ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Βάλτε τέλος στη «χουντική» και… Μεσαιωνική απαγόρευση παρουσίας φιλοξενούμενων οπαδών στα ελληνικά γήπεδα!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για μια θλιβερή απόφαση που αποδεχόμαστε ως… φυσιολογική εδώ και χρόνια και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας ως κοινωνία!

Το ημερολόγιο δείχνει 10 Νοεμβρίου 2021! Επαναλαμβάνω, 10 Νοεμβρίου του 2021, ούτε 10 Νοεμβρίου του 621 μ.Χ., ούτε 10 Νοεμβρίου του 1221 μ.Χ. Δεν βρισκόμαστε δηλαδή στο Μεσαίωνα!

Μπαίνοντας, λοιπόν, στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα υπέθετε κανείς ότι σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Μεσογείου, τη χώρα που δίδαξε τι θα πει πολιτισμός και δημοκρατία σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάποια στιγμή θα αποφασίζαμε να βάζαμε τέλος σε νόμους, αποφάσεις ή φαινόμενα που μας προσβάλλουν ως κοινωνία. Πόσο μάλλον ως αθλητική κοινωνία!

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η Ελλάδα κατέχει το εξευτελιστικό προνόμιο να είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που απαγορεύει την παρουσία οπαδών των φιλοξενούμενων ομάδων στα γήπεδα. Είναι, δηλαδή, η μοναδική χώρα στον πλανήτη που παραδέχεται ουσιαστικά ότι «εμείς είμαστε ζώα και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους, όπως το πράττουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου εκτός από αυτές που βρίσκονται υπό καθεστώς δικτατορίας και στερούν από τους πολίτες τους στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα».

Πρόκειται για μια απόφαση που όχι μόνο μας προσβάλλει ως Έλληνες, ως κοινωνία, ως ανθρώπους, αλλά αποτελεί ουσιαστικά πιστοποιητικό ανικανότητας ενός ολόκληρου κράτους να προστατεύσει την πλειοψηφία των υγιών πολιτών του από τη μειοψηφία εκείνων που θεωρούν κεκτημένο τους δικαίωμα να κάνουν ότι γουστάρουν παραβιάζοντας όποιο νόμο του κράτους μπορούν να παραβιάσουν.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλοι μας ως αθλητική κοινωνία αποδεχόμαστε πλέον μοιρολατρικά τη συγκεκριμένη τριτοκοσμική καθημερινότητά μας: «Και τι να κάνουμε; Να αφήσουμε τους οπαδούς να σκοτώνονται στις εξέδρες;» είναι η μόνιμη φράση που ακούς από Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και Φαρισαίους στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν μια θλιβερή απόφαση.

Όχι, λοιπόν, να μην αφήσουμε τους οπαδούς να σκοτώνονται στις εξέδρες, στις γειτονιές, ή στους δρόμους. Ή αν το πράξουν να υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία. Είναι τόσο απλό. Αν παρανομήσεις και ο νόμος επιβάλλει να πας φυλακή, να σαπίσεις στο κελί! Αν παρανομήσεις και ο νόμος επιβάλλει να πληρώσεις τσουχτερό πρόστιμο να το καταβάλλεις μέχρι τελευταίας… δεκάρας. Διάολε, σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη η εφαρμογή των νόμων αποτελεί θεμέλιο λίθο των κανόνων λειτουργίας της κοινωνίας της. Μόνο σε εμάς θεωρείται ο τελευταίος και πιο ασήμαντος τροχός της αμάξης.

Δεν είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Είμαστε, όμως, η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα της κοινωνίας της με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»

Κάποια στιγμή, όμως, όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να φωνάξουμε «ως εδώ, δώστε τέλος σ’ αυτή την απόφαση που μας προσβάλλει ως ανθρώπους». Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Και είναι εξαιρετικά απλά βήματα για οποιαδήποτε χώρα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών της.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων και οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας σε όλα τα γήπεδα της χώρας. ΣΕ ΟΛΑ τα γήπεδα της χώρας, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Υπεύθυνη για τη διανομή των εισιτηρίων στους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η ίδια η ομάδα. Ας… κόψει το κεφάλι της και ας φροντίσει σε ποιους οπαδούς θα τα δώσει.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Θεσπίζεται εξαιρετικά αυστηρός πειθαρχικός κώδικας που προβλέπει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ σε περίπτωση επεισοδίων. Ούτε… χαϊδέματα, ούτε πρόστιμα, ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Ανάλογα με την έκταση των επεισοδίων ανάλογη βαρύτητα ποινής. Φθορά ξένης περιουσίας; Ένας βαθμός! Επεισόδια στις εξέδρες; Ρίψη κροτίδων ή αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο ή τις εξέδρες; Δύο βαθμοί! Εισβολή οπαδών στο γήπεδο; Τρεις βαθμοί… Να δείτε για πότε θα φροντίζουν οι ομάδες για τα χέρια που θα καταλήγουν τα εισιτήρια που θα μοιράζουν!

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ακούγεται… αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι. Να κάνει επιτέλους η Ελληνική Αστυνομία τη δουλειά για την οποία πληρώνεται! Να συλλαμβάνει όποιον παρανομεί και να τον οδηγεί στο κελί και εν συνεχεία στη Δικαιοσύνη. Να φροντίσει, σε απλά ελληνικά, να τηρούνται οι νόμοι σε χώρους που ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ να προστατεύει.

Δεν είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που καλείται να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Είμαστε, όμως, η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα της κοινωνίας της με τη λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Κι αυτή είναι μια λογική που προσβάλλει όλους μας! Εδώ και τώρα, λοιπόν, πρέπει να μπει ένα τέλος στην απουσία των φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων από τα γήπεδα. Να μπει ένα τέλος στον αθλητικό και κοινωνικό μας Μεσαίωνα! Να μπει ένα τέλος που προσβάλλει την αξιοπρέπεια όλων όσοι ασχολούμαστε με τον ελληνικό αθλητισμό. Και ταυτόχρονα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στον υγιή φίλαθλο ή οπαδό που θέλει να ακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα σε όποιο γήπεδο κι αν αγωνίζεται. ΠΑΕ, διοργανώτριες και αθλητικές αρχές, υπουργεία, κυβέρνηση, ελληνικό Κοινοβούλιο, κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τιμωρεί αθώους, επειδή δεν μπορεί να περιορίσει τη δράση ενόχων. Γιατί αυτό, πολύ απλά δεν λέγεται κράτος. Αλλιώς λέγεται…

ΥΓ: Η φωτογραφία του blog απεικονίζει φίλο του ΠΑΟΚ να υποδέχεται στο γήπεδο της Τούμπας φιλάθλους της Άλκμααρ το 2004. Αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των υγιών φιλάθλων να ζουν αντίστοιχες στιγμές σε αγώνες των εγχώριων διοργανώσεων, τότε ως κοινωνία είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News