ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Η κορυφαία μεταγραφή του Big 5 λέγεται… Μαντί Καμαρά!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου επιχειρεί τη γενική αποτίμηση του καλοκαιριού, και εξηγεί γιατί θεωρεί πιο σημαντική κίνηση μια παραμονή αντί οποιασδήποτε άφιξης!

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του μεταγραφικού απολογισμού των «μεγάλων δυνάμεων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ή αλλιώς η… λατρεμένη ώρα που τρώμε όλοι παρεούλα τις σάρκες μας για να βγάλουμε πρωταθλητή πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Και επειδή η ψυχολογία των μεταγραφών έχει τα ίδια σκαμπανεβάσματα με την ψυχολογία του μέσου Έλληνα οπαδού, κάθε φορά που κερδίζει ή χάνει η αγαπημένη του ομάδα, όσοι γκρίνιαζαν πριν από λίγες μέρες, ξαφνικά δηλώνουν ενθουσιασμένοι και όσοι πανηγύριζαν εμφανίζονται αίφνης… μουδιασμένοι!

Οι μόνοι οπαδοί που βρίσκονταν σε σταθερή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που είδαν τη διοίκηση του «Δικεφάλου» να επιλέγει ουσιαστικά το μονοπάτι της… αποχής από το μεταγραφικό παζάρι. Άλλωστε η καλοκαιρινή είδηση που επισκίασε οποιαδήποτε άλλη στα αποδυτήρια της Τούμπας, ήταν μια πώληση (αυτή του Χρήστου Τζόλη στη Νόριτς) και όχι κάποια αγορά…

Όπως συμβαίνει πάντα στις μεταγραφές καμιά επίδοξη πρωταθλήτρια Ελλάδος δεν υλοποίησε στο ακέραιο το σχεδιασμό της. Ο Ολυμπιακός ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του μεσοεπιθετικού του οπλοστασίου, ωστόσο δεν έπραξε το ίδιο στα δύο άκρα της άμυνάς και, φυσικά, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης Σεμέδο, ενδέχεται να υπάρξουν και ερωτηματικά αναφορικά με την πληρότητα στις θέσεις των στόπερ.

Η ΑΕΚ, άλλαξε ολόκληρη την ενδεκάδα της, κάλυψε εμφανή κενά στο ρόστερ της με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, ωστόσο τα έπραξε όλα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θυσιάζοντας άνευ λόγου και αιτίας την εξασφάλιση μιας θέσης στους ομίλους του Conference League. Αφήστε που έχουμε Σεπτέμβριο και όχι Ιούνιο και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς καλείται ουσιαστικά να χτίσει μια ομάδα από το μηδέν…

Αντίστοιχο βουνό έχει να ανηφορίσει και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο οποίος είδε τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να πετάει ένα ολόκληρο καλοκαίρι στα σκουπίδια και να επιχειρεί να σώσει την παρτίδα το τελευταίο 48ωρο των μεταγραφών. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα δείξει…

Ούτε οι φίλοι του Άρη πρέπει να πανηγυρίζουν, κι ας έχει η ομάδα τους τινάξει την μπάνκα στον αέρα με σωρεία ηχηρών μεταγραφών. Η χημεία και το δέσιμο μιας ενδεκάδας μπορεί να μην είναι και το πλέον… δημοφιλές αντικείμενο συζήτησης μιας παρέας οπαδών, δεδομένα όμως αποτελεί καημό των προπονητών. Και ο Άκης Μάντζιος ξέρει ότι πρέπει να δέσει γρήγορα μια ενδεκάδα αλλαγμένη κατά 80% και βάλε! Στα δικά μου μάτια όταν μια ομάδα αλλάζει κάθε χρόνο την ενδεκάδα της, κάτι δεν κάνει καλά στο μεταγραφικό σχεδιασμό, όσο καλούς ποδοσφαιριστές κι αν αποκτά. Γιατί είναι σίγουρο ότι αρκετές από τις φετινές μεταγραφές του Άρη τις… ζήλεψαν οι οπαδοί των αντιπάλων του. Αλλά για άλλο ένα καλοκαίρι… παρά ήταν πολλές!

Ο Ολυμπιακός διαθέτει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να φορούν τη φανέλα του οι τρεις κορυφαίοι και πιο επιδραστικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο Μαντί Καμαρά, ο Γιαν Εμβιλά και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Πάμε, τώρα, και στην πιο δημοφιλή και επίκαιρη ερώτηση που τίθεται κάθε πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη: Ποια ήταν η κορυφαία μεταγραφή στη Super League; Θα απαντήσω χωρίς κανέναν δισταγμό: Η… παραμονή του Μαντί Καμαρά στον Ολυμπιακό!

Το έγραψα σε προηγούμενο blog μου, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Κανείς, μα κανείς δεν περίμενε ότι ο Καμαρά θα βρισκόταν πρώτη μέρα του φθινοπώρου στου Ρέντη. Ούτε στον Ολυμπιακό δεν το πίστευαν (γι’ αυτό και είχαν σπεύσει να δέσουν έγκαιρα το γάιδαρό τους με την απόκτηση του Κούντε).

Ο Μαντί Καμαρά δεν είναι απλά ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είναι ένας παίκτης με τόσο υψηλό επίπεδο, πλέον, που του επιτρέπει να διαμορφώνει με την παρουσία του τις ισορροπίες ενός πρωταθλήματος, όπως είναι το ελληνικό. Και ο Ολυμπιακός διαθέτει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να φορούν τη φανέλα του οι τρεις κορυφαίοι και πιο επιδραστικοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο Μαντί Καμαρά, ο Γιαν Εμβιλά και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Αν έσπαγε η συγκεκριμένη τριάδα, δεν θα ήταν καθόλου, μα καθόλου εύκολο για τον Πέδρο Μαρτίνς να καλύψει το κομμάτι που θα του έλειπε. Και ενδεχομένως η απόσταση που θα χώριζε τους «ερυθρόλευκους» από τον εγχώριο ανταγωνισμό να μίκραινε αυτομάτως, ανεξάρτητα από τις μεταγραφικές κινήσεις των υπόλοιπων ομάδων.

Με τον Καμαρά παρόντα και τους Εμβιλά, Ελ Αραμπί στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός διαθέτει μια από τις πιο ποιοτικές τριπλέτες που έχει παρουσιάσει ποτέ ελληνική ομάδα στον άξονά της και δεδομένα ξεκινά και το νέο πρωτάθλημα με «έμψυχο» ποιοτικό πλεονέκτημα απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό.

Σε καμιά περίπτωση, βέβαια, δεν περιμένω φέτος κάποιον περίπατο για τους «ερυθρόλευκους» αντίστοιχο με τον περσινό ή τον προπέρσινο. Κάθε άλλο. Ο δρόμος προς την διατήρηση του θρόνου, θα είναι πολύ πιο δύσβατος, γιατί ανεξαρτήτως μεταγραφικής ενίσχυσης υπήρξε εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα των προπονητών που θα έχουν οι τρεις εκ των πέντε μεγάλων στον πάγκο τους (εξαιρώ τον  Άρη που δεν άλλαξε προπονητή και διατήρησε, απόλυτα δικαιολογημένα, τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο του).

Λουτσέσκου, Μιλόγεβιτς και Γιοβάνοβιτς δεν έχουν καμία, μα καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη τριπλέτα των Φερέιρα, Καρέρα, Πογιάτος που εκκινούσε την περσινή σεζόν ως… αντίπαλο δέος του Πέδρο Μαρτίνς. Άριστοι γνώστες τις ελληνικής πραγματικότητας και εξαιρετικοί προπονητές και οι τρεις, να είστε σίγουροι ότι θα μαζέψουν τα χάλια που εμφανίζουν την τελευταία διετία ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

Απλά μην έχετε αμφιβολία: Αν ρωτούσατε και τους τρεις «ποιον παίκτη του Ολυμπιακού δεν θα θέλατε να διαθέτει στη μηχανή του ο Μαρτίνς», όλοι τους θα επέλεγαν είτε τον Καμαρά, είτε τον Εμβιλά, είτε τον Ελ Αραμπί. Και με τον Καμαρά πίστευαν ότι είχαν ξεμπερδέψει! Όλοι το πιστεύαμε, για να είμαστε ειλικρινείς…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News