ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Αξίζει να «καεί» ο Βρουσάι για να βγει ο Ονιεκούρου;

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για την επιμονή του Πέδρο Μαρτίνς να δίνει χρόνο συμμετοχής στον Χένρι Ονιεκούρου στερώντας τον από το Μάριο Βρουσάι

Η αίσθηση που αποκόμισα βλέποντας την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αντβέρπ το βράδυ της Πέμπτης, είναι ότι οι περισσότεροι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο παιχνίδι ως… διεκπεραίωση μιας συμβατικής τους υποχρέωσης. Κι αυτό το γεγονός είναι που έβγαλε και τον Πέδρο Μαρτίνς από τα ρούχα του μετά το φινάλε της αναμέτρησης.

Δεν ξέρω αν βαθιά μέσα τους πίστευαν ότι το παιχνίδι με τους Βέλγους δεν είχε καμία ουσιαστική βαθμολογική σημασία (θεωρώντας δηλαδή πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο η Άιντραχτ θα έβρισκε τρόπο να μην ηττηθεί στην Πόλη) ξέρω όμως ότι όταν αγωνίζεσαι σε ένα κλαμπ όπως ο Ολυμπιακός, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να επιλέγεις τα παιχνίδια στα οποία θα δώσεις το 100% και αυτά που θα… πάρεις άδεια από τη σημαία.

Να είναι καλά ο Τόμας Βατσλίκ που απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο εξαιρετικός επαγγελματίας είναι και έσωσε τους πρωταθλητές Ελλάδος από μια βαριά ήττα που δεν θα ήταν τόσο… ευκολοχώνευτη από τον κόσμο της πειραϊκής ομάδας.

Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που… σοκάρουν διαρκώς με την εικόνα τους. Ο ένας είναι ο Μαντί Καμαρά, την περίπτωση του οποίου ανέλυσε ο Σπύρος Γρομητσάρης. Δεν έχω να προσθέσω λέξη, παρά μόνο ότι φτάσαμε στο σημείο να φεύγει ο Μαντί για το Κόπα Άφρικα και η απουσία του να αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη στους πρωταθλητές, απ’ ότι ζημίες.

Υπάρχουν δικαιολογίες και λογικές εξηγήσεις για τον Ονιεκούρου, αλλά… 

Εγώ θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στην περίπτωση του Χένρι Ονιεκούρου. Αντιλαμβάνομαι ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να μη «δέσει» άμεσα με το περιβάλλον μιας νέας – για τον ίδιο – ομάδας. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ο χρόνος προσαρμογής από παίκτη σε παίκτη ποικίλει. Κατανοώ, ακόμη περισσότερο, την προσπάθεια ενός προπονητή να δώσει πίστωση χρόνου σε ποδοσφαιριστή που αποτελεί προσωπική του εισήγηση και μάλιστα αρκετά «αλμυρή».

Ειλικρινά, όμως, δυσκολεύομαι να θυμηθώ περίπτωση ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που να έχει πάρει τόσες ευκαιρίες από τον προπονητή του, τόσα λεπτά συμμετοχής και να έχει προσφέρει το απόλυτο μηδέν!

Και το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι αν θα βγει ή δεν θα βγει η μεταγραφή του Νιγηριανού. Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία θα είναι. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους «ερυθρόλευκους» είναι να κάψουν ένα δικό τους παιδί, μια ποδοσφαιρική μετοχή που μέχρι το καλοκαίρι φαινόταν να βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Αναφέρομαι στον Μάριο Βρουσάι, ο οποίος στα 23 του χρόνια κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιμονής του Πέδρο Μαρτίνς να βγει η μεταγραφή του Ονιεκούρου.

Ο Μαρτίνς είναι δίκαιος προπονητής, αλλά σαν να νιώθει υποχρέωση να βγει η ακριβή μεταγραφή του Ονιεκούρου!

Όσοι δεν βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εικόνα που εισπράττει ο Πορτογάλος τεχνικός από τους παίκτες του σε καθημερινή βάση. Υπό αυτή την έννοια, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αν ο Βρουσάι έχει αδικηθεί ή όχι από τον προπονητή του. Κι αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς η εικόνα του διεθνή άσσου στη Λιβαδειά ήταν επίσης αποκαρδιωτική. Κι αυτή η εικόνα είναι που με οδηγεί να αναφέρομαι σε «κίνδυνο να καεί ο Βρουσάι για να βγει ο Ονιεκούρου».

Ο Μαρτίνς δεν είναι άδικος προπονητής. Κάθε άλλο! Το έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στη χώρα μας. Αισθάνομαι, όμως, ότι με την περίπτωση Ονιεκούρου νιώθει υποχρέωση να βγει η συγκεκριμένη μεταγραφή. Και η επιμονή του να δίνει διαρκώς χρόνο στον Νιγηριανό, στερώντας χρόνο από τον Βρουσάι, νομίζω ότι κάνει κακό και στον ίδιο τον Ονιεκούρου (που χάνει διαρκώς πόντους στα μάτια των φίλων του Ολυμπιακού) και στον Βρουσάι (που βρίσκεται εκτός ρυθμού και ενδεχομένως ξενερωμένος καθότι βλέπει να παίρνει διαρκώς χρόνο συμμετοχής ένας παίκτης που δεν προσφέρει τίποτα στην ομάδα, άρα δεν είναι καλύτερός του), αλλά και στον ίδιο τον Ολυμπιακό που αφενός παίζει με… παίκτη λιγότερο (στα περισσότερα παιχνίδια που αγωνίζεται ο Ονιεκούρου) και αφετέρου απενεργοποιεί ένα όπλο δικής του παραγωγής!

ΥΓ: Για την κλήρωση του Europa Legaue και τις υποψήφιες αντιπάλους του Ολυμπιακού θα τα συζητήσουμε με το Νίκο Ζέρβα στο νέο επεισόδιο του podcast “Red Machine”, που θα μπορέσετε να ακούσετε σε λίγο στο sportday.gr. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News