ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Τουλάχιστον η Λίνκολν θα είναι… λιγότερο έτοιμη από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ!

O Αλέξανδρος Σόμογλου αναλύει την κλήρωση Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί οι βασικοί αντίπαλοί των ελληνικών ομάδων θα έχουν πλεονέκτημα στο ξεκίνημα των γκρουπ

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν μάθαμε τους αντιπάλους Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στους ομίλους Europa και Conference League, έχουμε επιδοθεί ομαδικώς σε εκτιμήσεις για το βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας της ετυμηγορίας της κληρωτίδας της ΟΥΕΦΑ. Λογικό και αυτονόητο…

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν η συγκεκριμένη συζήτηση είναι η πλέον κατάλληλη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με βάσει όσα παράλογα συμβαίνουν εδώ και εβδομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθόμαστε να αναλύσουμε τη δυναμικότητα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, της Φενερμπαχτσέ, της Αντβέρπ, της Κοπεγχάγης, της Σλόβαν Μπρατισλάβα ή της μικρούλας Λίνκολν από τη Γιβραλτάρ, αλλά αποφεύγουμε να θέσουμε το πλέον καίριο ερώτημα που αφορά τις δύο ελληνικές ομάδες και τις αντιπάλους τους:

Έχουμε καταλάβει πόσο πιο έτοιμοι θα είναι οι ανταγωνιστές των θέσεων που οδηγούν στα νοκ άουτ των δύο διοργανώσεων;

Την ώρα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα εκκινήσουν τη διαδικασία των ομίλων στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν στα πόδια τους μόλις ένα (!) επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος (αν το έχουν κι αυτό, γιατί κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η Super League θα εκκινήσει το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου). Να ρίξουμε μια ματιά στο καλεντάρι των αντιπάλων μας;

H Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα έχει δώσει 4 αγώνες πρωταθλήματος και έναν κυπέλλου.
Η Φενερμπαχτσέ επίσης θα μετράει 4 παιχνίδια πρωταθλήματος στη Super Lig.
Η Αντβέρπ θα έχει δώσει 6 παιχνίδια στην Pro League.
Η Κοπεγχάγη θα μετράει 8 αγώνες στο εγχώριο πρωτάθλημα!
Η Σλόβαν Μπρατισλάβα θα έχει δώσει 6 αγώνες για το πρωτάθλημα Σλοβακίας.

Κι ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ; Θα βρεθούν στην εκκίνηση των ομίλων… ξυπόλυτοι στα αγγούρια με Πέδρο Μαρτίνς και Ραζβάν Λουτσέσκου να έχουν δοκιμάσει τις ομάδες τους στην εγχώρια λίγκα με αντιπάλους τον Ατρόμητο και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Να μιλήσουμε, λοιπόν, για ποδόσφαιρο, να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για την κλήρωση αλλά αρχικά να κατανοήσουμε ότι οι δύο εναπομείναντες «πρεσβευτές» μας δεν θα έχουν το ρυθμό των αντιπάλων τους. Και ο ρυθμός παίζει τεράστιο ρόλο στην εκκίνηση κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν.

Άντε, για να έχουμε και μια μορφή… παρηγοριάς στον άρρωστο, η φτωχή πλην τίμια Λίνκολν δεν θα έχει δώσει κανένα παιχνίδι στο πρωτάθλημά του Γιβραλτάρ, γιατί πολύ απλά στη λίγκα του κρατιδίου συμμετέχουν μόλις 11 ομάδες και ξεκινά μέσα Οκτωβρίου.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη για τον Ολυμπιακό, παραγγελία για τον ΠΑΟΚ αν παρουσιαστεί… κανονικός ΠΑΟΚ στους ομίλους και όχι το φάντασμα που περιφέρεται τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα

Στη θεωρία, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μια κλήρωση… ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Αν αξιολογήσει κανείς τις πιθανές αντιπάλους που μπορούσαν να είχαν «ψαρέψει» από κάθε γκρουπ, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

Από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας ήρθε η Άιντραχτ, η δεύτερη χειρότερη επιλογή μετά τη Λέστερ, με την υποσημείωση βέβαια ότι εδώ και χρόνια όποτε οι «ερυθρόλευκοι» συναντούν σε όμιλο Γερμανούς (πλην Μπάγερν)… κάτι καλό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή χρονιά τους!

Από το τρίτο γκρουπ, πρωταρχικό ζητούμενο ήταν να αποφύγουν οι πρωταθλητές επισκέψεις σε Αγγλία και Ισπανία. Η Φενερμπαχτσέ προφανώς και δεν είναι κάποιος βατός αντίπαλος, αλλά είναι πολύ καλύτερη επιλογή από Γουεστ Χαμ, Σοσιεδάδ και Μπέτις.

Από το τέταρτο, νομίζω ότι η Αντβέρπ αποτελεί ιδανική επιλογή. Μια ομάδα που παίζει ανοιχτά, με τεράστια αμυντικά κενά, νομίζω ότι η παρουσία της στον όμιλο εγγυάται ότι ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στο χειρότερο σενάριο στα νοκ άουτ του Europa Conference League.

Στον ΠΑΟΚ, όλα κύλησαν ευνοϊκά! Μια απόλυτα βατή κλήρωση που του αφήνει ορθάνοιχτο μονοπάτι να κονταροχτυπηθεί ουσιαστικά με την έμπειρη Κοπεγχάγη για την πρώτη θέση του ομίλου. Τη Σλόβαν την είδαμε στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και… δεν μας έβγαλε τα μάτια, για τη Λίνκολν τι να συζητήσουμε, άρα δεδομένα οι Θεσσαλονικείς έχουν αν μη τι άλλο μια τεράστια ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους «16» τουλάχιστον μέσω της διαδικασίας των νοκ άουτ (αντιμετωπίζοντας μια ομάδα που θα έχει τερματίσει τρίτη σε όμιλο του Europa League). Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα δούμε… κανονικό ΠΑΟΚ στη διοργάνωση και όχι το φάντασμα που περιφέρεται τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το σίγουρο είναι ότι ως ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουμε μια σημαντική πιθανότητα να δούμε δύο ελληνικές ομάδες να διεκδικούν με αξιώσεις την παρουσία τους στους «16» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που συμμετέχουν. Απλά, φροντίζουμε οι ίδιοι να… πριονίζουμε τα πόδια μας και να περιορίζουμε τα ποσοστά επιτυχίας μας! Γιατί σαν τη δική μας Super League, δεν υπάρχει ούτε στο Γιβραλτάρ. Κι εκεί ακόμα μπορεί το πρωτάθλημά τους να ξεκινά Οκτώβριο, αλλά τουλάχιστον ξέρουν την ημερομηνία έναρξής του!  

  • Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το γραφικό γήπεδο της Λίνκολν στο Γιβραλτάρ, εκεί που όλοι ξέρουν πότε θα κυλήσει ξανά η μπάλα του πρωταθλήματος. Για το Καραϊσκάκη, την Τούμπα, το Πανθεσσαλικό, το Γεντί Κουλέ, το ΟΑΚΑ, το Βικελίδης… έχει ο θεός. Κάποια στιγμή θα μάθουμε!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News