέχεσαι και η σεμνή τελετή λαμβάνει πρόωρα τέλος.

Δεύτερον, είσαι υποχρεωμένος να διασφαλίσεις πρώτα το μηδέν στην άμυνα και εν συνεχεία να κυνηγήσεις τα γκολ που χρειάζεσαι στην επίθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι αν η ομάδα που έχει στα χέρια της ένα υπέρ της 3-0 σκοράρει, τότε η αποστολή της αντιπάλου της θα αγγίζει τα όρια του υπερφυσικού. Αυτή η παράμετρος μοιάζει και η πιο δύσκολη στο αποψινό ζευγάρωμα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ιδιαίτερα τρεις μέρες μετά την αποκαρδιωτική εικόνα της «ερυθρόλευκης» οπισθοφυλακής στη Λεωφόρο και τα παιδαριώδη γκολ που χάρισαν οι Πειραιώτες στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Τα «πράσινα» γκολ του ντέρμπι των «αιωνίων» από την άλλη φανερώνουν την τρίτη παράμετρο μιας ενδεχόμενης ιστορικής ανατροπής. Κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να διαμορφωθεί η ιστορία ενός αγώνα κατά την εξέλιξή του. Γκολ μπορεί να έρθουν από το πουθενά. Από ένα «τσαφ» σαν αυτό του Παπασταθόπουλου ή ένα αυτογκόλ όπως του Ελ Αραμπί στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Απλά όταν κυνηγάς την ανατροπή ενός 3-0 θα πρέπει όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες ενός αγώνα να είναι με το μέρος σου!

Τέταρτο, απαγορεύεται έστω και ένας ποδοσφαιριστής να χάσει τα λογικά του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, έστω κι αν έχεις ήδη φτάσει σκορ ανατροπής. Απόψε για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει την παραμικρή τύχη να φέρει τούμπα το 3-0 του πρώτου αγώνα, αν δει ποδοσφαιριστή του να αποβάλλεται με τον τρόπο που είχε αποβληθεί ο Μπιελ στον αγώνα πρωταθλήματος των δύο ομάδων στην «Αγιά Σοφιά».

Πέμπτο και ενδεχομένως πιο σημαντικό. Δεν αρκεί εσύ να τα κάνεις όλα σωστά, θα πρέπει και ο αντίπαλός σου να τα κάνει όλα λάθος. Δεν αρκεί δηλαδή ο Ολυμπιακός του Ανιγκό να βγάλει στο χορτάρι του Καραϊσκάκη το καλύτερο φετινό του πρόσωπο. Θα πρέπει και η ΑΕΚ του Αλμέιδα να εμφανιστεί υπνωτισμένη και ενδεχομένως… αλαζονική μετά το σκορ του πρώτου αγώνα. Και για να αποδώσουμε τα εύσημα στον Αργεντινό, αν μη τι άλλο έχει καταφέρει να κρατήσει την έπαρση (που χαρακτηρίζει σε πολλά κομμάτια τη λειτουργία του φετινού οργανισμού της «Ένωσης») μακριά από το αγωνιστικό τμήμα και τα αποδυτήρια των Σπάτων.

Δεν αρκεί ο Ολυμπιακός του Ανιγκό να βγάλει στο χορτάρι του Καραϊσκάκη το καλύτερο φετινό του πρόσωπο. Θα πρέπει και η ΑΕΚ του Αλμέιδα να εμφανιστεί υπνωτισμένη και ενδεχομένως… αλαζονική μετά το σκορ του πρώτου αγώνα.

Φαντάζει πάντως εξαιρετικά δύσκολο για τον φετινό Ολυμπιακό να μπορέσει να προηγηθεί ξανά με 3-0 απέναντι στην ΑΕΚ, μέσα σε μόλις ένα μήνα. Όπως, για παράδειγμα, φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο να επιβάλλει το δικό του ρυθμό σε τρίτο διαδοχικό ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Από την άλλη το Καραϊσκάκη είναι ένα γήπεδο ικανό να κάνει τα… αδύνατα δυνατά. Στις μεγάλες του βραδιές μπορεί να μετατραπεί σε ηφαίστειο ικανό να λιώσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Όσο μυαλό και υπομονή, όμως, χρειάζεται να έχουν οι ποδοσφαιριστές του Ανιγκό και ο ίδιος ο Γάλλος τεχνικός, άλλο τόσο πρέπει να διαθέτει τα συγκεκριμένα χαρίσματα απόψε και η «ερυθρόλευκη» εξέδρα. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News