ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Η ΑΕΚ έχασε το ντέρμπι της Τούμπας… στο Ηράκλειο!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γυρίζει το χρόνο μια εβδομάδα πίσω και εξηγεί γιατί το ποδόσφαιρο είναι αμείλικτο απέναντι σε όποιον το αγνοεί!

Υπάρχει μια ψευδαίσθηση στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι οι ομάδες πρέπει να… χαλάνε τον κόσμο όποτε αδικούνται από τη διαιτησία! Λες κι αν μια ΠΑΕ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της δεν έχει άλλες μεθόδους να το πράξει, παρά πρέπει να… ουρλιάζει στα social media, τα sites, τα μικρόφωνα και τις εφημερίδες. Για πολλοστή φορά η συγκεκριμένη τακτική αποδείχτηκε αυτοκαταστροφική για μια ελληνική ομάδα, με θύμα την ΑΕΚ.

Η «Ένωση» διασύρθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα, δεν χωρά καμιά αμφιβολία. Φυσικά το τελικό 2-0 δεν δικαιολογεί τη χρήση ενός τόσο «ακραίου» ρήματος, αλλά η εικόνα των παικτών του Μιλόγεβιτς απέναντι στον διψασμένο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, την επιβάλλει!

Τα αίτια της αποκαρδιωτικής εικόνας της φιλόδοξης φετινής ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, έχουν πολλαπλές εξηγήσεις. Εγώ θα σταθώ στο… λιγότερο λαοφιλές. Ή αν προτιμάτε σε αυτό που αρνούνται επί σειρά ετών να παραδεχτούν οι διοικήσεις και οι φανατικοί οπαδοί των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

Όταν μια ομάδα επιχειρεί να δικαιολογήσει δικά της «ποδοσφαιρικά εγκλήματα» αναζητώντας διέξοδο και ελαφρυντικά σε λανθασμένες αποφάσεις διαιτητών, εννιά στις δέκα φορές υποβάλλεται σε… αγωνιστικό στριπτίζ σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια της. Το ίδιο συνέβη και με την ΑΕΚ.

Από το πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης με τον Ιωνικό (όταν ο Τουράμ έχανε τα… άχαστα στο ΟΑΚΑ) μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ, η αμυντική λειτουργία της «Ένωσης» θυμίζει ανέκδοτο! Την ίδια, ακριβώς, εικόνα εμφάνισε και στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, όταν επέτρεψε στους Κρητικούς να πετύχουν τρία γκολ και να γυρίσουν ανάποδα ένα χαμένο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι αδικήθηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το είχα γράψει και εκείνο το βράδυ, έχω πάρει ξεκάθαρη θέση στους «Fanalytics», το επαναλαμβάνω και απόψε. Όπως, όμως, φώναζα και πριν από μια εβδομάδα η ΑΕΚ δεν έχασε τη νίκη στο Ηράκλειο από τη διαιτησία, αλλά από την αστεία της άμυνα. Να σας θυμίσω ένα απόσπασμα από το blog μου για τη σύνοψη της δεύτερης αγωνιστικής;

«Ειλικρινά, όταν διάβασα τη διαρροή της ΑΕΚ για τη διαιτησία του Φωτιά στο Ηράκλειο, έτριβα τα μάτια μου! Αδίκησε αυτός ο ανεκδιήγητος διαιτητής (γιατί πολύ απλά είναι ένας τραγικός ρέφερι) την Ένωση στο Ηράκλειο; Εγώ λέω ότι την αδίκησε, για να αποφύγουμε περιττές διαφωνίες και χάσουμε την ουσία της συζήτησης. Μα, αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πέταξε στα σκουπίδια τρεις βαθμούς η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς; Ακόμη κι αν συμπεριλάβουμε τις υποδείξεις του ως μια παράμετρο της ισοπαλίας, προηγούνται πολύ πιο σημαντικά αίτια στην ιεράρχηση όσων συνέβησαν στο «Γεντί Κουλέ». Και κυρίως το απόλυτο κοντράστ που χωρίζει την εικόνα της μεσοεπιθετικής και της αμυντικής λειτουργίας της ΑΕΚ.
Μπροστά βλέπεις παικταράδες που ξεχειλίζουν από ποιότητα. Πίσω βλέπεις αμυντικούς να παίζουν τα… συγκρουόμενα. Το είχαμε δει και στην πρεμιέρα κόντρα στον Ιωνικό, μην κοιτάτε που ο Τουράμ έχανε τα άχαστα και η λάμψη του Τσούμπερ σκέπασε στη συνέχεια τα πάντα. Η εικόνα της άμυνας της ΑΕΚ στις δύο πρώτες αγωνιστικές της σεζόν είναι αποκαρδιωτική».

Όταν μια ομάδα ασχολείται περισσότερο με το παρασκήνιο και όχι με την ποδοσφαιρική της πραγματικότητα, μοιραία θα κληθεί να την αντιμετωπίσει… κατάφατσα, όταν θα απουσιάζουν ανεκδιήγητοι διαιτητές τύπου Φωτιά να της προσφέρουν επικοινωνιακά άλλοθι

Όλα αυτά μόλις πριν από μια εβδομάδα! Γιατί το ποδόσφαιρο έχει νόμους και κανόνες, όσο κι αν προσπαθούμε να τους προσβάλλουμε με τη θλιβερή νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε το άθλημα.

Έκανε λάθος, λοιπόν, η διοίκηση της ΑΕΚ που χάλασε τον κόσμο για τη διαιτησία του αγώνα με τον ΟΦΗ; Όχι! Έκανε λάθος που το έπραξε δημόσια. Ας το έπραττε παρασκηνιακά. Έκανε λάθος που άφησε το σύνδρομο του αδικημένου να φωλιάσει στα αποδυτήρια των Σπάτων. Γιατί δημιούργησε την ψευδαίσθηση και στους ποδοσφαιριστές της ότι έχασαν στο Ηράκλειο από τους διαιτητές, σε παιχνίδι που βρίσκονταν μπροστά με 3-0 στο 78’!

Γιατί όταν μια ομάδα ασχολείται περισσότερο με το παρασκήνιο και όχι με την ποδοσφαιρική της πραγματικότητα, μοιραία θα κληθεί να την αντιμετωπίσει… κατάφατσα, όταν θα απουσιάζουν ανεκδιήγητοι διαιτητές τύπου Φωτιά να της προσφέρουν επικοινωνιακά άλλοθι.

Το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα η ΑΕΚ ήρθε αντιμέτωπη με τον αμείλικτο ποδοσφαιρικό της καθρέφτη. Αυτόν που είχε… σπρώξει κάτω από το χαλάκι την περασμένη Κυριακή στο Ηράκλειο. Αν το είχε πράξει από τη Δευτέρα, ενδεχομένως η εικόνα της απέναντι στον ΠΑΟΚ να ήταν στοιχειωδώς ανταγωνιστική.

ΥΓ1: Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Στα δικά μου μάτια, ο Ολυμπιακός παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, όμως. Ο Ρουμάνος μπορεί να έχει χίλια δυο κουσούρια, αναφορικά με τη νοοτροπία του. Είναι, όμως, προπονητάρα! Και αν του δοθεί η ευκαιρία να αρπάξει τον τίτλο, μην αμφιβάλλετε ότι θα το πράξει. Οπότε στου Ρέντη να είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν έναν αντίπαλο που θα τους πιέσει όσο περισσότερο μπορεί στη μάχη της κορυφής. Και εννοείται ότι και η ΑΕΚ μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ανταγωνιστική. Αρκεί ο Μιλόγεβιτς να ξεπεράσει λίγο κάποιες εμμονές του, και ο οργανισμός της ΑΕΚ να ασχοληθεί περισσότερο με το ποδόσφαιρο και λιγότερο με το παρα-ποδόσφαιρο!

ΥΓ2: Θα υπάρχουν πολλά πάνω και κάτω στην ψυχολογία των ομάδων κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Όποιος διεκδικητής του τίτλου διαχειρίζεται με λιγότερη… υστερία είτε τα θετικά, είτε τα αρνητικά αποτελέσματά του θα βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News